Odvolací soud FIM již zasedal, rozhodnutí padne příští týden

Odvolací soud FIM již zasedal, rozhodnutí padne příští týden

V pátek od 11:00 zasedal v Mies (nedaleko Ženevy ve Švýcarsku) Odvolací soud FIM. Řešil se spoiler na motocyklech Ducati. Definitivní rozhodnutí však padne až příští týden.

Od GP Kataru se hodně probírá nový prvek na motocyklech Ducati. Konkurenční výrobci (všichni s výjimkou Yamahy) podali protest proti tomuto prvku. Komisaři po závodě rozhodli, že prvek žádná pravidla neporušuje. Týmy se odvolaly a nyní tento spoiler prošetřuje Odvolací soud FIM.

Ducati tvrdí, že tento sporný prvek má jediný účel – tedy chlazení pneumatiky, což by bylo dle pravidel v pořádku. Ostatní konstruktéři ovšem tvrdí, že účelem tohoto prvku je získat výhodu z hlediska přítlaku, což by ovšem odporovalo pravidlům.

Informací ze včerejšího zasedání soudu, který tento případ řeší, zatím mnoho není, protože definitivní rozhodnutí ještě nepadlo. Nyní budou muset soudci FIM prozkoumat sporný prvek na motocyklech Ducati a definitivní verdikt by měl být vynesen v pondělí nebo v úterý.

Pokud by byl prvek shledán nelegálním, může se Ducati odvolat k Arbitrážnímu soudu pro sport. A co se týče trestu pro Ducati v případě, že by bylo zjištěno porušení pravidel, může se stát, že jezdci (tj. Dovizioso, Petrucci a Miller), kteří tento spoiler v Kataru použili, budou dodatečně diskvalifikováni z GP Kataru, což by obzvlášť pro Doviho, který tam zvítězil, bylo dost nepříjemné, nicméně tohle je spíše méně pravděpodobná varianta. Koneckonců i protestující týmy sdělily, že jejich cílem není připravit Doviho o vítězství. Další možností je, že by byla potrestána pouze Ducati odebráním bodů ze soutěže týmů a konstruktérů nebo se eventuálně může stát, že jim jen bude zakázáno další používání zmíněného prvku.

Každopádně je nyní téměř jisté, že po této kauze bude v blízké budoucnosti nutné upravit a upřesnit některá technická pravidla.

Zdroj: motorsport.com, foto: Ducati

Doporučujeme

Články odjinud