Márquez: Vím, že teď se musím soustředit na Moto2

Márquez: Vím, že teď se musím soustředit na Moto2

Marc Márquez je v polovině sezóny 2012 v kategorii Moto2 jedním z favoritů na zisk titulu mistra světa. Jezdec Repsolu je spokojen nejen s tím, jak se šampionát vyvíjí, ale především je nadšen z toho, že dostal šanci závodit příští rok s týmem Repsol Honda v královské kategorii.

Po polovině sezóny jsi na vedoucí pozici a máš 34 bodů náskok na svého dalšího soupeře. Vyhrál jsi čtyři závody a v dalších třech jsi vystoupal na stupně vítězů. K tomu všemu jsi podepsal smlouvu s týmem Repsol Honda v MotoGP. Lze si přát něco víc?
„Ne, to opravdu ne. První polovina sezóny proběhla velmi dobře. Na některých okruzích to pro mě bylo těžší a trochu jsem se tam trápil, ale celkově si myslím, že jsme odvedli výbornou práci. V prvních závodech sezóny jsem se musel dokonale koncentrovat, protože jsem z nich měl obavy kvůli mé absenci na předsezónních testech. Přinesly nám ovšem dobré výsledky. Další závody byly ošidné, ale přesto si myslím, že celkově můžu hodnotit uplynulou část sezóny kladně. K tomu všemu oznámení v Mugellu, které bylo mým splněným snem a skvělou zprávou. Příští rok budu v MotoGP a musím za to poděkovat panu Nakamotovi."

Oznámení o Tvém přestupu do MotoGP vzbuzuje samozřejmě velikou pozornost. Znamená to také, že jsi pod větším tlakem?
„Ne, vím naprosto přesně, kde má moje mysl být - v Moto2. Musím se umět v této situaci vypořádat s něčím takovým, jako zvýšený zájem. Lidé se o mě zajímají, ptají se....a to je dobře. Čtvrtek v Mugellu to byla exploze rozhovorů pro media. Byl jsem hodně zaneprázdněný, ale nakonec jsem se koncentroval na Moto2. Mým cílem je vyhrát a odejít do MotoGP jako šampion."

Jak bys hodnotil na stupnici do desíti uplynulou část sezóny?
„Je to velmi relativní a ve hře je mnoho věcí, ale v průměru bych použil známku 8 nebo 8,5. Ačkoliv jsme udělali mnoho věcí dobře, několikrát jsem udělal i chybu, a právě v těchto případech se musím zlepšit. Důležité ovšem je, že se podařilo být konzistentnější hlavně v porovnání s loňským rokem. Pro závěr sezóny je to dost důležitý aspekt."

Vloni v této fázi byla situace velmi odlišná. Doháněl jsi náskok a snažil se zmenšovat rozdíly. Co se změnilo za 365 dní?
„V podstatě mám víc zkušeností a lépe znám svou třídu. Loni o tomto čase jsem měl na svém kontě čtyři nedokončené závody, zatímco letos je to jen jeden, a to ještě na mokru. Mohl bych být šťastný, ale nesmím polevit v pozornosti. Jak jsme viděli v Mugellu, ostatní jezdci jsou taky velmi rychlí. Pokud se na motorce necítím v naprosté pohodě, trápím se podobně jako v loňském roce. A to znamená, že bych mohl havarovat. Teď jsem se naučil brát raději v takových případech body za páté místo."

Co bude ve zbývajících závodech rozhodujícím faktorem v boji o titul?
„Těch faktorů bude hodně. Kolik závodů se ještě pojede na mokru, kolik na suchu, naši soupeři, tratě, jak se cítíš na motorce... Měli bychom být šťastní za rozdíl 34 bodů, protože je určitě lepší takový odstup, než mít soupeře těsně za sebou. Tuto výhodu můžeme lehce využít v případě, že budeme připraveni bojovat o vítězství.  Ale neměli bychom se nechat unést, protože v osmi závodech můžeme celý náskok snadno ztratit."

Jak hodnotíš své protivníky a kdo je podle Tebe nejsilnější?
„Iannone a Espargaró jsou ti nejsilnější. Iannone, pokud má „svůj" den, je velmi rychlý jezdec, zatímco Pol má celkem stabilní formu ať už v závodech nebo trénincích. A Lüthi je také velmi rychlý a konzistentní. Ještě to proti nim budou těžké boje."

Valentino Rossi řekl, že jednou z Tvých největších předností je schopnost vyhrát, i když nejsi nejrychlejší. Je to pravda? Jak toho dosahuješ?
„Ano, někdy se to stane. Je možné, že se ocitneš v situaci, kdy se na okruhu necítíš nejlépe nebo nejsi přes víkend ten nejrychlejší. V té chvíli však musíš ze sebe dostat úplně všechno a hrát s rozdanými kartami co nejlépe. Jistě, existují okruhy, které jsou pro mě lepší než ostatní, a existují závody, kde jsem nejrychlejší, ale vždycky, za všech okolností a všude ze sebe musíš vymáčkout 100%."

Představ si sebe na startovním roštu vedle Daniho, Lorenza, Rossiho a světla zhasnou. Co to bude pro Marca Márqueze?
„(úsměv) Momentálně nic, ale příští rok. Jestli se nic nepřihodí, tak se to stane realitou."

Když zavřeš oči a představíš si sebe oblečeného jako Stoner a Pedrosa, máš v břiše „motýlky"?
„Mám-li být upřímný, tak právě teď necítím nic. Myslím, že až dokončím poslední závod ve Valencii a začnu testovat motocykl, potom ano, určitě mi budou nervozitou brnět prsty, ale teď se koncentruji na Moto2. Příští rok přijde asi dost brzy."
(tisková zpráva Repsol Media Service)

 

Doporučujeme

Články odjinud