Patnáctý podnik sezony - Velká cena Malajsie

Patnáctý podnik sezony - Velká cena Malajsie

Už tento víkend může Jorge Lorenzo rozhodnout o letošním vítězi královské kubatury MotoGP a získat v této prestižní kubatuře svůj první titul mistra světa. Vše 8. až 10. října - Shell Advance Malaysian Motorcycle Grand Prix.

Mistrovství světa silničních motocyklů postupně směřuje k finále sezony 2010. Závod v Malajsii je patnáctým podnikem královské kubatury MotoGP a možná i rozhodující, pokud jde o zisk titulu mistra světa. Dani Pedrosa tento týden opustil nemocnici a zahájil rekonvalescenci, takže je vysoce pravděpodobné, že ve víkendovém podniku bude chybět. První mečbol tak získal jeho krajan Jorge Lorenzo, jemuž v Sepangu stačí zajet do desátého místa.

Závodní komplex v Sepangu postavili v roce 1998 a patří mezi nejmodernější tratě v kalendáři. Dráha měří 5548 metrů a v jednom kole jezdci projedou celkem deset pravých a pět levých zatáček. Charakteristickým rysem okruhu v Sepangu jsou dvě dlouhé rovinky, kde ta nejdelší měří 920 metrů. Co se týče šířky závodní dráhy, tak ta s pětadvaceti metry nemá ve světovém šampionátu absolutně žádnou konkurenci. V roce 2009 tam závod MotoGP vyhrál Casey Stoner, který je v této fázi šampionátu znovu ve formě.

Masao Furusawa a Wilco Zeelenbeg

Životní příležitost a obrovskou šanci si splnit sen má tento víkend lídr šampionátu třídy MotoGP Jorge Lorenzo. Minulý týden Španěl prodloužil smlouvu s Yamahou a v příštích dvou letech bude hájit jejich barvy. Teď už jen potřebuje udělat poslední krok a definitivně rozhodnout o letošním vítězi. Pravděpodobně se asi nedočkáme podobné bitvy, jakou předvedl v Japonsku s Valentinem Rossim, ale pojede víc na jistotu. Pokud svůj první mečbol v Malajsii promění, můžeme se těšit na poslední tři závody, protože tam už pojede naprosto v pohodě a možná v některém z nich naváže na závěr klání z Motegi.

Druhé místo patří Danimu Pedrosovi z Repsol Hondy. Španěl letos závodil v perfektní formě, ale minulý týden havaroval v prvním tréninku na japonskou Grand Prix, zlomil si klíční kost a možnost bojovat o titul zmizela v nenávratnu. Pro Pedrosu je ale v této chvíli nejistá také druhá příčka a titul vicemistra. Před třetím Casey Stonerem má náskok čtyřicet osm bodů a do konce sezony ještě zbývá odjet čtyři závody. V sobotu absolvoval operaci a zatím není jisté, kdy se do šampionátu znovu zapojí, pokud vůbec.

Casey Stoner má šanci druhou pozici atakovat a s Ducati se rozloučit titulem vicemistra. Má pro to všechny předpoklady, loni v Malajsii vyhrál a do Sepangu teď přijíždí v pozici vítěze dvou posledních Grand Prix v Aragonsku a Japonsku. Po velmi těžkém a výsledkově chudém úvodu sezony je Stoner jako vyměněný a přesně takový, jakého jsme znali v minulosti.

Andrea Dovizioso - Repsol Honda

Čtvrtým mužem v pořadí průběžného hodnocení šampionátu je Andrea Dovizioso. Tovární jezdec Hondy zatím neoznámil, kde bude závodit v příštím roce, ale tato nejistota není na jeho výkonech znát. V Japonsku vyhrál svou první kvalifikaci v MotoGP, ale v samotném závodu nestačil na Stonera. Na rovinkách okruhu v Sepangu bude Honda plně využívat výkonu svých pohonných jednotek a tam si Ital může vytvořit šanci na další dobrý výsledek. Určitě to potřebuje, protože jen tři body za ním už figuruje na pátém místě Valentino Rossi.

Úřadující mistr světa Valentino Rossi v Japonsku doslova vyválčil třetí místo, když si s kolegou Lorenzem několikrát pořádně zabojoval, což ale u vedení Yamahy vyvolalo negativní reakce. Italovi bylo doporučeno, aby změnil přístup ke stylu soubojů s jezdci této značky a uvidíme v Sepangu, jak si jejich slova vzal k srdci. V takové atmosféře se ani vůbec nehovořilo o jeho testu s Ducati a Ital tak stále váhá, zda předčasně sezonu neukončí operací ramene. Jak už dříve uvedl, rozhodne se až po Velké ceně Austrálie. Asi každému je jasné, že závody bez Rossiho můžou znamenat nižší návštěvnost a to by se mohlo negativně odrazit hlavně v portugalském Estorilu. Tlak na Yamahu, aby Rossimu pozávodní test s Ducati umožnila, tak nebude jen ze strany Italova realizačního týmu.

Casey Stoner - Marlboro Ducati

Na závody v Malajsii si budeme muset znovu přivstat, ale po zkušenosti z Japonska se to určitě vyplatí. V nejnižší kubatuře do 125ccm bojuje o titul hned trojice závodníků Nicolas Terol z Bancaja Aspar, Marc Márquez z Red Bull Ajo Motorsport a Pol Espargaró z Tuenti Racing. Nechybí ani český zástupce v podobě Jakuba Kornfeila, jemuž v Japonsku nepřálo štěstí, ale vše se může změnit k lepšímu už tento víkend v Malajsii.

Třídě Moto2 vládne Toni Elías, který stejně jako Jorge Lorenzo může získat titul mistra světa už v Sepangu. Jeho výkony jsou od začátku sezony na vysoké úrovni a šanci vyhrát historicky první šampionát šestistovek si už nenechá nikým vzít. Pro české diváky je určitě hlavním lákadlem Karel Abraham. Český jezdec týmu Cardion AB Motoracing v Japonsku poprvé získal umístění na stupních vítězů a můžeme se těšit, co svým fanouškům předvede tento víkend.

Časový harmonogram Velké ceny Malajsie:

Pátek 8. října 2010

Čas                              Jízdy                                                    Televize                            
06:40 - 07:40 125ccm: 1. volný trénink  
07:55 - 08:55 MotoGP: 1. volný trénink  
09:10 - 10:10 Moto2: 1. volný trénink  


Sobota 9. října 2010

Čas                              Jízdy                                                    Televize                            
03:00 - 03:40 125ccm: 2. volný trénink  
03:55 - 04:55 MotoGP: 2. volný trénink  
05:10 - 06:10 Moto2: 2. volný trénink  
07:00 - 07:40 125ccm: kvalifikace  Nova Sport (záznam 10:00)
07:55 - 08:55 MotoGP: kvalifikace  Nova Sport (živě)
09:10 - 09:55 Moto2: kvalifikace  Nova Sport (živě)


Neděle 10. října 2010

Čas                             Jízdy                                                     Televize                            
04:40 - 05:00 125ccm: Warm Up  
05:10 - 05:30 Moto2: Warm Up  
05:40 - 06:00 MotoGP: Warm UP  
07:00 125ccm: Závod  Nova Sport (Živě)
08:15 Moto2: Závod  Nova Sport (Živě)
10:00 MotoGP: Závod  Nova Sport (Živě)

Doporučujeme

Články odjinud