Slabší kubatury – zajímavosti před závody v Assenu

Slabší kubatury – zajímavosti před závody v Assenu

Tento týden se jezdci vypraví do nizozemského Assenu, kde je čeká osmý podnik letošní sezóny. Níže následují některé statistické údaje vztahující se ke slabším kubaturám.

Moto2

Jako vedoucí muž šampionátu přijíždí do Assenu v prostřední kubatuře Franco Morbidelli. Jeho náskok v čele se ovšem během posledních dvou závodů poměrně zmenšil. Na svém kontě má nyní 123 bodů a druhý v pořadí – Thomas Lüthi – ztrácí jen sedm bodů. Morbidellimu se v poslední době přiblížil i jeho týmový kolega Alex Márquez, který vyhrál v Katalánsku. Márquez je nyní třetí a na vedoucího jezdce ztrácí dvacet bodů.

Pro srovnání: Po pátém závodu letošního roku, který se jel ve Francii, měl Morbidelli rovných sto bodů. Druhý Lüthi ztrácel dvacet bodů a třetí Márquez dokonce 38 bodů.

Loni se v Assenu v prostřední kubatuře na podium vydali Takaaki Nakagami, Johann Zarco a Franco Morbidelli.

Kromě výše zmíněného Nakagamiho znají pocit z vítězství v Assenu v kategorii Moto2 i Johann Zarco (2015), Anthony West (2014), Pol Espargaro (2013), Marc Márquez (2011 a 2012) a Andrea Iannone (2010).

V roce 2014 se v Moto2 v Assenu dočkal vítězství Anthony West. Pro tohoto jezdce to bylo celkově druhé vítězství v prostřední kubatuře. Zajímavostí je, že mezi prvním a druhým Westovým vítězstvím v prostřední třídě je odstup jedenáct let. Poprvé zvítězil v roce 2003 v Assenu (tehdy ovšem prostřední třídou byla kategorie do 250 ccm) a podruhé taktéž v Assenu, ale až v roce 2014 (to už prostřední třídou byla kategorie Moto2).

Pozor: Letošní závod Moto2 v Assenu se jede netradičně až ve 14:30 po závodě královské kubatury.

Moto3

Šampionátu nejslabší kubatury nyní kraluje Joan Mir, který má na svém kontě už 133 bodů. Druhým jezdcem v pořadí je Romano Fenati, ale ten už ztrácí 45 bodů. Vzhledem k tomuto rozdílu je jisté, že Mir po Assenu zůstane vedoucím mužem šampionátu i v případě, že by vůbec nebodoval. Za Fenatim, který má nyní 88 bodů, je již ovšem pořadí velmi těsné. Třetí Canet zaostává za Fenatim jen o tři body, pátý di Giannantonio ztrácí na svého krajana Fenatiho osm bodů. A dalekou nejsou ani Andrea Migno a Jorge Martin na pátém a šestém místě. Oba posledně jmenovaní mají 76 bodů.

Jorge Martin už letos čtyřikrát vyrážel z pole position. Nejrychlejší v kvalifikaci byl i v Itálii, ale tam se musel z první pozice posunout o dvanáct míst dále z důvodu penalizace. Na podium vystoupil během letošního roku už čtyřikrát, ale zatím stále čeká na své první vítězství.

Už v několika závodech v řadě za sebou se žádnému jezdci v kategorii Moto3 nepodařilo vyhrát závod z pole position. Naposledy to dokázal Brad Binder loni v Austrálii.

Loni se v Assenu v Moto3 vydali na podium Bagnaia, di Giannantonio a Migno.

V předchozích letech v Assenu v Moto3 vítězili: Francesco Bagnaia (2016), Miguel Oliveira (2015), Alex Márquez (2014), Luis Salom (2013) a Maverick Viňales (2012).

Závod Moto3 se pojede v tradičním čase – tedy v neděli v 11:00. Ovšem MotoGP se pojede už ve 13:00 a Moto2 až ve 14:30.

Zdroj: motogp.com, foto: Repsol

Doporučujeme

Články odjinud