První stupně vítězů pro Karla Abrahama

První stupně vítězů pro Karla Abrahama

Na dráze v Motegi, kde si český závodník před čtyřmi lety vybojoval první body do průběžného hodnocení třídy 125ccm, získal v dnešní Velké ceně Japonska body za třetí místo a zároveň první umístění na stupních vítězů.

Víkend v Japonsku Abraham zahájil dvacátým časem, pro sobotu ale připravili několik změn, které viditelně zabraly, protože ve druhém tréninku jezdec Cardion AB Motoracing skončil desátý a v kvalifikaci dokonce zajel sedmý čas. To představovalo start z druhé řady a naději na zajímavý výsledek.

Páté místo v nedělním zahřívacím tréninku naznačilo, že je Karel Abraham připraven zajet dobrý výsledek a ten se skutečně dostavil. V závěru závodu v Motegi se Abraham dostal až za třetího Alexe De Angelise a v posledním kole jezdce ze San Marina předjel způsobem, který bral dech, protože tam mezi oběma jezdci došlo ke kontaktu.

„Poprvé jsem stál na stupních vítězů a bylo to úžasné,“ uvedl Karel Abraham. „Musím ale poděkovat celému týmu za podporu, protože motocykl byl opět výborně připravený a já mohl i v závěru útočit na medailovou pozici. Páté místo v dopoledním warm upu bylo slibné, i když na top speedu jsem na tom tak dobře nebyl.“

„V závodě jsem proto musel riskovat a útočil jsem v zatáčkách, abych se dostal před soupeře. Závěr s De Angelisem byl hodně tvrdý, ale to patří k závodům a zvláště v naší vyrovnané třídě Moto2. Do rozhodující zatáčky jsme najížděli vedle sebe, Alex na vnějšku měl lepší stopu. Na brzdy jsme šli pozdě. Mně se při výjezdu zvedlo přední kolo a tvrdě jsem se do něho opřel. Nic jsem s tím ale dělat nemohl. V posledních zatáčkách jsem čekal úrok z jeho strany, ale ten nepřišel a v nájezdu na cílovou rovinku jsem chybu neudělal. Měl jsem potřebnou rychlost a cílem projel třetí.“

„Byl to nádherný pocit. Škoda zranění v Brně, ale to je za námi a já se těším na zbývající letošní závody.  Výsledek je ale i povzbuzením do příští sezony, kdy se poprvé představím v královské třídě MotoGP.  Řada lidí mi říkala, že by mě ráda ještě před tím viděla na stupních vítězů, tak jsem to splnil,“ uvedl spokojený Karel Abraham, který se v průběžném hodnocení Moto2 posunul na patnáctou příčku.

Doporučujeme

Články odjinud