Slabší kubatury před závodem v Jerezu

Slabší kubatury před závodem v Jerezu

Před závodníky je nyní čtvrtý podnik letošní sezóny. Jak jsou na tom slabší kubatury z pohledu statistik?

Moto2

Po vítězství v Argentině se do čela průběžného pořadí prostřední třídy dostal Francouz Johann Zarco. Na prvních devíti místech jsou nyní jezdci devíti různých národností. Za prvním Zarcem následuje Španěl Alex Rins. Třetí je Sam Lowes (Velká Británie), čtvrtý Franco Morbidelli (Itálie). První pětku uzavírá Němec Jonas Folger. Dalšími zeměmi v první devítce jsou: Finsko (Mika Kallio), Švýcarsko (Thomas Lüthi), Belgie (Xavier Simeon) a Malajsie (Hafizh Syahrin).

Po svém vítězství v předchozím závodě by se Johann Zarco mohl stát prvním Francouzem od roku 1984, který dokázal zvítězit ve dvou po sobě jdoucích závodech prostřední kubatury. Tím dosud posledním byl Christian Sarron. V Moto2 ovšem zatím dojel Zarco v Jerezu nejlépe osmý.

Úřadující šampion Moto2 – Esteve Rabat – si před dvěma lety v Jerezu dojel pro své první vítězství. Tehdy zároveň poprvé v kariéře startoval z pole position.

Jen jednou v dosavadní historii Moto2 se vítěz závodu v Jerezu v témž roce radoval i z titulu mistra světa. Událo se to hned v prvním roce této třídy (čili v roce 2010), když se vítězem závodu v Jerezu a pozdějším šampionem Moto2 stal Toni Elías.

Loni v Jerezu (po startu z prvního místa) zvítězil Fin Mika Kallio. Jeho tehdejší kolega Esteve Rabat dojel až čtvrtý. Jednalo se o jeden ze čtyř případů, kdy loni skončil Rabat mimo podium.

Moto3

Danny Kent ovládl dvě předchozí velké ceny (v Austinu a Argentině). V čele průběžného pořadí vede s náskokem sedmnácti bodů před Efrenem Vazquezem. Pokud by Kent vyhrál i v Jerezu, stal by se prvním Britem od dob Barryho Sheena, kdo zvítězil ve třech velkých cenách v řadě. Barry Sheene to dokázal roku 1977 v kategorii 500 ccm. Kentův a Sheenův krajan Dave Simmonds roku 1969 (v kategorii 125 ccm) vyhrál dokonce sedm závodů v řadě. Dokáže ho Danny Kent napodobit?

Romano Fenati si v roce 2012 dojel v Jerezu pro své první vítězství kariéry. Byla to teprve jeho druhá velká cena. Za poslední tři roky se Fenati v Jerezu dvakrát postavil na nejvyšší stupínek (2012 a 2014), přičemž zde vždy zvítězil po startu z desátého místa. Při svém prvním vítězství v Jerezu překonal Fenati druhého Saloma o 36 vteřin. Naopak při své druhé výhře na jihošpanělském okruhu dojel Fenati jen 0,144 s před druhým Vazquezem a 0,147 s před třetím Rinsem.

Posledním jezdcem nejslabší kubatury, který po startu z pole position dorazil do cíle závodu v Jerezu jako první, byl Marco Simoncelli roku 2005.

Němec Philipp Oettl oslaví v den závodu v Jerezu (3. května) devatenácté narozeniny. Philippův otec Peter dojel v Jerezu dvakrát na stupních vítězů: roku 1989 byl třetí v kategorii 80 ccm a roku 1994 dokončil na druhém místě v kategorii 125 ccm.

(Zdroj: motogp.com)

Doporučujeme

Články odjinud