MotoGP v Indianapolis 2015: Ohlasy prvních pěti v cíli

MotoGP v Indianapolis 2015: Ohlasy prvních pěti v cíli

Podruhé v řadě vítězí Marc Márquez. Celkově se jedná o Španělovu třetí letošní výhru. Jorge Lorenzo sice vedl velkou část závodu, ale nakonec skončil druhý. Třetí místo si v boji s Pedrosou zajistil Valentino Rossi.

Marc Márquez (Repsol Honda Team) – 1. místo

Před letošní přestávkou si Márquez vyjel vítězství na Sachsenringu a na tento úspěch hned po prázdninách navázal. Celkově měl loni touto dobou Márquez na kontě již deset výher. V letošním roce se radoval teprve potřetí. V celkovém pořadí šampionátu se nyní úřadující mistr světa posunul na třetí místo před Iannoneho. Indianapolis je okruhem, kde se Márquezovi tradičně daří. Letos zde vystoupil na nejvyšší stupínek celkově popáté (a v MotoGP potřetí). „Závod proběhl dobře, ale jeli jsme hodně na limitu,“ řekl po závodě jezdec z Cervery.  „Pravdou je, že se Lorenzo během závodu hodně zlepšil. Vůbec jsem neočekával, že bude tolik kol za 1:32 s. Dokonce i v závěru závodu jsme jeli 1:32,6 s což je hodně rychlé! Použili jsme taktiku útoku v závěru, kdy do konce zbývala tři kola. Myslím, že to bylo ideální pro zisk vítězství na tomto okruhu. Jsem také velmi hrdý na to, že jsem pro Hondu získal 700. vítězství,“ dodává mladý Španěl.

Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) – 2. místo

Před přestávkou se Lorenzo na Sachsenringu nedokázal probojovat na stupně vítězů. Nyní dojel jezdec z Mallorky na druhém místě, přičemž se po velkou část závodu držel v čele, až v závěru jej překonal Márquez. Lorenzo už pak nebyl schopen dostat se zpět před svého krajana. „Mohlo to být horší, ale klidně i lepší. Druhé místo v MotoGP je vždy dobré, protože tam jezdí nejlepší jezdci na světě, takže bojovat o vítězství a být tak dlouho v čele závodu je složité,“ zhodnotil nedělní závod Lorenzo. „Už od startu jsem v každé zatáčce hodně tlačil na pilu a pravděpodobně jsem ztratil více energie než Márquez, který jel za mnou. Když zaútočil, neměl jsem tolik energie a nebyl jsem tak svěží, abych mu útok vrátil, takže jsem nakonec získal čtyři body na Valentina a na Marca jsem pět bodů ztratil, ale on je v šampionátu ještě pořád dost daleko. Myslím, že tento výsledek, který přišel po těžkém víkendu a mém ranním pádu, můžeme oslavit,“ myslí si Španěl.

Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) – 3. místo

Valentino Rossi startoval z osmého místa na roštu a po bojích s Pedrosou si nakonec dojel pro umístění na stupních vítězů. Stále si drží vedení v šampionátu, přestože Lorenzo na něj v americkém závodě získal čtyři body a Márquez se mu přiblížil o devět. „V jednom okamžiku jsem byl čtvrtý a Jorge první, takže to bych ztratil dvanáct bodů. Dělal jsem maximum, protože tyto body za třetí místo jsou pro mě důležitější než pro Daniho,“ prohlásil Rossi, který je nakonec s výsledkem spokojený. „Problémem je kvalifikace, hodně bojujeme s hledáním správného nastavení. Startovat ze třetí řady je vždycky složité. Odstartoval jsem dobře a byl jsem rychlý v prvních kolech. Kdybych startoval z druhé řady, byl bych schopen zůstat s Jorgem a Marcem až do konce závodu,“ domnívá se Ital.

Dani Pedrosa (Repsol Honda) – 4. místo

Dani Pedrosa bojoval v Indianapolis s Valentinem Rossim o poslední stupínek na podiu. Několikrát během závodu jel Pedrosa na třetí pozici a snažil se až do konce, ale nakonec si z Ameriky veze nepopulární bramborovou medaili. „Hodně jsme se prali s motorkou, protože přilnavost nebyla ideální. Valentino byl pro mě překvapením,“ sdělil Pedrosa. „Věděl jsem, že mám pomalejší tempo než Marc a Jorge, ale po trénincích jsem si myslel, že jim budu o něco blíže. Valentino jako tradičně předvedl velký pokrok po startu, bojovali jsme spolu o stupně vítězů. V posledním kole mě předjel ve druhé zatáčce a já už jsem mu nedokázal předjetí vrátit,“ zhodnotil Pedrosa. „Také jsem velmi šťastný, že Honda získala 700. vítězství a že jsem se na těchto úspěších mohl podílet,“ dodal potěšený jezdec.

Andrea Iannone (Ducati Team) – 5. místo

Stejně jako na Sachsenringu si Andrea Iannone i v Indianapolis vyjel pátou pozici. Americký závod se jel v den, kdy Andrea Iannone slavil své šestadvacáté narozeniny. Po GP Indianapolis klesl Iannone ze třetího na čtvrté místo průběžného pořadí šampionátu. Překonal jej Marc Márquez. „Měl jsem opravdu dobrý start, ale bohužel jsem neměl takové tempo, abych se udržel se vedoucí skupinou,“ lituje Iannone. „Snažil jsem se dělat maximum už od startu, ale nebyl jsem tak rychlý jako první čtyři, takže jsem si jel svůj vlastní závod a nakonec nebylo jednoduché za sebou udržet Smitha. S tvrdší pneumatikou jsme věděli, že první čtveřice bude trochu rychlejší, ale každopádně jsme odvedli svou práci a myslím, že si domů vezeme nejlepší výsledek, jaký jsme v dané situaci mohli,“ říká Iannone a zároveň dodává, že se v následujících závodech budou muset opět zasoustředit na to, aby opět bojovali o stupně vítězů jako v úvodu sezóny.

Doporučujeme

Články odjinud