První zlato z Laguny pro Jorge Lorenza, Španěl vyhrál U.S. GP

První vítězství kariéry si v Laguně Seca připsal Jorge Lorenzo z Fiat Yamahy, který vyhrál devátý podnik sezony ve Spojených státech před druhým Casey Stonerem z tovární Ducati a třetím Valentinem Rossim.

Do závodu v Laguně Seca startovala z první řady trojice jezdců v podobě vítěze kvalifikace Jorge Lorenza z Fiat Yamahy, druhého Casey Stonera z tovární Ducati a třetího zástupce tovární Hondy Itala Andrea Doviziosa, pro něhož to byl premiérový start z první řady v MotoGP.

Délka závodu v Laguně Seca představuje dvaatřicet kol a vzdálenost sto patnácti a půl kilometru. Po hymně, průletu stíhaček americké armády a opravě Capirossiho Suzuki už nic nestálo v cestě, aby jezdci zajeli své zahřívací kolo a již seřazeni na startovním roštu vyčkali okamžiku, kdy po zhasnutí světel zahájí startovní manévr a vyrazí vstříc první zatáčce, která se tady jede na levou ruku.

Dani Pedrosa z Repsol Hondy po startu přímo vystřelil do vedení a to si udržel. V nájezdu do druhého kola, bylo pořadí Dani Pedrosa, Casey Stoner, Jorge Lorenzo, Ben Spies a pátý Andrea Dovizioso. Valentino Rossi po startu z šesté pozice figuroval už ve třetím kole na pátém místě a to, když se Spies propadl na sedmou příčku. V té době už pro pád nezávodil Álvaro Bautista z Rizla Suzuki a Héctor Barberá z týmu Aspar.

V nájezdu do pátého kola chyboval Casey Stoner, čehož okamžitě využil Jorge Lorenzo a vydal se na stíhací jízdu za svým krajanem Pedrosou. Australan v sedle tovární Ducati jel třetí, tři sekundy za ním pak Andrea Dovizioso, pátý Valentino Rossi, šestý Nicky Hayden a sedmý Ben Spies. Bylo vidět, že Ital Dovizioso jede na hraně a předek jeho RC212V vypadal dost neklidně.

Další z Američanů Colin Edwards z Monster Tech 3 bojoval v tříčlenné skupině s Marcem Melandrim a Marcem Simoncellim z Gresiniho týmu San Carlo o osmé místo v závodě. Loris Capirossi figuroval na jedenáctém místě, Mika Kallio a Aleix Espargaró z Pramac Racingu jeli na dvanáctém a třináctém místě, předposlední byl Alex De Angelis a poslední Roger Lee Hayden z LCR Hondou. Ten nakonec De Angelise v posledním kole předjel a pro LCR Hondu získal body za jedenácté místo.

V jedenáctém kole přišla slabá chvilka na Daniho Pedrosu, protože buď přecenil síly své nebo své Hondy, což každopádně vedlo k jeho pádu a konci slibně rozjetého závodu, který v minulém roce vyhrál. Obrovská škoda pro tohoto Španěla, který ještě nevzdal boj o titul. Vedení v závodu tak převzal jeho rival z Fiat Yamahy, druhá příčka patřila Casey Stonerovi a třetí už jel Andrea Dovizioso. Čtvrtý Valentino Rossi v patnáctém kole držel za svými zády dvojici Američanů Nicky Haydena a Bena Spiese.

V době, kdy do konce americké mise zbývalo patnáct kol už Colin Edwards předjel dvojici Melandriho se Simoncellim a jako sedmý v pořadí měl před sebou prostor devíti sekund, které ho dělily od krajana Bena Spiese. Prohraný souboj s Edwardsem a později i s týmovým kolegou Melandrim asi Simoncelliho vyvedlo z rytmu natolik, že v devatenáctém kole skončil ve štěrku únikové zóny. První jel stále Lorenzo, tři sekundy za ním Casey Stoner a třetí Dovizioso už na Australana ztrácel osm sekund. Rossi držel čtvrtou pozici, ale o tu měl velký zájem Hayden se Spiesem.

Od desátého kola začal boj o třetí místo, protože Andrea Doviziso začal viditelně ztrácet a tandem tovární a netovární Yamahy Rossi-Spies uháněli dopředu jako o život a rozdíl na jezdce Repsol Hondy se s každým kolem snižoval. Bohužel Spies chyboval, vyjel mimo trať a i když se vrátil, byl Rossi pryč. Lorenzova vedoucí pozice byla v té době s téměř čtyřsekundovým náskokem, takže jistá záležitost a Stonera dělilo od třetího Doviziosa sekund devět, takže naprosto stejné jak v případě Lorenza. Jízda na jistotu. Bojovalo se o bronz mezi dvojicí Italů a v době, kdy do konce zbývalo pět kol šel Rossi před jezdce Repsol Hondy.

Tři kola před cílem vypadl další z nováčků Aleix Espargaró, Španěl jel v té době na velmi dobrém desátém místě a tato bodová ztráta ho bude samozřejmě mrzet. Mrzet bude dnešní závod Bena Spiese, protože ten dnes měl dnes evidentně navíc než na konečné šesté místo.

Cílem nakonec projel první Jorge Lorenzo, druhý Casey Stoner, třetí Valentino Rossi, čtvrtý Andrea Dovizioso a pátý Nicky Hayden. Jorge Lorenzo své vítězství oslavil ve skafandru amerického astronauta, když si Lagunu Secu přidal mezi své, tedy Lorenzovy země. Na stupních vítězů mu ovšem pořadatelé omylem zahráli italskou hymnu, ale chybu brzy zjistili a pak už pustili tu správnou.

Závod v Americe byl určitě zajímavý, ale také poslední před letní přestávkou. Ten další, desátý bude až v polovině srpna na okruhu v Brně – Velká cena České republiky.

GP USA - MotoGP, závod:

P.

Jezdec Země Tým Motocykl Km/h Čas/ztráta
1

Jorge LORENZO SPA Fiat Yamaha Team Yamaha 157.8 43'54.873
2

Casey STONER AUS Ducati Team Ducati 157.6 +3.517
3

Valentino ROSSI ITA Fiat Yamaha Team Yamaha 157.0 +13.420
4

Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team Honda 157.0 +14.188
5

Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati 157.0 +14.601
6

Ben SPIES USA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 156.7 +19.037
7

Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 155.4 +40.721
8

Marco MELANDRI ITA San Carlo Honda Gresini Honda 155.1 +47.219
9

Mika KALLIO FIN Pramac Racing Team Ducati 154.7 +52.813
10

Loris CAPIROSSI ITA Rizla Suzuki MotoGP Suzuki 154.7 +52.814
11

Roger Lee HAYDEN USA LCR Honda MotoGP Honda 153.5 +1'14.089
12

Alex DE ANGELIS RSM Interwetten Honda MotoGP Honda 153.5 +1'14.666









Závod nedokončil/neklasifikován:



Aleix ESPARGARO SPA Pramac Racing Team Ducati 154.7 4 kola



Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini Honda 155.4 14 kol



Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 157.6 21 kol



Hector BARBERA SPA Paginas Amarillas Aspar Ducati 147.3 29 kol



Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP Suzuki 146.0 30 kol

Doporučujeme

Články odjinud