6
Fotogalerie

Noví vítězové ve třídě Moto3

Během dosavadního průběhu sezóny se ve třídě Moto3 už tři závodníci dočkali svého prvního vítězství kariéry.

Loni se prvního vítězství ve třídě Moto3 dočkali čtyři závodníci – Miguel Oliveira, Enea Bastianini, Niccolo Antonelli a Livio Loi. Letos se odjelo teprve sedm závodů a své první výhry se dočkali už tři jezdci – Khairul Idham Pawi, Brad Binder a Jorge Navarro.

Brad Binder je vedoucím mužem šampionátu už od druhého závodu sezóny. Své první výhry se ovšem dočkal až ve čtvrtém podniku. Jihoafričan si musel počkat celkem 79 závodů, než se dostal na úplně nejvyšší stupínek podia. Před letošním závodem v Jerezu již měl na svém kontě už devět umístění na stupních vítězů a jeden start z pole position. Jeho první triumf nakonec přišel v závodě, který pro jihoafrického jezdce nezačal zrovna nejlépe. Binder se v Jerezu kvalifikoval do první řady, ale kvůli penalizaci, která souvisela se softwarem řídicí jednotky jeho stroje, musel do závodu vyrazit z posledního místa. Binder se v závodu statečně probíjel vpřed, až nakonec vybojoval své první vítězství. Na druhého v cíli (Itala Bulegu) měl náskok přes 3,3 vteřiny. Tímto triumfem odstartoval Binder svou vítěznou sérii. Kromě Španělska ovládl i závody ve Francii a Itálii.

Jorge Navarro je druhým jezdec v aktuálním pořadí šampionátu. A ani on ještě před nedávnem neměl na svém kontě žádnou výhru. I Španěl už se před svým prvním vítězstvím několikrát objevil na podiu a za sebou měl (stejně jako Binder) i jeden start z pole position, navíc drží titul nováček roku 2015. Pro vítězství si však dojel až před dvěma týdny v Katalánsku. Na vedoucího Bindera ztrácí 44 bodů a na třetího Fenatiho má naopak náskok 23 bodů. Situaci mu nyní zkomplikovalo zranění nohy. Španěl si během tréninku zlomil lýtkovou a holenní kost levé nohy a musel na operaci. V Assenu nepojede, zastoupí jej Lorenzo Dalla Porta.

Khairul Idham Pawi z Malajsie je trochu jiným případem než Navarro a Binder, kteří na své výhry čekali několik závodů a už měli za sebou několik úspěchů ve světovém šampionátu. Pawi jel letos v Argentině svůj teprve třetí závod v mistrovství světa a na kontě nejenže neměl žádné stupně vítězů, ale dokonce ani žádný bod. Argentinský závod byl hodně ovlivněný deštěm. Během letošní sezóny Pawi několikrát ukázal, že se mu na mokrém povrchu velmi daří. A nyní již ukazuje dobrou rychlost i na suchu. V Katalánsku se dlouho pohyboval na předních příčkách, ale nakonec kvůli pádu nedokončil. Pawi se sice dočkal výhry už ve svém třetím závodě v Moto3, ale o rekord této třídy se nejedná. Romano Fenati zvítězil už při svém druhém závodě v Moto3.

(Zdroj: motogp.com)

Poprve_Binder1.jpgPoprve_Binder2.jpgPoprve_Navarro1.jpg

Poprve_Navarro2.jpgPoprve_Pawi1.jpgPoprve_Pawi2.jpg

Doporučujeme

Články odjinud