MotoGP v Kataru: Ohlasy prvních pěti v cíli

MotoGP v Kataru: Ohlasy prvních pěti v cíli

Sezóna 2019 začala závodem v Kataru. O vítězství až do konce bojovali Márquez a Dovi. Nakonec to byl Dovi, kdo zvítězil. Márquez se musel smířit s druhým místem. Na podium je doprovodil Crutchlow.

Andrea Dovizioso (Ducati Team) – 1. místo

Dovizioso a Márquez předvedli loni v Kataru velký boj o vítězství až do posledního okamžiku. Letos si to zopakovali a dokonce i výsledek byl stejný – opět zvítězil Dovi a Márquez opět skončil druhý. Dovi tímto letošním vítězství v Kataru vyrovnal Maxe Biaggigo z hlediska počtu vítězství v královské kubatuře. Oba mají na kontě 13 výher. Z italských jezdců získali více vítězství jen Rossí (89 vítězství) a Agostini (68 vítězství). „Z výhry mám opravdu velkou radost. Po testech jsme neočekávali, že bychom zde mohli být tak rychlí. Udrželi jsme si však patřičnou koncentraci a s každým dalším tréninkem jsme se zlepšovali,“ sdělil po závodě vítěz. „Do závodu jsme šli se strategií, že se hlavně budeme snažit šetřit pneumatiky, což se nakonec ukázalo jako zásadní. Závod ovšem vůbec nebyl nijak jednoduchý. Velkou část závodu jsem byl ve vedení, takže jsem nemohl nastudovat jízdu soupeřů. Márquez jako vždy odvedl své maximum, dotlačil mě až k úplnému limitu. Podařilo se mi ovšem využít všechno, v čem jsme silní, což je akcelerace a maximální rychlost, jen na výjezdech ze zatáček je třeba ještě zapracovat. Tento rok je v MotoGP dost rychlých jezdců, takže na tratích, které nám nesedí, nesmíme ztrácet příliš mnoho bodů. Teď musíme zůstat stát nohama na zemi a pracovat stejně jako doposud,“ uzavřel Ital.

Marc Márquez (Repsol Honda Team) – 2. místo

Loni Márquez nedokázal Doviho v Kataru porazit a nepodařilo se mu to ani letos. „Proběhlo to naprosto stejně jako loni! Hrozně moc jsem se snažil, ale tady prostě platí, že když člověk někoho předjede, nedokáže si udržet stopu a je široký. Z dvaceti bodů na kontě mám však radost, protože toto je okruh, kde se obvykle trápíme. Tento víkend jsme velmi tvrdě pracovali a kvůli několika změnám nebylo možné jít na brzdy tak tvrdě, jak jsem byl zvyklý. Důležité ovšem je, že se nám podařilo dojet do cíle a že si vezeme cenné body,“ prohlásil úřadující šampión po prvním závodě letošního roku.

Cal Crutchlow (LCR Honda) – 3. místo

Britský jezdec Cal Crutchlow byl nucen vynechat závěr loňského roku z důvodu komplikovaného zranění kotníku, které si způsobil loni v Austrálii. GP Kataru byla jeho prvním závodem od tohoto zranění. Navzdory tomu dokázal Crutchlow udržet Rinse za zády a dojel si pro umístění na stupních vítězů. „Naprosto skvělé je už jenom to, že jsem zpět v MotoGP a to, že jsem skončil na podiu je ještě lepší. Tým LCR Honda CASTROL odvedl vynikající práci. Pracovali jsme opravdu velmi tvrdě. Abych byl upřímný, testy totiž pro mě byly spíš tak trochu ztrátou času. Tento víkend byl opravdu dost náročný. Kdyby mi někdo před warm-upem tvrdil, že v závodě obsadím třetí místo, asi bych se mu vysmál,“ zhodnotil Brit. „V závodě jsem se cítil dobře, mou taktikou bylo co nejvíce šetřit zadní pneumatiku.
Myslím, že mohu mluvit za všechny, když budu tvrdit, že Katar byl skvělý start sezóny – tedy jak pro můj tým, tak i jezdce, fanoušky v Kataru i u televizních obrazovek. Ve všech závodech MotoGP jsou nějaké souboje a vždy je skvělé být jejich součástí a navíc pak ještě skončit na pódiu. Abych pravdu řekl, je to splněný sen. Zažil jsem totiž i chvíle, kdy jsem si opravdu vůbec nebyl jistý, zda budu schopen opět závodit,“
prozradil Crutchlow.

Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR) – 4. místo

Rinsovi se během katarského závodu velmi dobře dařilo a několikrát potrápil své soupeře, dlouho to vypadalo, že vystoupí na stupně vítězů, ale v samotném závěru už nestíhal a klesl za Crutchlowa. Musel se tedy smířit s nepopulární bramborovou medailí. „Byl to skvělý start sezóny. Projevilo se, že jsme během zimy opravdu tvrdě pracovali. Závodní tempo bylo relativně pomalé. Neustále jsem se pokoušel dostat se do vedení, abych mohl jet na plný plyn, ale Dovi a Márquez mě vždy dokázali předjet na rovince, takže to pak nebylo jednoduché. Víme, že Katar není trať, která by nám vyloženě seděla, takže odjíždíme s dobrými pocity a jsme s výsledkem spokojení,“ řekl po závodě mladý Španěl.

Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) – 5. místo

Rossiho týmový kolega Viňales vyrážel do katarského závodu z pole position. Rossi ani nepostoupil do druhé kvalifikace, musel startovat až jako čtrnáctý. V závodě to ovšem bylo jiné. Viňales se propadl, dokončil na sedmé pozici, zatímco Rossi hodně polepšil. Ze čtrnáctého místa se nakonec dostal až do první pětky. Po závodě pak Rossi prozradil, že se s týmem rozhodli, že na závod trochu změní nastavení motocyklu. „Zadařilo se a mám ze závodu radost,“ sdělil Rossi. „Na motorce jsem se cítil dobře a vlastně jsem si docela užíval i to, jak jsem se po startu ze zadních pozic postupně dostával vpřed. Závod jsem dokončil na pátém místě, což je dobré, obzvlášť když přihlédneme k tomu, že jsem na vítěze ztratil jen 0,6 sekundy. Dojet zde takto je pozitivní. Nadále musíme pokračovat v tvrdé práci, protože na jiných okruzích bychom mohli mít i větší problémy. Výsledek z Kataru je pro nás v pořádku. Zkoušel jsem se sice probojovat na stupně vítězů, ale neměl jsem na to,“ zhodnotil Rossi.

Foto: Ducati

Doporučujeme

Články odjinud