MotoGP: Fakta a zajímavosti před závodem v Jerezu

MotoGP: Fakta a zajímavosti před závodem v Jerezu

MotoGP se po třech odjetých závodech letošního roku dostává do Evropy. V čele průběžného pořadí je nyní Valentino Rossi.

Okruh v Jerezu byl dějištěm motocyklové Grand Prix poprvé v roce 1987. Letos tedy slaví třicet let. A třicet let den před zahájením tréninků na GP Španělska slaví i Jorge Lorenzo. Kromě toho také Lorenzo slaví patnáct let v mistrovství světa silničních motocyklů. Debutoval roku 2002 právě v Jerezu. Po Lorenzovi se jmenuje poslední zatáčka okruhu v Jerezu.

Jerez patří k tratím, které jsou pro účely Grand Prix, využívány největší počet let v řadě za sebou. Delší konzistentní využití než Jerez má pouze Assen.

První závod královské kubatury v Jerezu vyhrál Wayne Gardner.

Aleix Espargaro má před sebou svůj dvoustý start v Grand Prix. Bude tak 32. jezdcem historie, který tohoto čísla napříč všemi třídami dosáhl. Zároveň bude devátým Španělem, který této mety dosáhl.

V posledních třinácti letech se v Jerezu na stupních vítězů v MotoGP pokaždé objevil alespoň jeden Španěl.

S devíti výhrami je Valentino Rossi nejúspěšnějším jezdcem v Jerezu.

Do Jerezu přijíždí Valentino Rossi jako vedoucí jezdec průběžného pořadí. Po prvních dvou závodech vedl Maverick Viňales, ale ten v Austinu upadl. Rossi dojel na stupních vítězů a ačkoliv letos ještě nevyhrál ani jeden závod, vystřídal po Austinu v průběžném vedení svého týmového kolegu. Rossi je nejstarším jezdcem v čele šampionátu od dob Jacka Findlaye, který se objevil v čele šampionátu třídy 500 ccm v roce 1977.

Posledních pět závodů MotoGP na okruhu v Jerezu poznalo pět různých vítězů. Přidá se letos ke Stonerovi, Pedrosovi, Márquezovi, Lorenzovi a Rossimu někdo další? To budeme vědět v neděli po čtrnácté hodině.

Zdroj: motogp.com

Foto: Repsol

Doporučujeme

Články odjinud