MotoGP v Barceloně: Ohlasy prvních pěti v cíli

MotoGP v Barceloně: Ohlasy prvních pěti v cíli

Marc Márquez si před domácím publikem dojel pro vítězství a navýšil tak svůj náskok v čele šampionátu. První podium v MotoGP si zajistil Quartararo, který dojel druhý. Třetí skončil Petrucci.

Marc Márquez (Repsol Honda Team) – 1. místo

Márquez si v Katalánsku dojel pro výhru. Andrea Dovizioso, Maverick Viňales a Valentino Rossi byli v úvodu závodu sestřeleni Lorenzem, takže nikdo z nich nedojel. Dovi sice udržel druhé místo v šampionátu, ale jeho ztráta na vedoucího Márqueze se značně navýšila. „Zvolil jsem měkkou zadní pneumatiku, díky níž jsem mohl v úvodu více zabrat, ale zároveň se nijak nepřehřívala. Navíc mi umožnila jet konstantně a rychle,“ prozradil Španěl. „Tým Repsol Honda v průběhu celého víkendu odváděl dobrou práci. Opravdu jsme pracovali velmi horlivě, abychom byli co nejlépe připraveni na závod. Když mi tým oznámil, co se stalo Dovimu, soustředil jsem se už jen na svůj závod. Měli jsme perfektní strategii. Rád bych poděkoval fanouškům, kteří dorazili na závod. Děkuji. Můj bratr Alex zde také zajížděl dobré výsledky. Je to úplně jiný pocit, když můžeme vítězství oslavovat společně!“ dodal Márquez.

Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT)

Poprvé v královské kubatuře se dostal na podium nejmladší jezdec této třídy – Fabio Quartararo. Francouz byl necelé dva týdny před katalánským závodem operován, přesto byl po celý víkend v Barceloně velmi rychlý. Sice nedokázal přebrat Márquezovi rekord a stát se nejmladším vítězem závodu královské kubatury a už k tomu ani nebude mít další příležitost, protože při příštím závodě už bude o několik dní starší než Márquez v době svého prvního vítězství, přesto však může být mladý jezdec po závodě spokojený. „Z dnešního výsledku mám opravdu radost, závod byl totiž opravdu hodně náročný. Ze všech letošních startů se mi tento povedl nejlépe, přišel jsem totiž jen o dvě pozice. Pak jsem ale udělal chybu ve čtvrté zatáčce a přišel jsem o další čtyři pozice,“ sdělil Quartararo. „Pak jsem se ovšem znovu dostal do bitvy o stupně vítězů a po několika dalších kolech jsem se dokonce dostal až na druhou příčku. Díky adrenalinu při boji o pódium a také samozřejmě díky lékům jsem neměl velké potíže s operovanou rukou. Bolet mě to začalo až v posledních kolech, o to větší radost ale teď mám ze zisku pódia. Mám teprve dvanáct dní po operaci a teď jsem dojel na stupních vítězů. Od té doby, co se šampionát přesunul do Evropy, jsme opravdu dost rychlí. Během tohoto víkendu jsem byl nejhůře druhý. Naše tempo je teď skvělé, musíme v tom pokračovat i nadále. Rád bych teď poděkoval týmu za příležitost, kterou mi dal, a také za skvělou práci, kterou odvádí. Z prvního pódia týmu PETRONAS Yamaha SRT mám opravdu velkou radost,“ řekl spokojený jezdec.

Danilo Petrucci (Mission Winnow Ducati) – 3. místo

Danilo Petrucci si před dvěma týdny v Mugellu vyjel své první vítězství v MotoGP a na tento úspěch nyní navázal dalším umístěním na stupních vítězů. Tentokrát dojel třetí. „Raduji se z umístění na pódiu, ale určitě by bylo mnohem těžší se sem dostat nebýt toho incidentu v druhém kole,“ uznal Ital. „Andrey je mi velmi líto, určitě by dnes mohl zazářit. Snažil jsem se držet za Márquezem, ale nešlo mi to a navíc i Rins a Quartararo byli hodně rychlí. S Alexem jsme se vzájemně dost předjížděli, jednou mi dokonce vrazil zboku do motorky, ale naštěstí rychle získal ztracenou pozici zpět. Pak mě předjel Fabio. Snažil jsem se, abych se za ním udržel a ujel spolu s ním. Dnes jsme neměli na víc, toto je to nejlepší, co jsme mohli vyjet. Po zisku tří stupňů vítězů jsme teď blízko celkového třetího místa v šampionátu. V Assenu tedy musíme pokračovat v podobném duchu,“ uzavřel Petrucci.

 Alex Rins (Team Suzuki Ecstar) – 4. místo

Alex Rins dlouho bojoval o podium, ale pak měl výlet mimo trať, přišel o pozice. Některé ještě dokázal získat zpět, ale nakonec se musel smířit se čtvrtým místem. „Z výsledku jsem trochu zklamaný, protože jsem cítil, že tento víkend můžu mít opravdu dobrý výsledek - ale na druhou stranu, vzhledem k tomu, že jsem měl během závodu nějaké problémy, není to až tak špatný výsledek,“ zhodnotil Rins. „Byl to komplikovaný a náročný závod. Je škoda, že došlo k té havárii mezi Lorenzem a ostatními, zejména proto, že Marquezovi to poskytlo ještě větší výhodu. Teplota dráhy byla hodně vysoká, což nebylo dobré pro pneumatiky a já jsem navíc neměl ideální pocit na motorce, a to zejména v pravých zatáčkách. V ideálním případě to mělo být tak, že bych měl lepší úvod závodu a podařilo by se mi odjet s Marcem, ale to se nakonec nestalo. Každopádně jsem docela rád, že jsem navzdory problémům skončil čtvrtý,“ dodal Rins.

Jack Miller (Pramac Ducati) – 5. místo

Australan Miller také bojoval v přední skupině. Na čtvrtého Rinse v cíli ztratil jen něco přes dvě desetiny a skončil pátý. „Byl to pěkný závod.  Odstartoval jsem dobře a bojoval jsem s čelní skupinou po celý závod. Pocit na motorce jsem měl dobrý, přestože jsme nebyli schopni lépe zacházet s gumami. Je to dobrý výsledek, ale v Assenu bych chtěl ještě lepší,“ prozradil po Katalánsku Miller.

Foto: Petronas Yamaha SRT

Doporučujeme

Články odjinud