Rossi: Musím se rozhodnout sám za sebe

Rossi: Musím se rozhodnout sám za sebe

Ohledně japonské Grand Prix se hovořilo hlavně ve spojení s Casey Stonerem a Jorge Lorenzem, tedy jezdci, kteří otevřeně prohlásili, že do Motegi nepojedou, protože mají obavy z ozáření.

Jaderná elektrárna Fukušima leží na východním pobřeží Japonska, jen několik desítek kilometrů od závodního komplexu Twing Ring Motegi. Oba výše jmenovaní jezdci závodí s motocykly japonských výrobců Honda a Yamaha, takže jejich odhodlání do Japonska nejet bude vystaveno těžké zkoušce.

V České republice už Casey Stoner podal lehce odlišný pohled na věc a z kategorického ´Do Japonska nepojedu´ je tu ´Neříkám, že tam nepojedu, ale zároveň netvrdím, že ano´. Japonská Honda si v domácí Grand Prix nemůže dovolit postrádat svého nejlepšího jezdce a proto mají velký zájem, aby svůj názor změnil.

Rozhodně olej do ohně přilil Valentino Rossi, kterému se do Motegi vůbec nechce. Vzhledem k tomu, jak se mu celá situace jeví není sám, kdo by do země vycházejícího slunce nejel, ale je jedním z mála, který se to nebojí říct nahlas. Ital byl dlouho v pozadí a jen v této věci uvedl, že je třeba počkat na zprávu nezávislé komise.

„Opravdu si nemyslím, že do Japonska pojedu,“ uvedl Rossi pro La Repubblica. „Všichni máme obavy. Mám je já, mají je moji přátelé a tým. Představa závodění v Japonsku mi nepřijde rozumná. Až doteď jsem byl v této věci stranou v naději, že lidé z MotoGP učiní správné rozhodnutí, ale to se nestalo.“

Rossi nemá problém se závoděním v Japonsku a je klidně pro, aby se jelo třeba v Suzuce, ale cesta do Motegi, která leží jen sto kilometrů od jaderné elektrárny, není pro Itala to nejlepší řešení. „Chápu, kdo cestuje do Japonska z humanitárních důvodů, ale kvůli závodu motocyklů, to nemůžu akceptovat,“ pokračoval jezdec tovární Ducati

„Za této situace by šlo závodit na jiné dráze, trošku dál od této oblasti. Je zbytečné hovořit o pojištění. K čemu mi to bude, když onemocním nebo budu dalších čtyřicet let žít ve strachu? Je mi jedno jak to vidí ostatní, zda pojedou nebo ne. Já chci, ale ve skutečnosti se musím umět rozhodnout sám za sebe. Mám představu, že své konečné stanovisko sdělím po Misanu.“

Valentino Rossi má v šampionátu velké slovo a je také jezdcem italského výrobce, který pravděpodobně nebude nikoho nutit, aby do japonské Motegi odjel. Uvidíme, jak se nakonec Rossi rozhodne, ale na jeho ano nebo ne zcela určitě čeká většina z paddocku motocyklového šampionátu.

Doporučujeme

Články odjinud