MotoGP v Jerezu: Ohlasy prvních pěti v cíli

MotoGP v Jerezu: Ohlasy prvních pěti v cíli

V Jerezu se z výhry před domácím publikem radoval Marc Márquez. Spolu s ním se na stupně vítězů dostali i Alex Rins a Maverick Viňales. Podium tedy bylo kompletně španělské.

Marc Márquez (Repsol Honda Team) – 1. místo

Márquez před třemi týdny v Austinu nedokončil závod kvůli pádu. V Jerezu si ovšem spravil chuť vítězstvím. Navíc se díky této výhře vrátil do čela šampionátu. „Tento závod byl ani ne tak o fyzičce, ale spíš o hlavě. Po chybě v Austinu bylo náročné být celou dobu ve vedení, ale věděl jsem, že mám tempo a motorku na to, abych to dokázal. Chtěl jsem jet jako v Argentině a v úvodu závodu v Austinu, abych dokázal, že se tam jednalo jen o chybu. Během celého víkendu jsem se na motorce cítil dobře a pohodlně a jezdil jsem tak, jak jsem si to představoval. Děkuji týmu Repsol Honda za skvělou práci, kterou nyní odvádí. Je výborné, že jsem znovu ve vedení šampionátu,“ sdělil po závodě Márquez.

Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR) – 2. místo

V Austinu se Rins radoval ze svého úplně prvního vítězství v královské kubatuře. V kvalifikacích se sice Rinsovi příliš nedaří, ale v závodech je to jiné. Ve všech čtyřech letošních dosud odjetých závodech se umístil v první pětce, z čehož dvakrát vystoupil na podium. Díky včerejšímu druhému místu v Jerezu je nyní druhý v celkovém pořadí šampionátu a na vedoucího Márqueze ztrácí jeden bod. „Je úplně neuvěřitelné, že jsem minule zvítězil a dnes jsem dokázal dojet na druhém místě. Jsem nesmírně šťastný. Tento závod byl vážně dost náročný a start až ze třetí řady mi to nijak neulehčil. Pustil jsem se však do toho s maximálním nasazením. Věděl jsem, že bych mohl mít stejné závodní tempo jako Marc. Snažil jsem se tedy co nejlépe odstartovat a dostat se rychle vpřed. Španělští diváci byli skvělí, zatáčka Peluqui byla doslova narvaná, což mě velmi povzbudilo. I nadále bych chtěl jezdit konzistentně a věřím, že v Le Mans přidám další dobrý výsledek,“ řekl Rins.

Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP) – 3. místo

Podium v Jerezu bylo Viňalesovým prvním podiem od Austrálie loňského roku, kdy zvítězil. Přestože už letos jednou startoval z pole position a jednou z druhého místa, v závodě se mu na přední příčky zatím nedařilo dosáhnout. „Třetí místo chutná jako vítězství. Věděl jsem, že Dovi a Petrucci jedou za mnou, takže jsem si pomyslel, že Dovi asi bude chtít útočit a že to asi bude hodně náročné. Snažil jsem se tedy jet, jak nejlépe dovedu. Zajížděl jsem co nejlepší sektory. Upřímně řečeno, bylo dost těžké to zvládnout, v závěru už pneumatika vypadala dost špatně.  Ani nevím, jestli bych ještě mohl zajet nějaká další kola stejně dobře jako to poslední. Jsem však šťastný, motorka v závěru fungovala vážně dobře,“ popisoval svůj španělský závod Viňales. „Tentokrát jsme trochu upravili nastavení motorky, díky čemuž se mi dařilo v úvodu jezdit konzistentněji a přesněji. Jsem opravdu spokojený, protože jsme na začátku závodu nepřišli o žádné pozice, naopak jsme se dostali o jedno místo vpřed, a podobně se pak dařilo i v další části závodu. Celý víkend jsme tvrdě pracovali. Po třetím volném tréninku jsem věděl, že budu muset zabojovat o postup do druhé kvalifikace. Od toho okamžiku se nám začalo dařit vylepšovat motorku. Tento výsledek odráží to, jak na tom opravdu jsme. Je velmi důležité, že jsme v úvodu nezačali příliš ztrácet na vedoucího jezdce. A hlavně je důležité to, že jsme dojeli na pódiu. Pokud ze sebe vydáme maximum, dokážeme skončit mezi nejlepšími. Teď rozhodně nesmíme polevit. Doufám, že se nám zítra podaří zajet dobré testy,“ prohlásil po závodě Viňales.

Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati) – 4. místo

Dovi dojel jako čtvrtý před třemi týdny v Austinu a další čtvrté místo přidal nyní v Jerezu. Do Jerezu Dovi dorazil jako vedoucí muž šampionátu, ale nyní je až třetí za Márquezem a Rinsem. Rozdíl mezi první trojicí je ovšem minimální. Márqueze a Doviho dělí jen tři body. „Vzhledem k tomu, že jsme v Jerezu v minulosti vždy mívali velké potíže, můžeme být spokojeni s tempem i se ztrátou na vítěze. Je škoda, že jsme se nedostali na pódium, což bylo naším cílem. Závod byl rychlejší, než jsme čekali, a já jsem na startu přišel o hodně. V závěru jsem docela zariskoval, abych snížil ztrátu na Viñalese, ale stále jsem příliš ztrácel v rychlejších zatáčkách. Už předem jsme věděli, že na takových rychlých tratích (jako je tato), budeme v potížích. Musíme zapracovat na rychlosti v zatáčkách. Ono už se nám to i trochu podařilo, od soupeřů už v tomto ohledu nejsme tak daleko, v zítřejším testu se na to zaměříme,“ prozradil Dovi.

Danilo Petrucci (Mission Winnow Ducati) – 5. místo

První pětku v Jerezu uzavřel Danilo Petrucci, který je nyní pátý i v průběžném pořadí šampionátu. „Obecně jsem spokojený s tím, jak jsme závod zvládli. Tento závod byl pro nás nakonec trochu složitější, než jsme původně předpokládali. V úvodu jsem se snažil jet klidně a šetřit pneumatiky pro samotný závěr. Upřímně jsem věřil, že stupně vítězů jsou blízko, ale bohužel tomu tak nebylo, přestože jsme do toho já i Andrea dali sto procent. Chyběla mi rychlost v zatáčkách a nemohl jsem brzdit tak, jak bych býval chtěl. K tomu, aby se letos člověk mohl dostat mezi tři nejrychlejší, je nutné vyřešit všechny jednotlivé detaily a v mém případě je navíc nutné zapracovat i na tom, abych startoval z lepší pozice. Víkend hodnotím pozitivně, získali jsme důležité body pro šampionát a od zítřka zase budeme tvrdě pracovat na tom, abychom se přiblížili čelu,“ řekl Ital po závodě v Jerezu.

Foto: Box Repsol

Doporučujeme

Články odjinud