Nováčci 2010: Ben Spies

Pětadvacetiletý Ben Spies má před sebou první sezonu v královské kubatuře MotoGP, kde s Colinem Edwardsem tvoří americkou sestavu soukromého týmu Monster Tech 3.

Jediný Ben Spies má z letošních nováčků v MotoGP na svém kontě čtyři starty v závodech královské kubatury, jako jezdec na divokou kartu. Ve třech případech to bylo v barvách Suzuki, která mu nabídla první možnost v britské Grand Prix 2008. V Kvalifikaci tehdy zajel osmý čas a cílem závodu v Donington Parku projel čtrnáctý.

Ben Spies později v roli testovacího jezdce vyzkoušel nový model GSV-R v Indianapolisu a v domácí americké Grand Prix získal v Laguně Seca pěkné osmé místo. Po návratu do Indianapolisu se Spies umístil na šestém místě ve vůbec prvním závodu světového šampionátu silničních motocyklů na tomto slavném okruhu.

V té době bylo jasné, že Suzuki našla jezdce, kterého dlouho hledala, ale svou příležitost promarnili a Spies oznámil spojení s Yamahou a přechod do mistrovství superbiků. V roce 2009 jako nováček patřil od začátku mezi velmi rychlé jezdce a šampionát produkčních motocyklů nakonec vyhrál.

To už měl přímo s Yamahou smlouvu na další dva roky a možnost rozhodnutí zda bude v dalším roce 2010 pokračovat u superbiků nebo hned zkusí MotoGP. Vyhrála celkem jednoznačně druhá možnost a v tomto případě už nic nebránilo tomu, aby premiérovou sezonu absolvoval spolu s týmem Monster Tech 3.

V posledním závodu sezony 2009 dostal Ben Spies ve Valencii naposledy možnost startovat na divokou kartu a to v barvách týmu Sterilgarda Yamaha v sedle jejich 800ccm prototypu YZR-M1. Třídenní závodní víkend byl pro Američana velmi důležitý z praktického hlediska. Potřeboval si na nový stroj rychle zvyknout a nechtěl první test s Tech 3 promarnit seznamováním s technikou, ale naopak plně využít k získávání dalších zkušeností.

Velkou cenu Valencie zvládl velmi dobře, když po startu z deváté pozice cílem projel jako sedmý a svým výkonem tak zajistil páté místo v celkovém hodnocení šampionátu pro svého, tehdy budoucího týmového kolegu Colina Edwardse.

První ve světovém mistrovství superbiků a trojnásobný šampion americké série AMA přesto zůstává nohama na zemi a snaží se tlumit vysoká očekávání, jež vzbuzují jeho výkony na dráze.

První měření sil proběhne už začátkem února na dráze v Sepangu, kde je na programu letos první test jezdců a týmů královské kubatury MotoGP.

Doporučujeme

Články odjinud