Otevřou sezónu 2013 čtyři závody na jiných kontinentech?

Otevřou sezónu 2013 čtyři závody na jiných kontinentech?

V roce 2013 bychom mohli na evropském kontinentu přivítat seriál MotoGP až při jeho pátém závodě.

Po dvojici asijských podniků – v Kataru a v Indii – přelétne celý cirkus MotoGP na americký kontinent ke dvěma závodům. Jeden bude hostit Jižní Amerika v Argentině a druhý Severní Amerika v Texasu.  I toto je možný model zahájení sezóny 2013.

Šéf Dorny Carmelo Ezpeleta potvrdil, že noční závod v Kataru zůstane pravděpodobně i nadále „startovacím" podnikem nové sezóny. Po něm bude následovat rychlý přesun na historicky první závod Mistrovství světa na okruhu Buddh International Circuit v Indii.

Šampionát by se pak mohl přesunout do Argentiny, kde by třetím podnikem sezóny otevřel éru nejprestižnějšího závodění na dvou kolech na okruhu Autodromo Termas de Río Hondo. Svoji zahajovací „leteckou cestu kolem světa" by jezdci, týmy, stroje i všichni, co se kolem MotoGP točí, ukončili představením na zcela novém okruhu Circuit of the Americas v Austinu.

Model po sobě jdoucích Kataru, Indie a Argentiny a následný přesun šampionátu do severoamerického Texasu, by mohl dramaticky snížit cestovní náklady týmů.

Ezpeleta řekl: „ Texaský okruh je téměř dokončen, teď už pracujeme na závěrečných organizačních detailech. Argentina je připravena, zástupci tohoto okruhu přijedou do Assenu. Také naše jednání s Indií se dostávají do finální fáze. Co je jisté, že v kalendáři Mistrovství světa silničních motocyklů pro rok 2013 bude Texas i Argentina... a možná i Indie.

Indie
Buddh International Circuit v Indii

Je jasné, že v Austinu se pojede v dubnu. Letní měsíce červenec a srpen - tradiční pro Severní Ameriku - nepřicházejí v úvahu, neboť v této době je v Texasu opravdu příliš horko. Nejpravděpodobnější je tedy varianta, že sezóna bude zahájena v Kataru - to ovšem záleží na Indii, protože finančně výhodnější je mít je bezprostředně po sobě. Pak bychom chtěli v dubnu uspořádat závody v Argentině a následně v Texasu. Potom už by následoval začátek evropské části sezóny v Jerezu."

Překvapivě ovšem zaznělo přiznání šéfa Dorny, že Severní Amerika nebude mít v roce 2013 na svém území závody tři, přestože Laguna Seca i Indianapolis mají smlouvy až do roku 2014 včetně.

Obrovské problémy a smluvní komplikace, které na okruhu v Texasu zaznamenala  F1, můžou pořadatelství závodu Grand Prix silničních motocyklů zpochybnit, ale pokud bude vše pokračovat jako dosud, očekává Carmelo Ezpeleta, že bude Laguna Seca nebo Indianapolis mimo hru.

Čerstvý tříletý kontrakt byl v Indianapolis podepsán teprve loni, Laguna Seca má s Dornou od roku 2008 podepsanou smlouvu na 6 let.

„Tři Velké ceny v Americe nebudou," řekl. „Domnívám se, že zde budou dvě a s ohledem na tento počet probíhají rozhovory."

Zda bude mít sezóna osmnáct podniků jako dosud, záleží na počtu uspořádaných Velkých cen na Iberijskem poloostrově. Portugalská Velká cena v Estorilu se zdá být jistá, ovšem Katalánsko a Aragónsko jsou pouze dvě jistoty ze čtyř španělských okruhů. Ezpeleta k tomu dodal: „S Jerezem máme dohodu, ale došlo ke změně regionální vlády a my budeme muset respektovat její rozhodnutí. S největší pravděpodobností se žádný problém nevyskytne, ale smlouva dosud není podepsána.  O Valencii potřebujeme znovu jednat, ale přiznám, že udržet ve Španělsku čtyři podniky Mistrovství světa silničních motocyklů je obtížné."

 

Doporučujeme

Články odjinud