MotoGP v Assenu 2015: Ohlasy prvních pěti v cíli

MotoGP v Assenu 2015: Ohlasy prvních pěti v cíli

Po čtyřech vítězstvích Lorenza přišla výhra Valentina Rossiho. Po Katalánsku měl Rossi náskok v čele šampionátu pouhý jeden bod, nyní jej navýšil na deset.

Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) – 1. místo

Před závodem v Assenu měl Valentino Rossi náskok pouhý jeden bod. Jeho týmový kolega se mu po čtyřech vítězstvích velmi přiblížil. V Assenu byl však úspěšnější Rossi a podařilo se mu znovu navýšit vedení – nyní má Ital náskok deset bodů. O nizozemské vítězství Rossi dlouho bojoval s Márquezem. Úřadující šampion se do poslední chvíle nechtěl vzdát. V samotném závěru došlo mezi jezdci ke kontaktu, po němž následovalo Rossiho vyjetí mimo trať. Incident byl po závodě vyšetřován ředitelstvím závodu. Bylo rozhodnuto, že nikdo v této situaci nezískal výhodu, takže ani nikdo nebude trestán. „Nechci říct, že jsem měl perfektní závod, ale skoro. Viděl jsem, že nejsem schopen Marcovi ujet. S ním je to vždycky těžké a člověk ví, že boj bude velmi tvrdý, ale já jsem byl spokojený s tím, že jsem konkurenceschopný a snažil jsem se vyhrát,“ vypráví o boji s Márquezem Rossi. „V posledních kolech jsem na to hodně zatlačil a přijel jsem do poslední šikany, když mě Marc chtěl předjíždět, ale dorazil tam trošičku později, to já už jsem byl v šikaně, došlo mezi námi k menšímu kontaktu a já jsem musel projet zatáčku rovně. Vlastně jsem neměl na vybranou a jsem rád, protože jsem musel do kačírku, neubral jsem plyn a nevěděl jsem, jak je hluboký štěrk, takže byla velká šance na to, abych ztratil kontrolu nad motorkou,“ popisuje Rossi incident ze svého pohledu. Z vítězství má Rossi pochopitelně radost a také je šťastný, že navýšil svůj náskok před Lorenzem.

Marc Márquez (Repsol Honda Team) – 2. místo

Po dvou závodech, které nedojel, je nyní Márquez spokojený, že dorazil do cíle. Na podiu stále naposledy v Jerezu. V Le Mans skončil čtvrtý a v Mugellu a v Montmeló upadl. „Jsem velmi šťastný, že jsem zpátky na podiu a že jsem měl dobrý závod, v němž jsem bojoval o vítězství až dokonce. Myslím, že je to pro nás morální vítězství, ale v poslední šikaně jsme jeli opravdu na limitu,“ vypráví úřadující šampion. „Poslední kolo jsme jeli tak, abychom vyhráli, obzvlášť v poslední šikaně. Pečlivě jsem prostudoval situaci, abych věděl, kde mám brzdit, abych mohl předjet Valeho. Tak jsem to také udělal, ale neskončilo to tak, jak jsem si přál,“ vyjádřil se k závěru závodu i Márquez, který se již nyní soustředí na Sachsenring a věří v další zlepšení.

Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) – 3. místo

Jorge Lorenzo dokázal vyhrát čtyři závody v řadě za sebou. V Assenu jej však překonali Valentino Rossi a Marc Márquez. „Jsme deset bodů za vedoucím jezdcem, což je dobré. Po Argentině to bylo devětadvacet, takže teď těch deset bodů není po tak náročném víkendu, jaký jsme tu měli, až tak špatné,“ zhodnotil svůj výsledek Lorenzo. „Snažil jsem se držet tempo s Valentinem a Marcem, ale oni byli hodně silní a dnes to zkrátka nebyl můj den. Dnes byl den na to, abych si akorát udržel třetí pozici, což je pro šampionát dobré,“ pokračuje. „Valentino byl konkurenceschopnější už od začátku. Marc postupně zlepšoval motorku a cítil se na ní stále lépe a lépe, což u nás bylo přesně naopak. Zjistili jsme, že tvrdá pneumatika nám působila větší potíže a ve druhém a čtvrtém sektor okruhu jsem nemohl být dostatečně rychlý. V obou jsem ztrácel půl vteřiny, což znemožnilo udržet si dobré tempo.  Další závod - na Sachsenringu – bude náročnější, protože jsem tam ještě nikdy nevyhrál, ale člověk nikdy neví, co se stane,“ uzavírá závodník z Mallorky.

Andrea Iannone (Ducati Team) – 4. místo

Podruhé v řadě skončil Andea Iannone na čtvrtém místě. V celkovém pořadí je nyní Ital na třetí příčce za Rossim a Lorenzem. „Byl to náročný závod, protože když si člověk zvykne na lepší výsledky, je těžké spokojit se se čtvrtým místem, třebaže to člověku přinese dobré body. Na rozdíl od jiných okruhů jsem dobře odstartoval, ale pak jsem nebyl schopný udržet tempo, takže jsem se pak hodně trápil s předjetím Aleixe Espargara a mezitím mi ujeli Jorge, Marc a Vale. Tempo jsem měl srovnatelné s Jorgem, takže jsem mohl dopadnout lépe,“ vyjádřil se ke svému závodu Iannone.

Pol Espargaro (Monster Yamaha Tech 3) – 5. místo

Mladšího z bratrů Espargarových znovu trápí předloktí, které mu nedávno operovali, ale nakonec dokázal v Assenu dojet pátý. „Samozřejmě musím být spokojený s dnešním pátým místem, byl to velmi náročný závod. Bohužel jsem zase měl velké potíže s pravým předloktím, které mi nedávno operovali; v posledních šesti kolech už to bylo hodně náročné. Jezdil jsem hodně zeširoka v rychlých zatáčkách a nemohl jsem pořádně brzdit, takže abych byl upřímný, tato jízda byla cokoliv jen ne snadná. V posledních třech kolech jsem si už začal myslet, že nebudu schopný závod dokončit, protože jsem byl přesvědčen, že pojedu moc zeširoka a někde spadnu. Bojoval jsem však dál a udržel jsem si pozici až do cíle,“ popisuje své strasti Polyccio, který je již nyní na cestě do Japonska, kde ho čeká první test na osmihodinovku v Suzuce.

Doporučujeme

Články odjinud