Ohledně závodu v Japonsku rozhodnou koncem července

Ohledně závodu v Japonsku rozhodnou koncem července

Závod v japonské Motegi se stává nekonečným příběhem o tom, zda se tam letos pojede nebo týmy nakonec zůstanou doma a Japonci tím přijdou o Grand Prix, na jejíž přípravě teď intenzivně pracují.

Japonsko začátkem roku postihla přírodní katastrofa nevídaných rozměrů a jejím následkům se nevyhnula oblast, kde leží závodní areál Twin Ring Motegi. Problém s prasklinami nebo poničenou infrastrukturou okolních měst není ale tím zásadním. Tím je jaderná elektrárna ve Fukušimě, kde došlo k úniku radioaktivity.

Jezdci jako Casey Stoner nebo Jorge Lorenzo už dříve vyjádřili svůj názor, když řekli, že do Japonska nepojedou. Oba závodníci v cestě do Motegi vidí potenciální riziko z ozáření a vzhledem k jejich věku mají určité obavy z možných následků.

Šéf Dorny Carmelo Ezpeleta k této věci uvedl, že pověřili nezávislé odborníky, kteří mají za úkol přímo v Motegi zjistit skutečný stav věci. Japonci tvrdí, že je vše v naprostém pořádku, děti chodí do škol, lidé do práce a vše se vrací do normálu. Těžko si lze  představit, že by se nyní objevila zpráva, která by tvrzení místních samospráv popřela.

Jezdci tuto otázku s šéfem Dorny již několikrát řešili. „V podstatě jsme s jezdci měli několik setkání během posledních Grand Prix,“ uvedl Ezpeleta pro BBC. „Asi před třemi Grand Prix o to požádali a my se to rozhodli vyšetřit prostřednictvím privátní společnosti. To jsme udělali a od minulého týdne probíhá přímo na místě šetření.“

Výsledky mají být hotové do čtyřiadvacátého července a už koncem měsíce by mělo být zcela zřejmé, zda je v oblasti Motegi vše v pořádku nebo ne. Na základě těchto výsledků se pak rozhodně o osudu japonské Grand Prix.

Carmelo Ezpeleta dále poznamenal, že pokud se Japonsko pojede, tak je rozhodně na týmech, zda jejich jezdci do Motoegi přijedou, ale určitě to není věci Dorny. „Je to problém, ale není to můj problém,“ řekl Ezpeleta. „S Motegi máme smlouvu na uspořádání závodu. Pokud týmy mají smlouvu s jezdci, tak je na nich, aby rozhodli, zda smlouvu dodrží nebo ne. Pokud bude výsledek šetření v pořádku, závod se pojede.“

„Nemyslím, že všichni jezdci mají stejný názor. Byl tam určitý tlak od některých z nich, ale to není náš problém, to si musí týmy vyřešit samy,“ dodal Carmelo Ezpeleta.

Nejnovější zprávy hovoří o tom, že v těchto dnech míří na Japonsko obrovský tajfun Ma-on, který je velikostí větší jak země vycházejícího slunce a podle meteorologů má zasáhnout Fukušimu ...

Doporučujeme

Články odjinud