MotoGP: Statistiky před závodem v Le Mans

MotoGP: Statistiky před závodem v Le Mans

Před jezdci královské kubatury je pátý závod letošní sezóny. K závodu v Le Mans se vztahují následující statistiky:

Okruh v Le Mans byl dějištěm Grand Prix 29 krát. Poprvé se zde jel závod třídy 500 ccm v roce 1969. Závodu tehdy dominoval Giacomo Agostini s motocyklem MV Agusta.

Letošní rok je osmnáctým v řadě bez přerušení, kdy se v Le Mans jede MS silničních motocyklů.

Kromě Le Mans se závody MS silničních motocyklů ve Francii konaly i na následujících okruzích: Paul Ricard (13 x), Clermond-Ferrand (10 x), Nogaro (2 x), Remeš (2 x), Rouen (2 x), Albi (1 x), Magny-Course (1 x).

Od zavedení čtyřtaktních motorů vyhrála v Le Mans sedmkrát Honda, sedmkrát Yamaha, jednou Suzuki.

V letech 2012 až 2016 vyhrávali v Le Mans jen Španělé: Lorenzo (2012, 2015 a 2016), Márquez (2014) a Pedrosa (2013). Posledním nešpanělským jezdcem, který vyhrál v Le Mans, je Casey Stoner (2011).

Nejlepším umístěním francouzského závodníka v královské kubatuře na okruhu Le Mans bylo čtvrté místo, které roku 2003 získal Olivier Jacque.

Do Le Mans přijíždějí čtyři jezdci MotoGP, kteří o sobě mohou říct, že bodovali ve všech čtyřech dosud odjetých letošních závodech. Jsou to: Valentino Rossi, Scott Redding, Jonas Folger a Hector Barbera.

Pokud by Pedrosa vyhrál i ve Francii, stal by se druhým nejstarším jezdcem (po Capirossim), který by vyhrál dva po sobě jdoucí závody v éře MotoGP.

Lorenzo je jezdcem s největším počtem výher v Le Mans. Pětkrát zde vyhrál závod MotoGP a jednou závod 250 ccm.

(Zdroj: motogp.com, foto: Repsol)

Doporučujeme

Články odjinud