MotoGP v Aragonu 2014: Ohlasy prvních pěti v cíli

MotoGP v Aragonu 2014: Ohlasy prvních pěti v cíli

Po čtyřech druhých místech v řadě na nejvyšší stupínek vyšplhal Jorge Lorenzo. Poprvé se na stupních vítězů v MotoGP objevil Aleix Espargaro. Třetí dojel Cal Crutchlow.

Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) – 1. místo 

Letos poprvé se na první místo propracoval Jorge Lorenzo. Na okruhu MotorLand Aragon Lorenzo dosud nikdy nevyhrál a ani zde nikdy nevyhrála Yamaha. Letos se Lorenzo do aragonského závodu vydával jako sedmý. Dokud bylo sucho, musel hodně bojovat s Hondami. Pak ovšem přišel déšť, jezdci Hondy včas nevyměnili motocykly a oba upadli. Lorenzo si pak dojel pro vítězství. „Byl to šílený závod. Vyhráli jsme na trati, kde jsme nikdy před tím nevyhráli a během víkendu jsme měli hodně problémů. Odstartoval jsem opravdu dobře, moje první kolo bylo výborné, držel jsem se nalepený za Marcem. Motorka fungovala dobře a Marc byl trochu pomalejší než v tréninku, takže se mi dařilo zůstat s ním a jednou nebo dvakrát jsem ho předjel,“ popisuje jezdec z Mallorky. S příchodem dešťových kapek se Lorenzo rozhodl zariskovat a vjel do boxů na výměnu motocyklů dříve než jezdci týmu Repsol Honda. „Nové pneumatiky bylo obtížné zahřát, chyběla přilnavost, ale já jsem se snažil zůstat soustředěný a nedělat chyby. Když jsem projel cílovou rovinkou, byl jsem čtvrtý, takže jsem si myslel, že už jsme hodně daleko, ale při průjezdu dalším kolem jsem byl první! Byl jsem překvapen. Nečekal jsem, že budeme první. Je pro mě velkou úlevou, že jsem zvítězil,“ uzavírá Lorenzo.

Aleix Espargaro (NGM Forward Racing) – 2. místo

Poprvé v královské kubatuře se na stupně vítězů dostal Aleix Espargaro. Celkově se jedná o jeho druhé podium v kariéře. Roku 2011 skončil při závodě v Katalánsku třetí. „Byl to těžký závod, který mi na začátku ještě zkomplikoval Smith, když se mě dotknul. Já jsem pak klesl na devatenácté místo. Když jsem byl šestý, sedm kol před koncem, rozhodl jsem se zajet do boxů vyměnit motorku jako první. Jel jsem o kolo dříve než ostatní. Byla to opravdu perfektní strategie. V poslední zatáčce jsem cítil, že se mi Cal přibližuje, dotkl se mě na rovince, ale já jsem udělal vše proto, abych udržel svou druhou pozici,“ sděluje rozradostnělý Espargaro.

Cal Crutchlow (Ducati Team) – 3. místo

Naposledy loni v Německu se z umístění na stupních vítězů radoval Cal Crutchlow, tehdy ještě jezdil na Yamaze. Letos v Aragonsku poprvé dojel ke stupňům vítězů na Ducati. „Při výjezdu z poslední zatáčky se mi motorka postavila na zadní kolo, protože jsem najel na bílou čáru. A asi bych se před Aleixe na druhé místo dostal, kdyby se mi podařilo včas zařadit,“ komentuje závěr závodu britský jezdec.

Stefan Bradl (LCR Honda MotoGP) – 4. místo

Těsně pod podiem tentokrát skončil Stefan Bradl. Je to Bradlovo druhé čtvrté místo v letošní sezóně. Jako čtvrtý letos dojel už v Austinu. „Nejprve jsme ztratili několik pozic na startu, protože spojka nefungovala dobře. Měl jsem tvrdou zadní pneumatiku, zatímco ostatní kromě Daniho a Marca měli měkkou. Kvůli mlze jsem neměl jistotu při náklonu, protože jsem při nájezdu ztrácel zadek motorky,“ vypráví Němec, který už v závěru závodu nedokázal bojovat o podium. Ze čtvrtého místa má však Bradl radost.

Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3) – 5. místo

Před aragonským závodem si britský jezdec dával za cíl dojet v první pětce, což se mu nakonec podařilo. „Zajel jsem do boxů ve stejné době jako Cal, takže si myslím, že jsem mohl dojet na stupních vítězů, ale musím Calovi pogratulovat k výsledku. Pokud jde o mě, jsem rád, že jsem pátý a musím poděkovat týmu za práci, kterou o tomto víkendu odvedli,“ říká Brit, který už se nyní těší na zámořské závody, kde se pokusí udělat maximum pro to, aby se dostal do první šestky.

Doporučujeme

Články odjinud