MotoGP - statistiky před závodem v Assenu

MotoGP - statistiky před závodem v Assenu

Jezdci mají před sebou osmý podnik letošní sezóny, k němuž se vztahují následující statistiky a údaje.

Assen je jediným okruhem, na němž se pokaždé od roku 1949 pořádal závod mistrovství světa silničních motocyklů

Letos se se koná 85. ročník Dutch TT. Poprvé se tento podnik jel roku 1925 a přerušen byl jen v letech 1940 až 1945 kvůli druhé světové válce. Od roku 1949, kdy vznikl světový šampionát silničních motocyklů, je Dutch TT stále součástí tohoto šampionátu. Letos se tedy koná 67. Dutch TT jako součást mistrovství světa.

Původní okruh v Assenu měřil 16 540 metrů. Postupem času docházelo ke změnám, až se nakonec okruh dostal na svou současnou délku 4 555 metrů.

Okruh v Assenu hostil nejdelší závod historie šampionátu třídy 500 ccm. Závod se jel roku 1950 a jezdci tehdy museli obkroužit 18 kol o délce 16,4 km – tedy celkem 298 km. Za 2 hodiny a 43,2 sekundy se do cíle vítězně dopravil Umberto Masetti na stroji Gilera.

Nizozemský závod třídy 500 ccm roku 1975 dokončili Giacomo Agostini a Barry Sheene v naprosto shodném čase. Tehdejším časoměřičům se nepodařilo určit vítěze.

Yamaha je se svými sedmi vítězstvími nejúspěšnější značkou v Assenu v éře MotoGP.

Závod v Assenu roku 2011 ovládl Ben Spies. Od té doby už se v žádném ze závodů MotoGP neradoval z vítězství nikdo jiný než Casey Stoner, Valentino Rossi, Jorge Lorenzo, Marc Márquez a Dani Pedrosa.

Posledním jezdcem MotoGP, který dokázal vyhrát dva závody Dutch TT v řadě za sebou, je Valentino Rossi. Ital tento úspěch zaznamenal v letech 2004 a 2005.

Loňský závod v Assenu byl významný pro Aleixe Espargara nejen tím, že to byl jeho 150. závod kariéry, ale i tím, že se poprvé vydával do závodu z pole position.

Nejúspěšnějším ze současných jezdců MotoGP na okruhu v Assenu je Valentino Rossi. Získal zde osm vítězství (z čehož 6 v MotoGP a po jedné v kategorii 125 ccm a 250 ccm).

Loni v Assenu v kategorii MotoGP zvítězil Marc Márquez.

(Zdroj: motogp.com)

Doporučujeme

Články odjinud