Šance na vítězství pro Márqueze skončila v prvním kole

Utržený výfuk byl příčinou pádu Marca Márquze v jeho domácím závodu Velké ceny Španělska, když po startu z první pozice jezdec Red Bull Ajo Motorsport havaroval a vykloubil si rameno.

Mladý Španěl patřil mezi favority nedělního závodu nejnižší kubatury v Jerezu, když v sobotní kvalifikaci vymazal časem 1´46, 829 sekundy pětiletý traťový rekord Mattia Pasiniho a získal tak velkou šanci uspět před domácím publikem.

Jenže po startu stačil projet jen několika zatáčkami, když tu znenadání ztratil kontrolu nad jeho 125ccm Derbi a dost nepříjemným pádem se odporoučel k zemi. Pozorný divák si při opakovaném záběru nemohl nevšimnout, že předtím došlo k uvolnění tlumiče výfuku, což mělo pro Márqueze málem katastrofální následky.

U Španěla došlo pádem k vykloubení pravého ramene, proto navštívil barcelonskou kliniku Dexeus, kde mu po vyšetření řekli, že v jeho případě naštěstí nedošlo k přetržení vazů nebo k poškození kosti.

„Bylo mi doporučeno, abych si dal týden celkový odpočinek a osmý den už začnu s aktivní regenerací,“ uvedl po odchodu z nemocnice Márquez. „Na levé straně břicha byla rovněž spálenina druhého stupně. Za tři týdny tak není moje účast ve francouzské Grand Prix vyloučena.“

„Cítím se dobře, protože to není nijak vážné zranění a ruku mám teď znehybněnou takže to ani nebolí. Zezačátku to ale bolelo hodně, když mi rameno dávali zpátky, ale teď už se cítím mnohem lépe,“ řekl sedmnáctiletý Španěl.

„Byla to smůla, protože to byl závod a já byl hodně nabuzený. Měl jsem dobrý rytmus a šanci vyhrát, ale takové věci se stávají. Doufejme, že už se to nebude opakovat, protože tento druh technické závady u výfuku není dost obvyklý, takže možná příště.“

Naštěstí pro jezdce Ajo Motrsport je nyní celkem dlouhá přestávka do termínu třetího kola v Le Mans, takže tento čas bude muset věnovat rekonvalescenci. „To, že máme nyní čas na léčbu nám také hodně pomůže, protože tu skoro ve třech týdnech není žádný závod. Určitě nebudu stoprocentní, ale budu schopný závodit,“ řekl závěrem Márquez.

Doporučujeme

Články odjinud