Salač v Le Mans vybojoval svůj první bod

Salač v Le Mans vybojoval svůj první bod

Filip Salač se po startu z osmnácté pozice dočkal svého prvního bodu v Moto3. Dojel patnáctý.

Přímý postup do druhé kvalifikace Salač nevybojoval, musel tedy do první kvalifikace, kde se skoro celou dobu držel v postupové čtveřici, až v samotném závěru byl odsunut mimo postup. V první kvalifikaci tedy nakonec skončil šestý, což znamená, že do druhé části nepostoupil a zajistil si start z dvacátého místa. Vlivem penalizací soupeřů startoval osmnáctý.

„První dnešní trénink byl dobrý, v jeho průběhu jsem byl dokonce i v první pětce a na motorce jsem se cítil opravdu dobře, tak jsem jezdil co nejvíce kol. Pak jsem zajel do boxů, abych něco zkusil, ale změna nepřinesla žádné zlepšení, takže jsem nemohl optimalizovat čas na kolo a skončil jsem jen osmnáctý. Věděl jsem, že kdybych v prvním výjezdu zatlačil víc, tak bych mohl zajet o sedm desetin rychlejší čas. Ztráta na vedoucího byla asi vteřina, což vzhledem k mokrým podmínkám není až tak moc. V kvalifikaci to bylo těžké, protože trať byla napůl mokrá a napůl suchá. Nevěděli jsme, co máme dělat, ale vybrali jsme si hladkou pneumatiku, což se ukázalo jako dobrá volba. Nějakou dobu jsem byl nejrychlejší. Změnilo se to až pět minut před koncem, když všichni začali nazouvat suché pneumatiky. Myslel jsem, že to zvládnu a že se dostanu až do Q2, ale pak ještě dva jezdci překonali můj čas. I když to znamená start z osmnácté pozice, jsem stále šťastný, protože víkend se probíhá dobře. Nyní se snažíme najít ještě lepší nastavení pro zítřek. Chtěl bych všem poděkovat za podporu,“ vyjádřil se po kvalifikaci Salač.

Závod se jel sice na suchém povrchu, přesto však došlo k mnoha pádům. Jeden z pádů v úvodu závodu vyhnal Salače do kačírku, ale český jezdec se dokázal vrátit. V cíli bylo klasifikováno jen sedmnáct jezdců. Salač dokončil na patnácté pozici, což pro něj znamená zisk prvního bodu v MS silničních motocyklů kategorie Moto3.

„Ve warm upu nefungovala motorka úplně dokonale. Měl jsem nějaké problémy s předkem. Přední kolo se neustále zavíralo, takže bylo těžké zajíždět rychlá kola. Do závodu jsem dobře odstartoval, ale v sedmé zatáčce se mě jeden z jezdců pokusil předjet a havaroval. Málem mě vzal s sebou. Dost mě to překvapilo, protože jsem ho neviděl. Prostě jsem jenom ucítil ránu a musel jsem vyjet do štěrku. Samozřejmě jsem se pak hodně snažil, abych získal ztracené pozice, při čemž jsem si dobře zabojoval. Čtyři kola před koncem jsem ještě víc zatlačil na pilu a udělal jsem si nějaký náskok. Někteří jezdci přede mnou havarovali, což mi pomohlo získat první bod šampionátu. Ale také jsem měl smůlu, že do mě narazil Garcia. Během závodu jsem měl dobrý rytmus a také dobré časy na kolo. Děkuji týmu, sponzorům a fanouškům za jejich podporu,“ řekl po závodě Salač.

Doporučujeme

Články odjinud