Skvělá Kájova generálka

Brněnský jezdec z týmu Red-Bull-KTM od Aki Aja znovu potvrdil všeobecné názory odborníků, že tento Rookie je schopen hned v první sezóně zajíždět pódiová umístění.

První den jely obě třídy (Moto3 a Moto2) tentokrát každá zvlášť. V prvním testovacím bloku Moto3, který nás nejvíce zajímá, obsadil Kája sedmé místo, časem 1:48,516. Nejrychlejší byl Danny Kent na Husqvarně, který zajel kolo za 1:47,958. Ve druhém bloku byl Kája desátý, s časem 1:48,667. Na čele se tentokrát objevil Romano Fenati. Jeho nejrychlejší kolo mělo hodnotu 1:47,396. V poslední části dnešních testů se dostal do čela Kája, který v dvanáctém ze šestnácti kol zajel čas 1:47,348. Už to vypadalo, že tuto hodnotu nikdo nepřekoná. Ale pár minut před koncem přilétl Romano Fenati a časem 1:47,242 se stal nejrychlejším jezdcem moto3 dnešního dne. Kája obsadil skvělé druhé místo.

 Kája na týmovém webu dodává: „Zpočátku jsem neměl moc dobré pocity, potřeboval jsem více kol, abych se do toho dostal. Máme jinou převodovku, takže jsem na tom pracoval, stejně jako na brzdění motorem. Pokusili jsme se o trochu ze závodní simulace, na deset kol, abych viděl, co se stane se mnou a s pneumatikou. Nebylo to tak hrozné.Dnes nebylo ideální počasí, hodně to foukalo. Bylo vidět, že hodně ztrácíme v rychlých zatáčkách, kde byl silný vítr opravdu problémem. Myslím, že pokud zítra nebo třetí den bude lepší počasí, pak může být náš čas ještě lepší.Jel jsem ve svém nejrychlejším kole zcela sám a mohl jsem jet jedno kolo ještě rychleji, ale havaroval jsem v něm. Dnes jsme také poprvé jezdili v našich nových barvách. Lidem se to líbí a oba jsme také dostali pěkná čísla.Chtěl bych také říci – uzdrav se brzy můj kamaráde Hafiq Azmi. Jsem si jist, že bude zpět v Kataru.“

Druhý den předvedl svoje kvality Jack Miller, Kájův stájový druh, když zajel nejlepší čas dne – 1:46,259. Jack tak o 0,292 sekundy porazil druhého Isaaca Vinalese. Na třetím  místě skončil Brit Danny Kent, jež startuje s motocyklem KTM v barvách Husqvarny. Kája skončil sedmnáctý.

V přehledu časů po dvou dnech testování – po šesti odjetých session je nejrychlejším Australan Jack Miller před Španělem Isaacem Viňalesem a Britem Dannym Kentem. Na výborném čtvrtém místě je Kuba Kornfeil a Top-5 kompletuje první pilot s motocyklem Honda Efren Vazquez. Druhý náš zástupce Karel Hanika je zatím devátý.

gh25255.jpg 
Karel Hanika, Moto3, test Jerez de la Frontera

 „Myslím, že dnes to mohlo být trochu lepší. Soustředili jsme se spíše na delší vzdálenosti s mnoha koly. Snažili jsme se o simulaci závodu, která nebyla špatná. Mohl jsem jezdit konzistentní kola, což není špatné. Jezdil jsem neustále sám, takže si myslím, že kdybych mohl za někým jezdit, tak bych určitě jel rychleji. Dnes jsme trochu bojovali s nastavením, které nebylo nejlepší. V poslední části testování to bylo lepší, ale nakonec to stejně dopadlo tak, jak to dopadlo. Myslím, že zítra bude vše lepší.“dodal Karel pro týmový web.

Třetím a tedy posledním dnem byla zakončena příprava na Grand Prix sezónu 2014, která začne prvními tréninky už přesně za týden na okruhu Losail-Circuit.

První část dnešních testů byla pro naše fanoušky jako sen. Nejdříve se na druhé místo dostal se ztrátou pouhých 55/1000 na nejrychlejšího Millera Jakub Kornfeil, aby těsně před koncem byl o neuvěřitelných 7/1000 ještě rychlejší Karel Hanika! Nejrychlejším tedy byl Jack Miller z továrního týmu Red Bull KTM Ajo, který zajel čas 1:46.326. Druhý se ztrátou 55/1000 skončil jeho týmový kolega Karel Hanika a o pouhých 7/1000 za ním byl dnes dopoledne další náš jezdec – Jakub Kornfeil z mistrovské stáje Laglisse-Calvo. Za těmito třemi jezdci s motocykly KTM se umístil na místě čtvrtém Alex Marquez s Hondou (+0.107), Top-5 pak dokompletoval Danny Kent na motocyklu Husqvarna (+0.120).

Top-18 jezdců se po třech dnech testování vešlo do 1 sekundy!

V předposlední části testování Moto3 zajel nejlépe Alex Marquez s Hondou, když jeho nejlepší čas měl hodnotu 1:46.359. Druhý skončil jeho značkový kolega Efren Vazquez (+0.033), třetí pak další pilot s motocyklem Honda John McPhee (+0.134). Danny Kent (+0.188) a Romano Fenati (+0.233) kompletovali Top-3. Jakub Kornfeil se umístil jako 12. (+0.562), Karel Hanika 15. (+0.821). Hondy tedy daly o sobě hodně vědět.

Před finálovou 70ti minutovkou je potom po 8 částech testování následující pořadí: Nejrychlejším je stále Jack Miller časem 1:46.259 min., na druhé místo se posunul Alex Marquez – 1:46.359, třetí je Karel Hanika – 1:46.381, čtvrtý Jakub Kornfeil – 1:46.388 a Top-5 uzavírá Efren Vazquez – 1:46.392.

Poslední část testů ovládl opět favorizovaný Jack Miller časem 1:46.348 min., za ním skončil Alex Marquez (+0.106) a třetí Juanfran Guevara (+0.434). Náš Karel Hanika obsadil místo 9. se ztrátou 1.441 sec. na svého týmového australského kolegu, Jakub Kornfeil na finále nevyjel.

Celkové pořadí testů je pro nás hodně potěšitelné:  Za nejrychlejším Millerem – KTM a druhým A. Marquezem – Honda, skončil celkově třetí Karel Hanika a jako čtvrtý Jakub Kornfeil, oba samozřejmě s KTM. Top-5 dokompletoval Efren Vazquez s Hondou. Šestý skončil hodně překvapivě John McPhee s Hondou, sedmý Danny Kent s Husqvarnou, osmý Kornfeilův týmový kolega Isaac Viňales – KTM, a elitní desítku doplnili Romano Fenati s KTM a Miguel Oliveira s prvním motocyklem Mahindra.

Doporučujeme

Články odjinud