Rossi už nebude testovat novou Yamahu 2011

Po závodě v Brně má Valentino Rossi oznámit své plány ohledně další kariéry v MotoGP, ale už nyní je jisté, že v pondělí nemusí nikam pospíchat, protože nový model Yamahy YZR-M1 už v Brně testovat nebude.

Vzhledem k tomu, že jeho odchod k Ducati je už pouze otázkou času, Yamaha Rossiho a jeho tým postaví do konce sezony mimo jejich vývojový program nového modelu M1. Ani Jeremy Burgess už nebude přítomen jednáním, kde se budou analyzovat technické detaily nového prototypu.

Znamená to, že s Rossim pravděpodobně odejde k Ducati celý jeho tým a to včetně jeho hlavního mechanika Jeremy Burgesse. K tomu Lin Jarvis z Yamahy dále uvedl: „Je samozřejmé, že v určitém stupni vývoje nového modelu motocyklu pro rok 2011, budeme testovat s jezdcem, který s námi v příštím roce pojede.“

K takovému prohlášení samozřejmě není co dodat a je celkem jasné, jaká je teď asi u Yamahy atmosféra. Japonský výrobce silně počítal s Rossiho pomocí, ten se nijak netajil tím, že u Yamahy zůstane, Ducati zase vylučovala, že by se jim devítinásobného šampiona podařilo přemluvit a neutečou ani dva měsíce a všechno je jinak.

„Původně jsme tvrdili, že chceme mít vše vyřešeno do letní přestávky, ale to nám nevyšlo,“ řekl Jarvis, který stojí na straně Jorge Lorenza o němž je přesvědčen, že by měl u Yamahy pokračovat víc než Rossi. Yamaha měla mít s Ducati určitou dohodu o tom,  že o Rossiho odchodu budou informovat první a až následně Ducati potvrdí spojení s Italem.

Každému je jasné, že si Japonci potrpí na dodržení slova víc než kdokoliv jiný. Tento týden ale prezident Ducati už podruhé prozradil věci, které se ven nikdy dostat neměly, alespoň ne nyní. Poprvé to bylo začátkem roku, kde poprvé řekl o snahách Ducati získat Valentina Rossiho. Naposledy pak tento týden, když uvedl, že v roce 2011 u nich pojede Nicky Hayden a Valentino Rossi.

U Ducati to stálo hned několik lidí dovolenou, když museli najednou řešit situaci, kterou pak nazvali špatnou interpretací a chybou, která vznikla překladem z italštiny do angličtiny. Když pomineme fakt, že redaktorem amerického Cycle World byl sice Američan, ale italského původu pak to byla chyba, která může přijít Ducati pěkně draho. Ducati vše okamžitě dementovala, dementovala i to, že mají smlouvu s Nicky Haydenem, ale co teď.

Italové totiž potřebují, aby Yamaha dala Rossimu souhlas s testováním jejich prototypu už po listopadovém závodu ve Valencii. Proč by to teď Yamahy měla dělala, když nedokázali dodržet tak základní věc, jako vydržet s oznámením do závodu v Brně. Když Rossi odcházel do Yamahy v roce 2003, takovou výjimku od HRC také nedostal.

„Rádi bychom s Yamahou našli řešení, pokud by taková situace nastala,“ řekl šéf Ducati Alessandro Cicognani. Vztahy mezi Valentinem a Hondou byly ke konci velmi špatné. S Yamahou byl dlouho v pozici, kterou můžeme nazvat vítězným společenstvím. Myslím, že je přijatelné, aby teď Yamaha Valentina uvolnila za to, co pro ně v posledních sedmi letech udělal.“

Ducati už udělila souhlas Casey Stonerovi k tomu, aby ve Valencii testoval s Hondou, ale Lin Jarvis k této věci závěrem řekl: „Myslím, že je na to ještě příliš brzo.“

Doporučujeme

Články odjinud