Moto2: Dodavatelem motorů bude japonská Honda

Motocykly o obsahu 600ccm nahradí od roku 2011 čtvrtlitry.

Během Velké ceny Španělska padlo v Jerezu rozhodnutí o dodavateli čtyřdobých pohonných jednotek pro novou třídu ve světovém šampionátu Moto2, která od roku 2011 nahradí stávající čtvrtlitrovou kubaturu. Prezident FIM Vito Ippolito a zástupce Dorny Carmelo Ezpeleta onámili, že dodavatelem motorů pro třídu Moto2 se stala japonská společnost Honda.

Třídu Moto2 budou představovat motocyklové prototypy s jednotnými čtyřdobými motory o obsahu 600ccm a poprvé pojedou ve světovém šampionátu už v příštím roce spolu se současnými čtvrtlitry. Nastane tak situace z roku 2002, kdy v jednom závodu jely 500ccm motocykly spolu s novými prototypy MotoGP.

Dle informací, které získal o nové pohonné jednotce Motorcycle News, jedná se o upravený motor Honda CBR600RR, který HRC modifikovala výhradně pro Moto2 a nebude se tedy podobat standardnímu produkčnímu motoru této kubatury. Výkon tohoto motoru bude přes 150 koní a týmy si ho můžou zabudovat do rámu, který si samy zvolí.

Vedení šampionátu si od tohoto kroku slibuje zvýšení počtu motocyklů na startovním roštu, protože podle předběžných informací je o novou třídu velký zájem a v příštím roce tak může startovat až dvaatřicet jezdců. Samozřejmě už nyní se předpokládá, že většinu startovního pole budou tvořit právě 600ccm prototypy Moto2.

Doporučujeme

Články odjinud