MotoGP v Austinu 2015: Ohlasy prvních pěti v cíli

MotoGP v Austinu 2015: Ohlasy prvních pěti v cíli

V texaském Austinu se letos jelo potřetí a potřetí zde zvítězil Marc Márquez. Úřadujícího šampiona doprovodili na podium Andrea Dovizioso a Valentino Rossi.

Marc Márquez (Repsol Honda Team) – 1. místo

První závod letošní sezóny nevyšel dvojnásobnému šampionovi MotoGP podle jeho představ. V úvodu chyboval, ztratil hodně pozic a nakonec dojel pátý. Ani druhý víkend se v Márquezově případě neobešel bez potíží. Při kvalifikaci musel odstavit svůj motocykl, přeskočit boxovou zídku a doběhnout si pro druhý motocykl. Vše nakonec skončilo k Španělově spokojenosti – vyjel si pole position. Před závodem se sice bál počasí, které jezdce trápilo celý víkend, ale nakonec se jelo na suchu. „Toto vítězství mě učinilo velmi šťastným! Po včerejšku pro nás vše vypadalo dobře, jediným otazníkem bylo počasí. Nakonec bylo podivnější, než se zdálo. Když jsem viděl, že to vypadá na suchý závod, začal jsem se velmi soustředit, protože jsem věděl, že je důležité pokusit se dnes vyhrát,“ řekl Márquez, který po startu zjistil, že trať není stejná jako před nočním deštěm, byla daleko méně přilnavá. „Rozhodl jsem se zachovat klid během prvních kol, abych porozuměl situaci. V okamžiku, kdy jsem získal stejný pocit jako při tréninku, začal jsem tlačit na pilu,“ uzavírá mladý závodník ze španělské Cervery.

Andrea Dovizioso (Ducati Team) – 2. místo

Ital na italském stroji se letos podruhé dostal na druhé místo. Za dvě druhá místa si vysloužil dohromady čtyřicet bodů a v celkovém pořadí šampionátu tak drží druhou pozici o bod za svým krajanem Rossim. „Dnes to byl fantastický závod, přinesl mi velké vnitřní uspokojení, protože závody v Austinu jsou vždy speciální. Na tomto okruhu musí člověk umět nakládat s vlastní silou, pneumatikami a rychlostí, což je něco, co se na jiných okruzích nestane,“ neskrýval nadšení Dovi. „Jsem potěšen prací týmu, protože na zcela jiném okruhu, než je Losail, jsme potvrdili, že GP15 je konkurenceschopná a během víkendu se nám podařilo ještě zlepšit. Letos jsme zatím měli dva skvělé závody, ale musíme nadále pokračovat v práci, protože ještě potřebujeme doladit stroj, co se týče brzdění a trakce,“ uvědomuje si Ital.

Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) – 3. místo

Rossi zahájil sezónu vítězstvím v Kataru, v Austinu přidal další pódiové umístění. Po dvou závodech tak vede o jeden bod před Dovim. Dostat se v Austinu na stupně vítězů, bylo Rossiho cílem. S průběhem víkendu je Rossi spokojený, protože si dle vlastních slov vedl dobře na suchém i mokrém povrchu. K úplné spokojenosti mu chybí překonání Doviziosa: „Aby to bylo perfektní, musel bych porazit Doviziosa, ale bohužel byl trochu rychlejší. Nebyla však šance to ani zkusit, po šesti nebo sedmi kolech, kdy jsem na to hodně tlačil, jsem pak musel jet velmi plynule. Náš motocykl z nějakého důvodu zničil přední pneumatiku,“ trochu smutní Rossi, ale na druhou stranu je i rád, že Bridgeston do Austinu přivezl tvrdou přední pneumatiku: „To mi pomohlo v závěru, ale stejně byla pneumatika hodně poškozená. Dovi mi řekl, že jsme hodně zariskovali při předjíždění ve dvanácté zatáčce. Z motocyklu se mi to tak nezdálo, myslím, že jsme tam měli nějakou rezervu. Vzájemně jsme se předjížděli velmi těsně, ale myslím, že tam bylo dost prostoru,“ uzavírá aktuálně vedoucí jezdec.

Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) – 4. místo

Lorenzo opět dojel čtvrtý. V prvním závodě jej o lepší výsledek připravila potíž s přilbou, nyní jej trápilo vlastní zdraví. Měl zánět průdušek a musel brát antibiotika. „Byl to velmi těžký závod, protože po fyzické stránce jsem se necítil dobře kvůli zánětu průdušek a antibiotikům. Vzhledem k okolnostem jsme závod dokončili nejlepším možným způsobem,“ vyjádřil se nemocný Lorenzo. Zcela ideální nebyl ani jeho motocykl, který potřeboval „nějaký extra výkon v určitých oblastech okruhu, především na rovinkách, kde jsem hodně ztrácel,“ dodává a zároveň věří, že v Argentině už se bude cítit lépe a zajede tam dobrý závod.

Andrea Iannone (Ducati Team) – 5. místo

Na rozdíl od svého týmového kolegy nedokázal Iannone zopakovat umístění na stupních vítězů. V Austinu dokončil závod na pátém místě, s čímž není zcela spokojen. Potíže přišly už ze začátku závodu: „V úvodu závodu jsem ztratil hodně času, když přede mnou upadl Redding. Pak jsem musel hodně zabrat, abych dotáhl čtyřsekundovou ztrátu na čelo, což nebylo jednoduché. Hodně jsem zatěžoval předek a pneumatiky obecně, za což jsem nevyhnutelně musel platit v posledních pěti kolech. Je to škoda, ale jsem rád, že mám konkurenceschopný stroj, který může každou neděli bojovat o stupně vítězů a také mi umožňuje držet se vpředu s nejlepšími jezdci,“ uzavírá Iannone. 

Doporučujeme

Články odjinud