Moto3: V mokrém závodě plném pádů vítězí Fenati

Moto3: V mokrém závodě plném pádů vítězí Fenati

Závod nejslabší kubatury se jel na mokrém povrchu a hodně se padalo. Z výhry se raduje Romano Fenati. Na podium vystoupili i Joan Mir a Fabio di Giannantonio.

Do závodu nejslabší kubatury v Misanu měl původně z prvního místa startovat Enea Bastianini, ale Ital byl následně dodatečně penalizován odsunem o tři místa vzad, takže klesl na čtvrté místo a na první pozici se posunul Jorge Martin. Stejnou penalizaci dostal i Tony Arbolino. O dvanáct míst se na roštu museli posunout Niccolo Antonelli, Andrea Migno, Ayumu Sasaki, Tatsuki Suzuki a Kaito Toba.

Do závodu nenastoupil Livio Loi, který měl včera velmi ošklivý pád a zlomil si levou klíční kost. Podobný osud potkal i jedinou závodnici ve startovním poli. Maria Herrera si dnes ve warm upu nalomila klíční kost a do závodu také nenastoupila.

Závod byl vypsán na třiadvacet kol a vedení se po startu ujal Jorge Martin, který tedy nakonec startoval z pole position. Na předních pozicích se drželi i di Giannantonio a Mir, jenže di Giannantonio ještě během prvního kola vyjel mimo trať a přišel o několik pozic. Na druhé místo se dostal Fenati. Mir zůstal třetí.

V dalším kole Martin, Fenati a Mir mírně poodjeli svým pronásledovatelům. Čtvrtý Enea Bastianini nebyl v bezprostředním kontaktu a navíc se ve svém domácím závodě daleko nedostal. Brzy skončil na zemi, ale naštěstí je v pořádku a později se dokonce vrátil na dráhu. Na čtvrté místo se po jeho pádu dostal Bendsneyder.

V této fázi se dobře posouval vpřed český jezdec Jakub Kornfeil, kterému mokré podmínky svědčí. Kornfeil se během úvodních kol dostal až na osmé místo.

Upadl Gabriel Rodrigo. Jezdec je v pořádku, ale jeho stroj nikoliv. Nedlouho po Rodrigovi skončil na zemi i Tatsuki Suzuki.

Devatenáct kol před závěrem již vedl Romano Fenati a navíc ujížděl Martinovi a Mirovi.

Kornfeil bohužel nedokázal navázat na dobrý úvod, vyjel mimo trať a dost se propadl.

Výlet mimo trať měl Jorge Martin. Motocykl s ním hodně zacvičil. Španěl byl rád, že neupadl. Přišel jen o jednu pozici. Klesl na třetí místo za Mira. Následně se mimo dráhu projel i Mir, ale zařadil se před Martina, jenže v nájezdu do dalšího kola se Martinovi podařilo Mira předjet.

Vzhledem k tomu, že podmínky na trati byly opravdu náročné, dostávali se do potíží další a další jezdci. Sedmnáct kol před koncem upadl Dalla Porta, ale hned zase usedl zpět na svůj motocykl. Nedlouho poté potkal podobný osud i Bendsneydera. Následně skončil na zemi i John McPhee, Niccolo Antonelli a také Jules Danilo. Tři posledně jmenovaní upadli téměř v jednom místě a skoro v téže chvíli.

Fenati dále navyšoval svůj náskok v čele. Šestnáct kol před koncem už vedl o více než 10 vteřin.

A pádům bohužel stále nebylo konec. Na zemi skončil i Guevara. Jezdec je v pořádku. A pády se nevyhýbaly ani předním jezdcům. V kačírku skončil i Jorge Martin. Jezdec odešel po svých.

Třináct kol před cílem pokračoval ve vedení Fenati. Druhý byl Mir a na třetí místo se posunul di Giannantonio.

Kornfeil byl penalizován, musel se vrátit o jedno místo vzad.

Ani jedenáct kol před koncem se nic neměnilo na první pozici, tu stále držel Fenati. Mir zůstával druhý a také di Giannantonio držel své třetí místo. Kornfeil se opět vrátil do první desítky.

V dalším kole měl pád Sasaki ze šesté pozice. Jezdec odešel po svých. Kornfeil se tím pádem posunul na deváté místo. V závodě pokračovala 22 jezdců.

Devět kol před koncem se na třetí místo posunul Canet, který předjel di Giannantonia. Kromě Fenatiho, Mira, Caneta a di Giannantonia byl v první pětce i Oettl.

Canet se ovšem dlouho na provizorním podiu neohřál, protože jej di Giannantonio předjel zpět.

Osm kole před závěrem upadl i Tony Arbolino, který jel v první desítce. Jezdec je v pořádku. Kornfeil se posunul na osmé místo.

Pět kol před šachovnicí pokračoval ve vedení s velkým náskokem Fenati. Druhý jel Mir. O třetí místo se stále prali di Giannantonio a Canet. V té době absolvoval svůj druhý pád v tomto závodě Niccolo Antonelli. I tentokrát jezdec vyvázl bez zranění.

V dalším kole předjel Kornfeil Arenase a posunul se tím na sedmé místo. Na zemi skončil Toba. Jezdec odešel po svých.

Tři kola před cílem upadl i Canet, který bojoval o třetí místo. Jezdec je v pořádku, ale šance na podium je pryč. Jezdec se sice ještě snažil znovu rozjet, ale nepodařilo se. V závodě už pokračovalo jen šestnáct jezdců.

S obrovským náskokem najel do posledního kola jako první Romano Fenati. Provizorní podium drželi Mir a di Giannantonio.

 Romano Fenati si dojel pro vítězství v San Marinu. Až za hodně dlouhou dobu projel cílem i druhý jezdec v pořadí – Joan Mir a podium doplnil Fabio di Giannantonio. V první pětce dojeli i Oettl a Bulega. Šestý skončil Bendsneyder. Kornfeil konečně po delší době dojel na bodech. Skončil sedmý. Naposledy bodoval letos ve Francii. Elitní desítku zkompletovali Arenas, Migno a Masia.

V samotném závěru upadl Pulkkinen, který byl velmi blízko bodům. Nakonec však nebyl klasifikován. Všichni jezdci, kteří byli dnes klasifikováni, získali alespoň jeden bod.

GP San Marina - Moto3, závod

P. Jezdec Motocykl Km/h Čas/Ztráta
1 Romano FENATI Honda 125,6 46'24,290
2 Joan MIR Honda 124,3 28,594
3 Fabio DI GIANNANTONIO Honda 123,9 39,035
4 Philipp OETTL KTM 123,2 55,591
5 Nicolo BULEGA KTM 122,9 +1'02,433
6 Bo BENDSNEYDER KTM 122,6 +1'09,312
7 Jakub KORNFEIL Peugeot 122,5 +1'09,984
8 Albert ARENAS Mahindra 122,4 +1'13,420
9 Andrea MIGNO KTM 122 +1'22,747
10 Jaume MASIA KTM 121,6 +1'32,446
11 Manuel PAGLIANI Mahindra 121,3 +1'39,088
12 Marcos RAMIREZ KTM 121,3 +1'39,925
13 Alex FABBRI Mahindra 119 1 kolo
14 Enea BASTIANINI Honda 117,8 1 kolo
15 Lorenzo DALLA PORTA Mahindra 116,6 1 kolo
Neklasifikováni    
  Patrik PULKKINEN Peugeot 121 1 kolo
  Aron CANET Honda 124,3 3 kola
  Kevin ZANNONI KTM 119 4 kola
  Kaito TOBA Honda 121 5 kol
  Niccolo ANTONELLI KTM 119,6 6 kol
  Tony ARBOLINO Honda 122,4 8 kol
  Ayumu SASAKI Honda 123,5 10 kol
  Marco BEZZECCHI Mahindra 121,8 10 kol
  Jorge MARTIN Honda 124,5 14 kol
  Juanfran GUEVARA KTM 123,3 15 kol
  John MCPHEE Honda 122,8 16 kol
  Jules DANILO Honda 122,5 16 kol
  Adam NORRODIN Honda 121,7 18 kol
  Tatsuki SUZUKI Honda 120,7 20 kol
  Nakarin ATIRATPHUVAPAT Honda 120,6 20 kol
  Gabriel RODRIGO KTM 120,1 21 kol

Foto: Snipers

Doporučujeme

Články odjinud