MotoGP v Laguna Seca: Ohlasy z pódia

MotoGP v Laguna Seca: Ohlasy z pódia

Casey Stoner vyhrál na legendární americké trati už potřetí, Jorge Lorenzo si druhou příčkou upevnil celkové vedení, Dani Pedrosa třetím místem potvrdil svou letošní stabilní výkonnost.

Casey Stoner (Repsol Honda) - 1. místo
Australan se dostal do vedení jedenáct kol před cílem, když předjel Jorgeho Lorenza. Po startu se přitom nacházel až na třetím místě a ještě musel čelit útoku Bena Spiese. "Byl to pro nás náročný víkend, měli jsme problémy s tvrdou pneumatikou. Proto jsem se v závodě rozhodl pro měkkou, byl na ni opatrnější a snažil jsem se udržet trakci. Na začátu závodu jsem se chtěl dostat dopředu, ale Dani a Jorge zvolili dobré stopy a nebylo možné je předjet. Rozhodl jsem se zpomalit a šetřit pneumatiky až do konce," připomněl dvojnásobný šampión svou vyčkávací taktiku, která nakonec vyšla. "Věřil jsem si na celý závod, měl jsem dostatečnou rychlost na vítězství, potřebovali jsme se jen ujistit, že pneumatiky vydrží. Když jsme se dostali do čela, začali jsme zajíždět dobrá kola, získali menší náskok a udrželi ho. Jsem velmi šťastný a děkuji celému týmu."

Jorge Lorenzo (Yamaha Factory Racing) - 2. místo
Španěl startoval z pole position a vedení si po startu uhlídal až do 21. kola, kdy ho na hlavní rovince předjel Stoner. "Na začátku jsem ze sebe zkusil dát všechno, abych získal náskok. Dokázal jsem to, ale pak jsem málem upadl v corkscrew. To Caseyho možná motivovalo a během jednoho kola mě dohnal," rekapituloval mistr světa z roku 2010. "Pak už jsem nemohl udržet rychlost, jakou jsem měl na začátku. Možná bylo nejlepší zvolit pro tento závod měkkou pneumatiku. Casey zajel bez pochyby výborně, nebylo možné ho porazit."

Dani Pedrosa (Repsol Honda) - 3. místo
Katalánec se dlouho držel ve skupince bojující o vedení, ale třetí místo považuje za maximum. "Na začátku jsem si celkem věřil, byl jsem v klidu, když mě Casey předjel, protože jsem věděl, že jel na měkčích pneumatikách. To byla nejriskantnější volba, nakonec perfektně zafungovala. Věděl jsem, že mám také dobrou rychlost, ale když jsem Caseyho znovu stíhal a chystal se ho předjet, přidal jsem plyn moc rychle, zvýšil se mi točivý moment a málem jsem spadl," vzpomínal na klíčový okamžik. "Ztratil jsem kontakt s vedoucími, ale když jsem začal tvrději brzdit a zkoušel znovu snížit ztrátu, několikrát mi uklouzlo přední kolo a byl jsem blízko tomu, abych závod nedokončil. Přesto jsem spokojen, protože jsem dokázal na sto procent tlačit až do konce, i když to nestačilo. Malá chyba může vést k tomu, že nedojedete vepředu. Poprvé jsme řídili novou motorku a získali další pódium. Víme, co musíme zlepšit, abychom se v Indianapolis vrátili silnější."

Stoner vyhrál počtvrté v sezoně a potřetí v kariéře na své oblíbené trati Laguna Seca a společně s Pedrosou, který letos chyběl na pódiu jen jednou, svými výsledky zajistili, že tým Repsol Honda závodící v královské kubatuře pod tímto názvem od roku 1995 má na svém kontě 300 umístění na stupních vítězů. Také Lorenzo chyběl na stupních vítězů jen jednou, když v Assenu nedokončil závod po nezaviněné kolizi. Celkově vede s 205 body, druhý Pedrosa jich má 182 a třetí Stoner 173.

Doporučujeme

Články odjinud