Rok 2012 nemusí znamenat jen éru litrových motocyklů

Rok 2012 nemusí znamenat jen éru litrových motocyklů

Francouzský výrobce pneumatik Michelin má zvažovat svůj návrat do mistrovství světa silničních motocyklů, kde je od roku 2009 v pozici jednotného dodavatele pneumatik japonský Bridgestone.

Michelin působil v mistrovství světa od roku 1972 až do roku 2008, tedy do okamžiku, kdy padlo rozhodnutí v MotoGP nasadit jednotné pneumatiky. V roce 2007 vyhrál šampionát Casey Stoner, Australan ale závodil na japonském obutí Bridgestone a od té doby také začali jednotliví jezdci MotoGP přestupovat na japonskou značku. V roce 2008 to byl Valentino Rossi, který také na Bridgestonech vyhrál ve stejném roce titul.

V průběhu roku 2008 se k přechodu na japonskou značku rozhodl Dani Pedrosa, což byl dost neobvyklý tah, jenž způsobil nemalé problémy mezi HRC a jejich partnerem Repsolem. Před sezonou 2009 proběhlo výběrové řízení na dodavatele pneumatik pro kategorii MotoGP, ale toho se už Michelin nezúčastnil a své působení v šampionátu ukončil posledním závodem sezony 2008.

Od roku 2012 začíná nová éra královské kubatury, kdy se do hry vrací motocykly s litrovými motory a to Michelin vidí jako možnou příležitost k návratu. Podle Motorcycle News ale pouze za předpokladu, že zůstane také Bridgestone a v šampionátu tak znovu vznikne konkurenční prostředí na poli výrobců pneumatik.

Pozice jednotného dodavatele pneumatik, ale vznikla na základě nutného snižování nákladů, což by konkurenční prostředí zcela určitě nesplňovalo. Navíc podle všech dostupných informací jsou všichni s japonským výrobcem spokojeni, takže jen těžko můžeme hledat důvody, proč by Michelinu umožnili vstup do celkem jinak slušně zaběhnutého systému.

Rok 2012 bude ale plný změn, takže určitě není nic vyloučeno. Bridgestone sice vyprší smlouva koncem roku 2011, ale rozhodnutí o vstupu Michelinu by muselo padnout co nejdříve, protože prototypy pro sezonu s velkým S už začínají testovat a kdo bude připravovat svůj motocykl na pneumatikách firmy, o které ani neví, zda se do šampionátu dostane.

Doporučujeme

Články odjinud