MotoGP ve Valencii 2015: Ohlasy prvních pěti v cíli

MotoGP ve Valencii 2015: Ohlasy prvních pěti v cíli

Poslední závod letošní sezóny už je za námi. Známe jméno mistra světa. Je jím Jorge Lorenzo, který ve Valencii zvítězil.

Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) – 1. místo

Jorge Lorenzo vyrážel do závodu ve Valencii z prvního místa. Na tomto místě dojel i do cíle. Lorenzo bojoval o titul s Valentinem Rossim. Před Valencií Lorenzo ztrácel sedm bodů. Sezónu na konec uzavřel se ziskem 330 bodů, což je o pět více, než má Rossi. „Cítil jsem velký tlak – zejména v závěru závodu. Celou dobu jsem hodně tlačil na pilu a už jsem z toho byl unavený,“ vypráví závodník z Mallorky o tom, jak se k němu a k Márquezovi v závěru závodu přiblížil i Dani Pedrosa. „Věděl jsem, že mám za sebou dva jezdce a že v případě, že mě předjedou, přijdu o šampionát, takže to byla velmi obtížná situace,“ pokračuje. Nakonec však Lorenzo první místo udržel a může se radovat z mistrovského titulu. „V posledním kole jsem projel poslední zatáčkou a uviděl jsem šachovnicovou vlajku a nemohl jsem uvěřit, že jsem na poslední chvíli vyhrál šampionát. Je to tak relaxační a příjemný okamžik. Během čestného kola jsem plakal, je to pro nás tak fantastický den. S těmito třemi tituly v královské kubatuře jsem na tom stejně jako Wayne Rainey, Kenny Roberts st. a ve světě motorsportu jako Ayrton Senna. Je to neuvěřitelné!“ sdílel své emoce Lorenzo.

Marc Márquez (Repsol Honda Team) – 2. místo

Druhé místo v závodě ve Valencii obsadil Marc Márquez. Španěl během této Grand Prix jezdil za svým krajanem Lorenzem. V závěru se k dvojici navíc přidal Dani Pedrosa. Ke změně pořadí však nedošlo. Lorenzo zůstal první, Márquez druhý a Pedrosa třetí. „Byl to těžký závod. Vyrazil jsem soustředěný jako vždycky. Ze začátku Jorge hodně tlačil na pilu. Zjistil jsem, že je těžké ho následovat. V té době byl Dani dvě sekundy za námi. Po několik kol jsem jel hodně na hraně, pral jsem se s přední pneumatikou,“ říká Márquez. „Zhruba šest kol před cílem jsem ucítil šanci, že bych mohl vyhrát, protože jsem dohnal Jorgeho. Nečekal jsem, že nás Dani dojede tak rychle. Když mě předjel, byl široký, čehož jsem využil a předjel ho zpátky, ale Jorge ujel o půl vteřiny, takže nebylo možné jej dohnat, přestože jsem jel do posledního kola a po celý závod na 100 %,“ uzavírá Márquez.

Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) – 3. místo

Dani Pedrosa letos v úvodu bojoval se zdravotními problémy, v další fázi sezóny vybojoval dvě výhry a v celkovém pořadí obsadil čtvrté místo. Ve Valencii se mu podařilo v závěru závodu dojet Lorenza a Márqueze, ale další výhru získat nedokázal. Skončil třetí. „Jsem velmi šťastný a závod jsem si užil – hlavně tu závěrečnou fázi!“ říká Pedrosa a dodává, že během víkendu měl potíže s nastavením motocyklu. Dokázal sice jezdit na čelních pozicích, ale dle svých slov se necítil komfortně. „V průběhu závodu jsem se snažil zvrátit situaci, ale bylo to těžké. Nakonec jsem však našel způsob, jak být rychlejší,“ pokračuje Pedrosa, který nakonec vedoucí dvojici dohnal. „Snažil jsem se útočit, ale když jsem předjel Marca, byl jsem široký a on mi to vrátil,“ dodává Pedrosa, který je spokojený se závodem i se čtvrtým místem v šampionátu.

Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) – 4. místo

Valentino Rossi vedl šampionát po většinu letošního ročníku. Po GP České republiky jej překonal Lorenzo a po posledním závodě sezóny se Lorenzo dostal do čela šampionátu a to už definitivně. Rossiho překonal o pět bodů. Ve Valencii navíc Rossi startoval z konce roštu. Nakonec nebyl úplně poslední, protože se za něj zařadil Crutchlow, který měl před startem problémy. Rossi se rychle prodral startovním polem vpřed, ale v cíli nakonec stačil jen na čtvrté místo, což mu při Lorenzově vítězství na titul nestačilo. „Pracovali jsme na této sezóně od prvního závodu a byla to skvělá sezóna. Vždy jsem byl konkurenceschopný a nechyboval jsem. Po Motegi jsem si myslel, že můžu vyhrát šampionát, ale bohužel od závodu na Phillip Islandu se situace změnila,“ říká zklamaný Rossi.

Pol Espargaro (Monster Yamaha Tech 3) – 5. místo

V celkovém pořadí skončil Pol Espargaro na devátém místě, což je o tři příčky horší výsledek než v jeho první sezóně v královské kubatuře. Loni totiž mladší z bratrů Espargarových skončil v celkovém pořadí na šestém místě. Poslední závod letošní sezóny uzavřel Espargaro na páté pozici. „S výsledkem jsem spokojený, jsem rád, že jsem sezónu ukončil tímto způsobem. Byla to dobrá GP a ukončil jsem závod hned za továrními jezdci, takže si nemůžeme na nic stěžovat. Je to opravdu pozitivní uzavřít sezónu tímto způsobem,“ sdělil po závodě Espargaro. „V průběhu sezóny jsme čelili problémům, ale tvrdě jsme pracovali a zdá se, že jsme našli řešení. Trochu jsem se pral s přední pneumatikou, když jsem jel s plnou nádrží. Nicméně v závodě, když po několika kolech hladina paliva klesla, našel jsem rytmus a dokonce se mi podařilo předjet Doviziosa, přestože na rovinkách je Ducati učiněná bestie! Předjel jsem ho několikrát a zpočátku se zdálo, že mu nedokážu ujet, ale nakonec se mi dařilo zajíždět sérii rychlých kol, což mi umožnilo odpoutat se od něj a jet pohodlně až do cíle,“ dodává Espargaro.

Doporučujeme

Články odjinud