MotoGP v Laguna Seca: Ohlasy z pódia

MotoGP v Laguna Seca: Ohlasy z pódia

Marc Márquez vyhrál Velkou cenu USA při svém premiérovém startu na slavné trati Laguna Seca, druhý Stefan Bradl se v MotoGP poprvé dostal na pódium, třetí místo těsně udržel Valentino Rossi.

Marc Márquez (Repsol Honda) - 1. místo
Mladý Španěl jel na slavné americké trati poprvé a hned na ní dokázal zvítězit. "Jsem velmi šťastný, protože jsme tento výsledek při naší první návštěvě Laguna Seca neočekávali. Cítil jsem se velmi pohodlně, rychle jsem našel optimální stopu. Na startu jsem byl opatrný, protože s plnou nádrží je snadné udělat chybu, ale když pneumatiky dosáhly optimální teploty, mohl jsem držet tempo z tréninku," vzpomínal. "Předjel jsem Valentina na stejném místě, jako on v roce 2008 předjel Caseyho, ale předjetí byla trochu jiná, to jeho bylo působivější. Později jsem dokázal předjet Stefana, poté, co jsem ho několik kol četl. Pak jsem se snažil získat náskok, abych závod s přehledem vyhrál."

Stefan Bradl (LCR Honda) - 2. místo
Němec dosáhl na své první pódium v královské kubatuře. "Je to pro nás skvělý výsledek. Během celého víkendu jsme odváděli dobrou práci. Když jsem zajel pole position, měli jsme samozřejmě velká očekávání. Snažil jsem se od začátku tlačit, myslím, že jsem to dělal velmi dobře, ale trochu jsem se trápil. Myslel jsem, že naše závodní rychlost bude trochu vyšší, ale při jízdě s plnou nádrží jsem měl problémy s přední částí," vzpomínal. "Když mě předjel Marc, viděl jsem, že má lepší přilnavost, proto dokázal zvýšit náskok. Snažil jsem se tedy jen držet odstup od Valentina, což nebylo jednoduché, byl to dlouhý a náročný závod. Samozřejmě chci poděkovat Luciovi (Cecchinellovi, bývalému jezdci, nyní šéfovi stáje - pozn. red.), celému týmu a všem fanouškům. Jsem rád, že je tu se mnou můj táta, abychom tento důležitý výsledek oslavili společně."

Valentino Rossi (Yamaha Factory Racing) - 3. místo
Devítinásobný mistr světa se na pódium prosadil počtvrté v sezoně, z toho potřetí v řadě. "Na této trati jsme se s Yamahou trápili více než hondy, ale v tréninku jsme velmi dobře zapracovali, zkusili jsme všechno. Dokázal jsem až do konce držet dobré závodní tempo a nebyl jsem daleko od Bradla. Bojoval jsem s Bautistou, ale pořád jsem zůstal před ním, takže jsem získal třetí pódium v řadě," vzpomínal fenomenální Ital na těsný souboj se Španělem, před kterým nakonec uhájil třetí místo o 0,059 sekundy. "Jsem celkem konkurenceschopný a jsem šťastný, je to dobrý výsledek. Teď budeme trochu odpočívat, pojedeme na prázdniny a pokusíme se odpočinout si před druhou polovinou sezony. Co se týče předjetí, snažil jsem se udržet, ale nebyl to ten správný den. Marc byl příliš silný. Do konce sezony budeme mít další bitvu, ve které budu rychlejší já a to předjetí mu samozřejmě vrátím."

Márquez si svou třetí výhrou upevnil vedení v celkové klasifikaci, ve své první sezoně v MotoGP nasbíral už 163 bodů, V USA pátý Dani Pedrosa a šestý Jorge Lorenzo, kteří byli shodně limitováni zlomenou klíční kostí, ztrácí 16, respektive 26 bodů, Rossi poskočil se 117 body na čtvrté místo, v Laguna Seca sedmý Cal Crutchlow je pátý se 116 body, Bradl se svým premiérovým pódiem dostal s 84 body na šestou příčku.

Doporučujeme

Články odjinud