První polovina sezony očima Lukáše Peška

Nižší kubatury mistrovství světa zahájily letní přestávku už po osmé Grand Prix v německém Sachsenringu, kde si český jezdec Matteoni CP Racing zranil kotník a vazy v kolenu.

V letošním roce má Pešek vůbec smůlu na zranění. Zranil se celkem dvakrát a pokaždé při hromadném pádu jezdců v nájezdu do jedné z prvních zatáček po startu. Poprvé to byla naražená žebra v Jerezu, když do něho narazil soupeřův motocykl a naposledy v Německu.

Samozřejmě první otázka směřovala na to, jak se dnes cítí po zdravotní stránce. „Vypadá to celkem dobře. V současné době už jsem v plném tréninkovém tempu, takže jsem spokojený. Do Brna to bude stoprocentní,“ řekl úvodem pro motogpsports.cz Lukáš Pešek.

Ohledně svého programu během letní dovolené, český závodník dále řekl. „Je to o tréninku. Trénuji na kole, trénuji v posilovně a teď k tomu motokros. Na dovolenou nikam nejezdím, protože na to bude dost času po skončení sezony.“

Lukáš Pešek - Matteoni CP RacingPo osmi Grand Prix roku 2010 je Lukáš Pešek v průběžném hodnocení třídy Moto2 devětadvacátý, na kontě má čtyři body a nejlepší umístění v podobě třináctého místa z Francie. Zeptali jsme se, jak by zhodnotil první polovinu premiérové sezony v Moto2.

„Hodnotil bych ji ze dvou hledisek. Na jedné straně je pozitivní to, kde jsme se od testů v rámci časů do teď posunuli, ale na druhou stranu je tu pravý opak vzhledem k umístěním, které jsou takové, jaké jsou. Ta troška štěstí nám taky někdy chybí, takže se v tom tak trochu koupeme, protože jedeme časy na úrovni první desítky, ale jsme třicátí. Je to hodně vyrovnaná kategorie a my potřebujeme udělat další krok, abychom se přiblížili první desítce.“

„Nějakou představu už samozřejmě mám, ale je otázkou, zda ji půjde realizovat. Osobně doufám, že se to v Brně zlomí k lepšímu, podaří se mi tam zajet dobrý výsledek, který nás všechny nakopne a pak už v tom budeme pokračovat dál,“ řekl Pešek.

Podpora od Moriwaki je dostatečná? „Podpora je adekvátní výši vynaložených finančních prostředků. Nevím, jak je to u ostatních, protože do toho tolik nevidím, ale my moc nových dílů od Moriwaki nedostáváme.“

Letos Lukáš Pešek poprvé spolupracuje s Milošem Čihákem, který je v pozici jeho osobního kouče a stejně tak s týmem Matteoni CP Racing. „Spoluprací s Milošem Čihákem jsem hodně  spokojený, protože má velký podíl na tom, kde jsme se od zimy posunuli. Co se týče práce v týmu, tak tam vidím velké rezervy a nejsem si jistý, zda se nám to do konce roku podaří vyřešit.“

„Testovali jsme vlastně jen jednou v Aragonu, což byl dvoudenní test na okruhu, kde se letos nově pojede Velká cena. Jinak náš tým vůbec nikde netestoval, což je asi jeden z našich hlavních hendikepů. Prostě netestujeme a je to škoda, protože čím víc bychom najezdili, tím by výsledky mohly být lepší, ale to bohužel nezáleží na mě.“

Pro letošní závod v Brně Lukáš Pešek nepřipravuje žádné překvapení, jako tomu bylo například loni, když se na Masarykově okruhu představil v barevné kombinaci přilby Františka Šťastného. Je to dáno jak náročnou první polovinou sezony, ale zejména snahou se na domácí závod plně koncentrovat a pokusit se změnit současnou situaci k lepšímu. Před českým závodníkem je dalších devět Velkých cen, takže určitě nic nemožného.

Cestu do MotoGP v této chvíli jezdec Matteoni CP Racing neplánuje, protože jak řekl, musí především získat zkušenosti a výsledky v Moto2, ovšem do budoucna něco takového nevylučuje. Proto i poslední otázka směřovala do prostředí královské kubatury, když měl odpovědět, jak vidí přestup Valentina Rossiho k Ducati.

„Myslím, že už je to na osmdesát procent jisté a teď je to jen o papírování. Samozřejmě nemůžu vědět jaká je tam situace, ale určitě si myslím, že je to velmi zajímavý krok a získat titul také na Ducati by pro něho nebylo vůbec špatné,“ řekl závěrem pro motogpsports.cz Lukáš Pešek, jezdec italské stáje Matteoni CP Racing.

Miloš Čihák, Paolo Tajana, Lukáš Pešek, Massimo Matteoni

Doporučujeme

Články odjinud