Moto2: Ve složitých podmínkách si pro výhru dojel Aegerter

Moto2: Ve složitých podmínkách si pro výhru dojel Aegerter

Závod prostřední třídy byl stejně jako Moto3 plný pádů. Z výhry se raduje Aegerter. Těsně za ním dojel Thomas Lüthi, který tak snížil Morbidelliho náskok ve vedení šampionátu. Morbidelli totiž upadl a nedojel. Švýcarskou dvojici na podiu doplnil Hafizh Syahrin z Malajsie.

Do mokrého sanmarinského závodu prostřední třídy se vydával Mattia Pasini. Pro tohoto zkušeného Itala to byl už čtvrtý start z pole position v řadě za sebou. Do závodu nenastoupil Alex Márquez, který měl v pátek dopoledne nepříjemný pád a zranil si bok.

Závod byl vypsán na šestadvacet kol a po startu se veden ujal Morbidelli a hned začal ujíždět svým pronásledovatelům. Druhý jel Aegerter a Pasini klesl na třetí místo. Ještě během prvního kola skončil na zemi Luca Marini – poloviční bratr Valentina Rossiho. Jezdec je v pořádku.

Pasini měl potíže s Oliveirou, který se chtěl dostat na provizorní podium. Za Pasinim se utvořil menší vláček. Kromě Oliveiry v něm byli i Nakagami, Lüthi a Baldassarri. To se ovšem brzy změnilo, protože Pasini upadl a nezávisle na něm o malý okamžik později upadl i Baldassarri. Oba Italové jsou po nehodě v pořádku.

Čtyřiadvacet kol před cílem pokračoval v čele Morbidelli. Druhý se držel Aegerter a na třetí místo se posunul Oliveira.

O kolo později skončil v kačírku Xavi Vierge. Jezdec je v pořádku. A nedlouho po něm z prvního místa upadl Franco Morbidelli. Jezdec je v pořádku, ale velmi nešťastný. Vedení se ujal Aegerter. Na druhé místo se posunul Oliveira a na třetí Lüthi. Lüthi pak následně předjel Oliveiru a dostal se na druhé místo.

Dvaadvacet kol před cílem upadl Edgar Pons. I on je v pořádku.

V dalším průběhu dominovali sanmarinskému závodu Švýcaři. Vedl Aegerter a Lüthi byl druhý. Za švýcarskou dvojicí byl Portugalec Oliveira.

A pádům bohužel nebyl konec. S asfaltem se důvěrně seznámil Jorge Navarro. Naštěstí i on zůstal v pořádku.

Lüthi se postupem času přibližoval svému krajanovi, který vedl závod.

Na zemi skončil Isaac Viňales. Nedlouho poté upadl i Tetsuta Nagashima a později i Xavier Simeon.

Počasí nadále zůstávalo velmi špatné. Dráha byla mokrá a stále pršelo. Na prvních dvou místech se nic neměnilo ani v době, kdy do cíle zbývalo sedmnáct kol.

A pády se nevyhýbaly ani předním jezdcům. Z třetí pozice šestnáct kol před závěrem upadl Oliveira. I on je v pořádku.

Švýcarská dvojice pokračovala v čele. Nyní byl Lüthi velmi blízko Aegertera, ale k předjetí nedocházelo, ani k útokům. Na třetí místo se po pádu Oliveiry dostal Syahrin z Malajsie, kterému se na mokrém povrchu obvykle dobře daří.

Pád měl i Andrea Locatelli. Ital zůstal v pořádku, odešel po svých. Nedlouho poté upadl i Joe Roberts a následoval Nagashima.

Vzhledem k velmi špatným podmínkám na dráze se po sociálních sítích šířily názory, že by bylo vhodné závod zastavit. Jedním z těch, kteří možnost zastavení závodu zmiňovali, byl například Alex Márquez, který kvůli zranění do závodu nenastoupil.

V době, kdy do konce závodu zbývalo dvanáct kol, zbývalo na dráze jen sedmnáct jezdců. Zhruba v té době upadl i Remy Gardner, jezdec byl rozčilen, ale v pořádku.

Ani deset kol před cílem nedocházelo ke změně na prvních místech. Dále vedl Aegerter, druhý byl Lüthi a třetí Syahrin. Za touto trojicí docházelo k bitvě mezi Nakagamim a Bagnaiou.

V dalším okruhu už se ovšem na chvíli na první pozici ukázal Lüthi, ale Aegerter se vrátil zpět. Před tím, než se před Aegertera dostal Lüthi, měl Aegerter menší problém, málem vyjel mimo trať. Na čtvrtého Nakagamiho už neútočil jen Bagnaia, ale i Corsi. V té době měl potíž i Cortese, který byl málem vyhozen svým strojem do vzduchu, ale naštěstí situaci ustál.

V dalším průběhu se švýcarské dvojici přibližoval Syahrin. V té době skončil na zemi i Alex de Angelis, který nahrazoval zraněného Schröttera. Před Nakagamiho se na čtvrté místo dostal Bagnaia.

Tři kola před cílem stále vedl Aegerter, ale Lüthi se držel těsně za ním. Syahrin sice nebyl úplně daleko, ale ani nebyl v bezprostředním kontaktu. V této době upadl Stefano Manzi. Jezdec je v pořádku, v závodě zbylo jen šestnáct jezdců. Nedlouho po Manzim skončil znovu na zemi Gardner, ale opět se dokázal vrátit na dráhu.

V předposledním kole se začal Aegerter Lüthimu poměrně vzdalovat. V posledním kole upadl Nakagami. Jezdec je v pořádku.

Pro výhru si v San Marinu dojel Aegerter před svým krajanem Lüthim. Vzhledem k tomu, že Morbidelli nebodoval a Lüthi dojel druhý, přiblížil se Lüthi Morbidellimu v průběžném pořadí šampionátu. Těsně před cílem upadl Corsi, ale ještě se dokázal vrátit a dojet do cíle. Spolu s Aegerterem a Lüthim se na podium dostal i Syahrin.

Bramborovou medaili si z Misana veze Bagnaia. První pětku uzavírá Brad Binder. Dále byl klasifikován Sandro Cortese. Jako šestý se do cíle dostal Fabio Quartararo, který si před čtyřmi týdny v Rakousku zlomil zápěstí, ale následně byl Francouz penalizován a klesl na sedmé místo za Corteseho. Dále do cíle dorazili Corsi a Pawi. Desítku uzavřel Raffin.

GP San Marina - Moto2, závod

P. Jezdec Motocykl Km/h Čas/Ztráta
1 Dominique AEGERTER Suter 127,6 51'39,709
2 Thomas LUTHI Kalex 127,5 1,4
3 Hafizh SYAHRIN Kalex 127,2 7,875
4 Francesco BAGNAIA Kalex 126,7 21,223
5 Brad BINDER KTM 126,6 23,849
6 Sandro CORTESE Suter 125,9 41,421
7 Fabio QUARTARARO Kalex 125,9 43,107
8 Simone CORSI Speed Up 125,3 56,926
9 Khairul Idham PAWI Kalex 125,1 +1'01,495
10 Jesko RAFFIN Kalex 124,5 +1'20,192
11 Takaaki NAKAGAMI Kalex 123,9 +1'32,448
12 Alex DE ANGELIS Suter 122,3 1 kol
13 Remy GARDNER Tech 3 121,6 1 kol
14 Tetsuta NAGASHIMA Kalex 119,6 1 kol
15 Xavi VIERGE Tech 3 119,6 1 kol
16 Federico FULIGNI Kalex 118,5 1 kol
Neklasifikováni    
  Stefano MANZI Kalex 125,2 4 kola
  Joe ROBERTS Kalex 124,1 14 kol
  Andrea LOCATELLI Kalex 124,1 14 kol
  Iker LECUONA Kalex 122,4 15 kol
  Miguel OLIVEIRA KTM 112,6 16 kol
  Xavier SIMEON Kalex 124,3 17 kols
  Augusto FERNANDEZ Speed Up 124 17 kol
  Isaac VINALES Kalex 122,5 19 kol
  Jorge NAVARRO Kalex 122,6 21 kol
  Edgar PONS Kalex 108,1 21 kol
  Franco MORBIDELLI Kalex 125,5 23 kol
  Mattia PASINI Kalex 122,7 24 kol
  Lorenzo BALDASSARRI Kalex 122,2 24 kol
  Tarran MACKENZIE Suter 95,7 25 kol
Nedokončil první kolo    
  Luca MARINI Kalex   0 kol

Foto: Kiefer Racing

Doporučujeme

Články odjinud