MotoGP na Phillip Islandu 2015: Ohlasy prvních pěti v cíli

MotoGP na Phillip Islandu 2015: Ohlasy prvních pěti v cíli

Marc Márquez v neděli vybojoval své celkově padesáté vítězství. Zároveň se jednalo o Španělovu první výhru na okruhu Phillip Island v kategorii MotoGP. Jorge Lorenzo stáhl sedm bodů z náskoku Valentina Rossiho.

Marc Márquez (Repsol Honda Team) – 1. místo

Padesáté vítězství kariéry oslavil na Phillip Islandu Marc Márquez. V předchozích dvou letech na tomto okruhu nedokázal dokončit závod. Jednou zde byl diskvalifikován a jednou upadl. Až letos na tomto místě dokázal vybojovat vítězství i v MotoGP. V nižších kategoriích zde triumfoval pouze jednou (ve třídě 125 ccm roku 2010). S letošním australským závodem, v němž na poslední chvíli předjel Lorenza a zvítězil, je Márquez spokojený: „Byl to nesmírně zábavný závod a rozhodně to byl jeden z těch k zapamatování,“ řekl Márquez po závodě. „V úvodu se hodně předjíždělo. A když jsem se nakonec dostal před Jorgeho, myslel jsem si, že jsem se od něj dokázal odpoutat. Přehřál jsem však přední pneumatiku a musel jsem trochu zpomalit. V závěru jsem předjel Iannoneho a Valentina a zajel jsem skvělé poslední kolo. Rád bych poděkoval týmu, Hondě a všem fanouškům. Po náročné sezóně je vždycky hezké dokončit rok s nějakým vítězstvím!“ dodává mladý Španěl.

Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) – 2. místo

Jorge Lorenzo najížděl do posledního kola jako první, ale nakonec za sebou nedokázal udržet Márqueze. Vzhledem k tomu, že Valentino Rossi skončil až čtvrtý, podařilo se Lorenzovi v šampionátu snížit ztrátu o sedm bodů. Aktuálně tedy Lorenzo ztrácí na Rossiho jedenáct bodů. „Myslím, že to byl nejnapínavější závod letošní sezóny a také jeden z nejlepších za posledních několik let,“ zhodnotil závodník z Mallorky. „Aby čtyři nejrychlejší jezdci bojovali v každé zatáčce po celý závod o vítězství, je neuvěřitelné. Abych pravdu řekl, nemyslel jsem si, že Andrea a Valentino zůstanou těsně za námi. Naopak jsem očekával, že Marc bude silnější než já, ale v závodě jsem si pak v některých zatáčkách všimnul, že má problémy a tak jsem ho předjel a hodně jsem přitlačil na pilu, aby se mi podařilo vytvořit si nějaký náskok,“ pokračuje Lorenzo, který měl problémy v pomalých zatáčkách. „Nechtěl jsem upadnout v závěrečné brzdné zóně, což byl nejspíš ten důvod, proč mě Marc o několik okamžiků později předjel a vyhrát závod,“ vysvětluje Lorenzo a dodává, že je spokojený s tím, že se v boji o titul přiblížil Rossimu.

Andrea Iannone (Ducati Team) – 3. místo

Ital Iannone měl v úvodu závodu nepříjemný incident s ptákem. Jezdec naštěstí situaci ustál a nakonec dokázal dokončit závod na stupních vítězů. „Byl to neuvěřitelný závod! Je pro mě velmi důležité skončit na podiu, protože jsme na tomto okruhu měli šanci odjet dobrý závod, jenže výsledek nebyl snadný ani předvídatelný. Všichni jsme se účastnili těžkých soubojů, vzájemně jsme se předjížděli, což byla neuvěřitelná podívaná a doufám, že se bavili i všichni diváci doma u obrazovek. Tým si tento výsledek zasloužil a důležitý byl i pro mě, protože se každým okamžikem zlepšujeme. Pokud se podíváte na loňský závod, tak jsme učinili velký pokrok, který nikdo předtím nečekal. Ve druhém kole došlo k nečekané události, protože se přede mnou najednou objevil racek, který se mi snažil vyhnout. Trefil jsem ho, chudáka, hlavou, ale nakonec to bylo jako polibek pro štěstí!“ popsal svůj závod Iannone.

Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) – 4. místo

Valentino Rossi měl před závodem v Austrálii náskok v čele šampionátu osmnáct bodů, nyní jen jedenáct. Tentokrát se Italovi ani nepodařilo vystoupit na podium, takže s výsledkem není zcela spokojený. „Výsledek dnes mohl být lepší, ale i toto je O.K.“ prohlásil Rossi po nedělní Velké ceně. „Mohlo to být lepší, kdybych býval dokázal v posledním kole překonat Iannoneho. Je škoda, že mi to nevyšlo na stupně vítězů. Během závodu jsem měl správné tempo, dobrou rychlost, takže skončit čtvrtý je rozhodně škoda, ale pořád to ještě hodnotím jako dobrý závod. Už před deseti závody jsme říkali, že každý výsledek je důležitý, ale teď je to opravdu hodně důležité a bude to ještě velmi náročné až do posledního závodu,“ uzavřel své vyprávění Rossi.

Dani Pedrosa (Repsol Hondai Team) – 5. místo

Pedrosa před týdnem v Japonsku zvítězil. V Austrálii již na tento výsledek nebyl schopen navázat. „Byl to náročný závod, jak už to tak tady vždycky bývá, ale určitě jsem spokojený s výkonem, protože jsem jel v dobrém tempu,“ hodnotí svůj závod Španěl. „Výsledná pozice však moc dobrá není, protože jsme nějakou dobu bojovali s Crutchlowem. Měl jsem problémy v poslední zatáčce, nedokázal jsem dostatečně tvrdě akcelerovat, protože mi tam motorka hodně ujížděla, takže jsem ztratil rychlost na rovince a ostatní mě tam předjížděli. V závěru jsem už jel sám a zajížděl jsem podobné časy jako jezdci vpředu, což je pozitivní. Teď jedeme do Malajsie a pokusíme se zajet lépe,“ slibuje Pedrosa.

Doporučujeme

Články odjinud