Parádní vítěství Daniho Pedrosy v Estorilu

Parádní vítěství Daniho Pedrosy v Estorilu

Závod královské kubatury v portugalském Estorilu vyhrál Dani Pedrosa, druhé místo obsadil Jorge Lorenzo a třetí příčka patří Casey Stonerovi. Český jezdec Karel Abraham závod pro pád nedokončil.

Do závodu královské kubatury odstartovala trojice jezdců v podobě Jorge Lorenza z Yamaha Factory Racing, jezdce San Carlo Honda Gresini Marca Simoncelliho a zástupce tovární skupiny Hondy Daniho Pedrosy.

V těsném závěsu pak další trojice druhé řady Casey Stoner (Repsol Honda MotoGP), Američan Ben Spies (Yamaha Factory Racing) a Andrea Dovizioso (Repsol Honda MotoGP). Český jezdec brněnského týmu Cardion AB Motoracing, Karel Abraham, odstartoval do osmadvaceti kol závodu z dvanácté pozice ve čtvrté řadě.

Situace před třetím závodem sezony byla poněkud napjatá díky výměně názorů, která proběhla mezi jezdci královské kubatury Casey Stonerem s Valentinem Rossim a Jorge Lorenzem s Marcem Simoncellim. Bylo otázkou, jak se tato rivalita projeví na dráze. Na to asi čekala většina lidí, kteří sledovali televizní přenos z Portugalska, ale nic se nekonalo.

Ani jedno kolo závodu totiž nezajel Marco Simoncelli, protože skončil po pádu mimo trať stejně jako Héctor Barberá a bohužel také o něco později český závodník Karel Abraham. Vše se snad obešlo bez zranění, ale Barberá se dlouho nezvedal.

Po startu šel okamžitě do vedení Jorge Lorenzo, za ním Dani Pedrosa a třetí místo patřilo Casey Stonerovi. Na čtvrtém místě jel Valentino Rossi, pátý Andrea Dovizioso, šestý Colin Edwards, sedmý Nicky Hayden, osmý Cal Crutchlow, devátý Loris Capirossi a první desítku uzavíral ve třetím kole Ben Spies, kterému se úvod závodu v Estorilu moc nepodařil. Pravděpodobně došlo ke kontaktu s jedním z jezdců a poškodil si řízení.

V pátém kole závodu bojovala o vedení v závodu dvojice Jorge Lorenzo a Dani Pedrosa, za nimi jel sám třetí Casey Stoner a za Australanem probíhala další bitva o čtvrté místo mezi Italy Valentinem Rossim a Andrea Doviziosem. Poslední z jezdců Álvaro Bautista už měl ztrátu šestatřiceti sekund, ale protože nám ze začátku vypadli tři závodníci, jel na bodovaném čtrnáctém místě.

Velmi zajímavé souboje nám předváděla skupinka sedmý Cal Crutchlow, osmý Nicky Hayden, devátý Hiroši Aojama a desátý Ben Spies. Pořadí se každým kolem měnilo a nebylo jasné, kde je lepší Honda, Yamaha nebo Ducati. Hlavně souboj mezi Američany Hadnem a Spiesem byl na hranici pádu pro oba, když Spies špatně dobrzdil a trošku do jezdce Ducati narazil. U Spiese byla pravděpodobně poškozena páka přední brzdy.

Od jedenáctého kola závodu začala vedoucí dvojice zvyšovat tempo a oba nastavili nejrychlejší kola závodu. Své nejlepší kolo zajel rovněž Valentino Rossi a Andrea Dovizioso. Bohužel ani polovinu z celkových osmadvaceti kol nezajel Ben Spies, který jen stěží dokázal ovládat svůj motocykl až došlo k pádu. Pro Spiese je okruh v Estorilu prostě zakletý.

V polovině závodu MotoGP bylo pořadí první Jorge Lorenzo, druhý Dani Pedrosa, třetí Casey Stoner, čtvrtý Valentino Rossi a pátý Andrea Dovizioso. Dani Pedrosa jel těsně za Lorenzem a v každém kole bylo vidět, že prozatím nemá zájem svého krajana předjet. Bylo otázkou, kdy se pokusí před Lorenza dostat, aby neumožnil za ním jedoucímu Stonerovi stáhnout náskok, který si s Lorenzem vybudovali.

Pokud se Lorenzovi podařilo Pedrosovi poodjet, jezdec Repsol Hondy se snažil jeho náskok vymazat na hlavní rovince, což se mu celkem dařilo. Lorenzovi muselo být jasné, že Pedrosa, který začátkem dubna prodělal operaci ruky, nevydrží celý závod v plném tempu, ale Pedrosa je bojovník … devět kol před cílem zajíždí nejrychlejší kolo závodu.

Ve dvacátém kole předjel Hiroši Aojama jezdce Monster Tech 3 Cala Crutchlowa a zařadil se na sedmou příčku. Nicky Hayden byl devátý, desátý jel Randy De Puniet (Pramac Racing), jedenáctý Loris Capirossi (Pramac Racing), dvanáctý v pořadí byl Toni Elías (LCR Honda) a poslední třináctý, Álvaro Bautista (Rizla Suzuki MotoGP).

Kdy přijde útok Daniho Pedrosy? Stalo se přesně v době, kdy do cíle zbývaly čtyři kola a to takovým způsobem, že okamžitě Lorenzovi ujel. Pedrosa letěl, jak kdyby ho vystřelili z děla, tři kola před cílem zajíždí nejrychlejší kolo závodu, dva kola před cílem nejrychlejší kolo ... neuvěřitelný výkon !!! Nervy v boxech Hondy, Yamahy a všech fanoušků byly v těchto okamžicích k prasknutí. A nejen tam, také u Ducati, protože na čtvrtého Valentina Rossiho pořád útočil Andrea Dovizioso.

Fantastický závěr závodu zvládl na výbornou Dani Pedrosa a na své konto si připsal letos první vítězství. Druhý projel cílem Jorge Lorenzo, který poprvé od roku 2008 nevyhrál závod v Estorilu a na třetím místě skončil Casey Stoner, jenž vlastně po celou dobu závodil sám. O čtvrté místo přišel až na cílové čáře Valentino Rossi, který se musel sklonit před atakem Andrea Doviziosa.

GP Portugalska, třída MotoGP - Závod:

P. Jezdec Země Tým Motocykl Km/h Čas/ztráta
1 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 153.2 45'51.483
2 Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Racing Yamaha 153.0 +3.051
3 Casey STONER AUS Repsol Honda Team Honda 152.8 +7.658
4 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team Honda 152.3 +16.530
5 Valentino ROSSI ITA Ducati Team Ducati 152.3 +16.555
6 Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 151.4 +32.575
7 Hiroshi AOYAMA JPN San Carlo Honda Gresini Honda 151.1 +38.749
8 Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 151.0 +40.912
9 Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati 150.2 +54.887
10 Randy DE PUNIET FRA Pramac Racing Team Ducati 150.0 +59.697
11 Toni ELIAS SPA LCR Honda MotoGP Honda 149.9 +1'00.374
12 Loris CAPIROSSI ITA Pramac Racing Team Ducati 149.8 +1'01.793
13 Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP Suzuki 148.6 +1'24.370







Neklasifikován/ závod nedokončil:

Ben SPIES USA Yamaha Factory Racing Yamaha 149.8 16 kol

Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing Ducati 136.6 27 kol

Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini Honda
0 kol

Hector BARBERA SPA Mapfre Aspar Team Ducati
0 kol

Doporučujeme

Články odjinud