Slabší kubatury před závodem v Kataru

Slabší kubatury před závodem v Kataru

Jezdci mají před sebou první závod letošní sezóny. Pro některé z nich to bude úplně první závod v mistrovství světa, jiní přestupují do vyšší kubatury.

Moto3

Po konci loňské sezóny opustilo třídu Moto3 deset závodníků: Alex Marquez, Jack Miller, Alex Rins, Gabriel Ramos, Hafiq Azmi, Arthur Sissis, Eric Granado, Scott Deroue, Luca Gruenwald a Bryan Schouten.

Mezi stálé závodníky kategorie Moto3 se nově zařadilo jedenáct jezdců: Remy Gardner, Maria Herrera, Andrea Migno, Fabio Quartararo, Tatsuki Suzuki, Stefano Manzi, Darryn Binder, Hiroki Ono, Jorge Martin, Gabriel Rodrigo a Jorge Navarro. Někteří z nich už však s Moto3 zkušenosti mají. Například Jorge Navarro, který v polovině loňské sezóny nahradil Livia Loie.

Na startu závodu v Kataru budou mít pouze čtyři jezdci Moto3 22 let a více: Hiroki Ono (22 let), Zulfahmi Khairuddin (23 let), Alexis Masbou (27 let) a nejstarším závodníkem bude Efren Vazquez (28 let).

Při prvním závodě bude mezi čtyřiatřiceti jezdci celkem 23 teenagerů. Nejmladším z nich bude Fabio Quartararo, který díky výjimce může závodit před dovršením šestnácti let. Ve věku 15 let a 343 dní se Fabio stane nejmladším závodníkem, který se kdy postavil na start závodu Moto3. V dřívějších dobách (před vznikem kategorie Moto3) mohli jezdci startovat už v patnácti letech, takže úplně nejmladším závodníkem v mistrovství světa se nestane.

Moto2

Třídu Moto2 opustili: Maverick Viñales, Jordi Torres, Mattia Pasini, Gino Rea, Nico Terol, Roman Ramos, Tetsuta Nagashima a Josh Herrin. Naopak nově se zapojují: Jesko Raffin, Alex Rins, Zaqhwan Zaidi, Florian Alt a Alex Marquez.

Maverick Viňales je jediným z první patnáctky loňské sezóny, kdo ze třídy Moto2 přešel do MotoGP. Z první trojice loňského pořadí Moto3 se do Moto2 přidali dva z nich – Alex Rins a šampion Alex Márquez (Pozn.: Jack Miller, který loni v Moto3 skončil druhý, přešel rovnou do MotoGP.)

Čtrnáct ze stálých aktuálních účastníků Moto2 jsou vítězové velkých cen. Mezi nimi jsou i čtyři šampioni nejnižší kategorie (Moto3/125 ccm): Alex Márquez, Julian Simon, Thomas Lüthi a Sandro Cortese.

Poprvé v historii Moto2 je na startu závodník, který v této kategorii obhajuje titul – je jím Esteve Rabat. Všichni předchozí šampioni se po zisku titulu posunuli do MotoGP.

Nejmladším závodníkem prostřední kubatury bude osmnáctiletý Lorenzo Baldassari. Kromě zmíněného Itala bude v Kataru startovat ještě dalších pět teenagerů: Jesko Raffin, Florian Alt, Alex Marquez, Alex Rins a Zaqhwan Zaidi. Pouze tři účastníci letošního ročníku oslavili třicáté narozeniny před startem sezóny. Nejstarším z nich je Anthony West (33 let). Následují Mika Kallio (32 let) a Azlan Shah (30 let).

(Zdroj: motogp.com)

Doporučujeme

Články odjinud