MotoGP: Márquez se raduje nejen z japonské výhry, ale i z titulu

MotoGP: Márquez se raduje nejen z japonské výhry, ale i z titulu

Ani jeden z jezdců Yamahy dnes nedojel do cíle a Márquez zvítězil, takže je již rozhodnuto o zisku titulu. Márquez je šampionem. Na podium se kromě něj dostali i Dovizioso a Viňales.

Do závodu královské kubatury, který byl vypsán na čtyřiadvacet kol, startoval z pole position Valentino Rossi, ale vedení se po startu ujal na okamžik Márquez, toho však hned překonal Lorenzo. Márquez se zařadil na druhé místo, Rossi na třetí.  

V úvodu závodu došlo k boji mezi Márquezem a Rossim o druhé místo. Jezdci se několikrát předjeli, ale Márquez zůstal druhý. Rossimu se přiblížil Aleix Espargaro. Lorenzo v čele trochu poodjel. Těsně za čtvrtým Aleixem Espargarem byl Dovi. Další jezdci již měli ztrátu.

Daleko nedojel Eugene Laverty. Tento závodník měl nepříjemný pád už v pátek, musel dokonce vynechat sobotní dopolední trénink, ale do dalšího programu již nastoupil. Po závodní nehodě je v pořádku.

Márquez se začal přibližovat vedoucímu Lorenzovi a jednadvacet kol před koncem se Márquezovi podařilo svého krajana překonat. Na Lorenza to pak zkoušel i Rossi, ale ten (zatím) úspěšný nebyl.

V další fázi již Aleix Espargaro na Rossiho ztrácel. Rossi zůstával těsně za Lorenzem. Márquez se snažil budovat si náskok v čele.

Devatenáct kol před cílem se Rossimu podařilo dostat před Lorenza, který měl v sobotu velmi těžký pád. Ke změně došlo i na čtvrtém místě. Aleixe Espargara překonal Andrea Dovizioso.

V té době skončil na zemi Jack Miller, ale je v pořádku. Australan se vrátil po zranění ruky a zad.

A nedlouho po Millerovi upadl i Valentino Rossi z druhé pozice. Jezdec je v pořádku a se svým motocyklem do boxů a odstoupil, což pro něj dost dobře může znamenat konec teoretických nadějí na zisk titulu, pokud by Márquez vyhrál. Navíc Rossimu hrozilo, že se před něj v průběžném pořadí dostane Lorenzo.

Pádům bohužel nebyl konec. Hector Barbera, který nahrazuje zraněného Iannoneho upadl šestáct kol před závěrem. Je v pořádku.

I čtrnáct okruhů před šachovnicí vedl Márquez. Lorenzo byl druhý, ale s Márquezem rozhodně nebyl v kontaktu, spíš se mu přibližoval Andrea Dovizioso, který se po Rossiho pádu dostal na třetí příčku. Nedaleko za Dovim se držel Aleix Espargaro.

Postupem času se začínalo zdát, že Aleix Espargaro dost nesouhlasí s pozicí za Dovim a Italovi se začal dost přibližovat.

Márquez si hlídal vedení v závodě. Motegi je okruh, na němž Márquez ještě nezvítězil v královské kubatuře. Deset kol před koncem měl Márquez dobře nakročeno k tomu, aby tuto statistiku vylepšil.

I osm kol před závěrem zůstávali v první pětici Márquez, Lorenzo, Dovi, Aleix Espargaro a Viňales. V elitní desítce se drželi i Crutchlow, Pol Espargaro, Bautista, Petrucci a Redding.

Dovimu se podařilo trochu setřást Aleixe Espargara, který pak spíše začal mít potíže s nátlakem svého týmového kolegy Viňalese. Dovi byl nedaleko Lorenza, ale zatím na druhé místo neútočil.

Sedm kol před cílem se Viňales málem dostal před Aleixe, ale nepodařilo se mu jej udržet za sebou. Musel se snažit dále. V dalším okruhu to Viňales zkusil znovu a tentokrát uspěl.

Relativně těsné to zůstávalo i mezi Lorenzem a Dovim, ale nakonec skončil Lorenzo na zemi, takže k boji nedošlo. Jezdec je naštěstí v pořádku.

Vzhledem k tomu, že oba jezdci Yamahy dnes v Japonsku upadli, vše velmi nahrávalo Márquezovi, který vedl. Mladý Španěl si tak jel nejen pro první výhru na okruhu Motegi v královské kubatuře, ale také pro třetí titul v této kubatuře.

Před startem závodu se Márquezova šance na to, aby si zajistil titul již dnes, jevila spíše jen jako teoretická. Španěl potřeboval vyhrát a zároveň musel být Rossi patnáctý nebo horší a Lorenzo měl být mimo podium.

Márquez nakonec vyhrál a ani jeden z jezdců Yamahy nedojel, takže se mladý Španěl raduje nejen  prvního vítězství v Motegi v kategorii MotoGP, ale navíc již má jistý třetí mistrovský titul v královskí kubatuře.

Kromě Márqueze se na podium dostali i Dovi a Viňales. Aleix Espargaro dorazil do cíle jako čtvrtý. První pětici uzavřel Cal Crutchlow. Následovali Pol Espargaro, Bautista, Petrucci a Redding. Elitní desítku uzavřel Bradl.

Další závod se jede už za týden v Austrálii.

GP Japonska - MotoGP, závod

P. Jezdec Motocykl Km/h Čas/Ztráta
1 Marc MARQUEZ Honda 162,3 42'34,610
2 Andrea DOVIZIOSO Ducati 162,1 2,992
3 Maverick VINALES Suzuki 162,1 4,104
4 Aleix ESPARGARO Suzuki 162 4,726
5 Cal CRUTCHLOW Honda 161,4 15,049
6 Pol ESPARGARO Yamaha 161,1 19,654
7 Alvaro BAUTISTA Aprilia 160,9 23,032
8 Danilo PETRUCCI Ducati 160,5 28,555
9 Scott REDDING Ducati 160,5 28,802
10 Stefan BRADL Aprilia 160,3 32,33
11 Katsuyuki NAKASUGA Yamaha 159,6 42,845
12 Yonny HERNANDEZ Ducati 159,1 52,219
13 Bradley SMITH Yamaha 159 53,783
14 Tito RABAT Honda 158,9 54,76
15 Hiroshi AOYAMA Honda 158,6 +1'00,155
16 Loris BAZ Ducati 158,3 +1'04,440
17 Hector BARBERA Ducati 156 +1'42,966
18 Mike JONES Ducati 154,5 1 kolo
Neklasifikováni      
  Jorge LORENZO Yamaha 162,3 5 kol
  Valentino ROSSI Yamaha 161,3 18 kol
  Jack MILLER Honda 158,7 18 kol
  Eugene LAVERTY Ducati 153,3 22 kol

Doporučujeme

Články odjinud