MotoGP v Barceloně 2018: Ohlasy prvních pěti v cíli

MotoGP v Barceloně 2018: Ohlasy prvních pěti v cíli

Na okruhu nedaleko Barcelony se vítězství dočkal Jorge Lorenzo. Závodník z Mallorky zvítězil i o dva týdny dříve v Mugellu. Tentokrát jej na podium doprovodili Marc Márquez a Valentino Rossi.

Jorge Lorenzo (Ducati Team) – 1. místo

Lorenzovi se nyní na Ducati začalo dařit. Vyhrál druhý závod v řadě za sebou. S tímto týmem už ovšem v příštím roce pokračovat nebude. Před několika dny totiž tento jezdec oznámil, že se přesouvá k týmu Repsol Honda. „Bylo to naprosto fantastické vítězství! Ukázali jsme, že můžeme vyhrát, aniž bychom vjeli do první zatáčky závodů na vedoucí pozici, ale i tím, že nějaké soupeře předjedeme. Závod byl ovšem náročný. Start se mi nepovedl, ztratil jsem něco na Márqueze, ale byl jsem si vědom toho, že do konce závodu je ještě dost času a že musím být v klidu,“ vypráví závodník z Mallorky. „Dostat se před Márqueze nebylo až tak moc těžké, ale on pak zůstal nedaleko za mnou až do konce závodu. Myslím, že jsme teď opravdu konkurenceschopní (já i Dovi), a že má Ducati ten nejlepší motocykl v historii. Aktuální situaci musíme dobře využít, protože Desmosedici teď funguje dobře prakticky na každé trati, přičemž ani opotřebení pneumatik není nijak velké, což je velká výhoda. Teď si užijeme vítězství a pak hned budeme přemýšlet nad dalším závodem,“ řekl po vítězném závodě Lorenzo.

Marc Márquez (Repsol Honda Team) – 2. místo

Úřadující šampion Marc Márquez dojel před domácím publikem v Barceloně na druhé pozici. Se 115 body na kontě jezdec ze Cervery vede letošní šampionát. Rossi na druhém místě na něj ztrácí 27 bodů. „V dnešním závodě jsem se snažil jet co nejchytřeji. V úvodu jsem pochopitelně musel zatlačit na pilu, abych udržel kontakt s Jorgem a dokázal poodjet soupeřům,“ popisuje Španěl. „Poté, co jsem si vybudoval slušný náskok, jsem jen udržoval tempo. V závěru jsem pak dokonce ještě trochu zpomalil, protože dojet Lorenza už nešlo. Navíc jsem viděl, že dost jezdců popadalo, takže jsem v průběhu závodu přemýšlel více než obvykle. Druhé místo je z hlediska šampionátu důležité. Před tímto závodem jsme měli náskok 23 bodů a před Assenem už máme 27 bodů náskok. Musíme se zamyslet nad současnou situací a pokusit se ji využít co nejlépe. V Mugellu jsme udělali chybu, což mě donutilo nad tím přemýšlet. Je pravda, že když člověk nevyhraje, vždy zapřemýšlí nad tím, co šlo udělat lépe, ale podium je také dobrý výsledek! Nejspíš nás čekají ještě dost náročné závody, ale co je pro nás dobré - na každý závod jsme se zatím dokázali dobře připravit," sdělil Márquez.

Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) – 3. místo

Stejně jako před dvěma týdny v Mugellu se Rossi i v Katalánsku dostal na třetí místo. V celkovém pořadí je druhý a má na kontě 88 bodů. „Po trénincích jsem viděl, že moji soupeři jsou o něco rychlejší než já,“ řekl Rossi, který poté s týmem vylepšil nastavení motocyklu, což mu umožnilo zrychlit. „Na vedoucí jezdce jsem v závodě moc neztrácel, i když jsem tedy ale ani nejezdil blízko nich. Později Dovi udělal chybu, čímž jsem získal pódium. Mám radost, protože loni jsme tu měli hodně velké potíže - byla to katastrofa - zatímco letos jsem dokázal držet dobré tempo až do konce závodu. Získané body jsou zároveň velmi důležité pro šampionát, protože jsme trochu vylepšili náskok na druhém místě. Musíme tak pokračovat i nadále," dodal Ital.

Cal Crutchlow (LCR Honda) – 4. místo

Crutchlow v Barceloně bojoval o přední pozice a nakonec dojel do cíle před Pedrosou. Navíc byl Crutchlow díky čtvrtému místu nejlepším jezdcem ze soukromého týmu. „Dnešek hodnotím pozitivně, tým LCR Honda CASTROL odvedl skvělou práci. S výsledkem jsme spokojení,“ zhodnotil Brit. „Je mi líto nepodařené kvalifikace, ale řekl bych, že v závodě jsme si to vynahradili tímto dobrým výsledkem. Bojoval jsem o pódium a dojel jsem čtvrtý, takže s tímto výsledkem musíme být spokojení, je to dobré i z hlediska šampionátu,“ pokračuje Crutchlow a přidává poděkování týmu.

Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) – 5. místo

Pedrosa do katalánského závodu vyrážel až ze čtvrté řady, ale po startu si polepšil a nakonec v cíli obsadil páté místo. „Vzhledem k tomu, že jsem startoval až z jedenáctého místa, tak si myslím, že to, že jsem dojel pátý, je dobré,“ hodnotí Španěl. „Pochopitelně úplně spokojení s tím být nemůžeme. Neměl jsem dobrý pocit a navíc jsem měl dost potíže s nedostatkem přilnavosti. Jezdci, s nimiž jsem bojoval, na tom byli v porovnání se mnou lépe zejména uprostřed zatáčky a na výjezdu. Mohl jsem být trochu silnější na brzdách, ale nakonec jsem byl stejně trochu pomalejší. Cal se nakonec dostal přede mě a Viñales se mi dost přiblížil, přestože jsem byl schopen ho v posledním kole udržet za sebou,“ dodává Pedrosa.

Foto: Ducati

Doporučujeme

Články odjinud