Navzdory startu z třiadvacáté pozice dojel Kornfeil v Assenu pátý

Navzdory startu z třiadvacáté pozice dojel Kornfeil v Assenu pátý

Jakub Kornfeil musel kvůli penalizaci startovat až z třiadvacáté pozice. Závod se mu ovšem podařil a dojel si pro body za páté místo.

V trénincích se Kornfeilovi sice dařilo, ale bohužel byl také jedním z jezdců, který obdrželi penalizaci dvanácti míst na startovním roštu kvůli pomalé jízdě v druhém pátečním tréninku. V kvalifikaci si pak Kornfeil vyjel jedenácté místo, ale vlivem penalizace musel startovat až z třiadvacátého místa.

„Dnešek byl pro nás docela těžký, protože pořád nemůžeme vychytat nastavení motorky. Včera jsme měli pár problémů, na které jsme se chtěli zaměřit. Pořád to ale není ono, ba naopak. I tak se v kvalifikaci podařilo zajet jedenácté místo, což není špatné. V porovnání s volnými tréninky je to ale někde jinde, takže do zítřka musíme máknout, protože při momentální konstelaci by vzdálenost závodu byla extrémně složitá. Vše procházíme krůček po krůčku znova, takže věřím, že nejdeme ten správný recept. Závod budu mít bohužel ještě těžší kvůli penalizaci, která mě odsouvá až na třiadvacáté místo. Nevím, co k tomu říct. Někdy to prostě není úplně spravedlivé, ale to se nedá nic dělat. Jdeme do toho naplno a uvidíme. Držte palce!“ prohlásil jihomoravský závodník po sobotní kvalifikaci.

Start z osmé řady pochopitelně nebyl pro Kornfeila ideální výchozí pozicí, nicméně jezdec nic nevzdával a postupně se posouval vpřed. Po třech kolech byl osmnáctý, pak jej čekala mezera, kterou dokázal dotáhnout a během několika dalších kol se dostal na třinácté místo. Pak musel překonat další mezeru, aby dojel jezdce bojující o šesté místo. To se Kornfeilovi podařilo. Následně se ujal vedení v této skupině – tedy na šesté místo. Po pádu soupeřů vpředu se z toho stalo čtvrté místo, to mu ovšem v samotném závěru vzal Masiá. Kornfeil dojel pátý.

„V ranním warm-upu jsme konečně dotáhli motorku do konce a to byl základ pro dnešní den. Už ráno jsem na ojetých pneumatikách jel stejný čas jako v kvalifikaci. V závodě samotném se dařilo zajíždět rychlé časy shodné s vedoucími jezdci a to bylo klíčové. Snažil jsem se soustředit jen a pouze na sebe a svůj rytmus. To nakonec vyšlo a cesta vzhůru se podařila. Hodně rychle se mně podařilo smáznout rozestupy na kluky přede mnou a dokonce i ve skupině to šlo celkem rychle. Po pádech Johna a Marca byla ve hře bramborová medaile. Tu jsem ztratil v posledním esíčku. V předcházející rychlé zatáčce mi to trošku vysadilo a toho využil Masia. Je to docela škoda, ale musím říct, že s výsledkem jsem i tak nadmíru spokojený. Chci moc poděkovat celému týmu, šéfmechanikovi a mechanikům. Takto nám motorka letos ještě nefungovala a tento výsledek je zkrátka skvělý,“ radoval se po závodě Kornfeil.

Zdroj: TZ, foto: Prüstel GP

Doporučujeme

Články odjinud