MotoGP v Kataru: Ohlasy z pódia

MotoGP v Kataru: Ohlasy z pódia

Úřadující šampión Jorge Lorenzo zahájil novou sezonu vítězstvím, Valentino Rossi se vrátil k Yamaze ve velkém stylu, po stíhací jízdě dojel druhý, Marc Márquez se při debutu v MotoGP prosadil na třetí místo.

Jorge Lorenzo (Yamaha Factory Racing) - 1. místo
Dvojnásobný mistr světa a obhájce titulu zažil za umělého osvětlení na okruhu Losail International v Kataru na úvod sezony poklidný závod. Nicméně před startem byl podle svých slov trochu nervózní. "Na startovním roštu jsem se musel opravdu soustředit a relaxovat. Věděl jsem, že na začátku bude těžké získat náskok, ale musel jsem to zkusit. Měl jsem dobrý start a jel na víc než sto procent. V úvodu to bylo těžké, Pedrosa mě nechtěl nechat ujet, zkusil se mě držet, ale po šesti nebo sedmi kolech jsem si začal budovat odstup," vzpomínal Malorčan na obtížný začátek. "Začal jsem si věřit a to mi pomohlo držet tempo. Jsem velmi šťastný za Yamahu i za Valentina, který má za sebou dva náročné roky."

Valentino Rossi (Yamaha Factory Racing) - 2. místo
Devítinásobný mistr světa měl skvělý start, ze sedmého místa se rychle dostal na čtvrté, ale při předjíždění Andrey Doviziosa byl široký v první zatáčce a propadl se zpět na sedmou příčku. Dlouho se mu nedařillo předjet Stefana Bradla a jezdci před ním získávali náskok, který mohl začít stahovat až po zdolání Němce. Na tříčlennou skupinku bojující o druhé místo dokázal během několika kol smazat téměř čtyřsekundovou ztrátu, následně v přímém souboji postupně zdolal Cala Crutchlowa, Daniho Pedrosu i Marca Márqueze. Nejtěžším soupeřem byl mladý Španěl, který mu první předjetí vrátil. V závěru svedli pěkný souboj, ze kterého vzešel vítězně zkušený Ital. "Jsem víc než šťastný, velmi šťastný, opravdu, protože vrátit se k Yamaze byl můj sen. Dojet v mém prvním závodě na pódiu byl můj cíl už od listopadu, vynaložil jsem veškeré úsilí, abych tu závodil na maximum. Byl to náročný víkend, zejména včera v kvalifikaci, ale věděl jsem, že jsem rychlý, snažil jsem se na začátku dostat dopředu, ale udělal jsem chybu a ztratil čas," vzpomínal. "Musel jsem mít skvělou druhou část závodu. Postupně jsem se přibližoval pódiu. Na konci jsem měl skvělé bitvy, zejména s Marcem o druhou pozici. Jsem velmi šťastný za sebe, za tým, za své přátele a všechny mé fanoušky, kteří stáli při mně během dvou náročných let, a také za Yamahu a za Jorgeho (jeho jméno na tiskové konferenci vyslovil 'Jorge' - pozn. red.). Začít sezonu prvním a druhým místem není tak špatné."

Marc Márquez (Repsol Honda) - 3. místo
Úřadující šampión Moto2 byl prý před svým debutem v královské kubatuře nervózní. "Nemyslím, že bych byl někdy tak nervózní. Bylo těžké zůstat klidný. Nebyl jsem tak soustředěný jako v Moto2. Přesto se mi na poslední chvíli koncentrace vrátila. Start byl důležitý, věděli jsme, že vyrážíme ze špinavější části tratě. Neměl jsem dobrý start, ale dokázal jsem v úvodních kolech útočit a předjet hodně jezdců. Myslím, že to bylo klíčové," vzpomínal mladý Španěl, který se většinu závodu držel za týmovým kolegou Pedrosou. "Když jsem jel za Danim, hodně jsem se naučil, stejně tak později za Valentinem. Souboje s ním jsou hezké na pohled, ale zároveň jsou vždy těžké. Valentino byl na předjetí v posledních kolech náročný soupeř. Teď nás porazil, ale doufáme, že jsme se od něj a od každého, kdo byl rychlejší než my, něco naučili."

Doporučujeme

Články odjinud