Souboj o nejúspěšnějšího jezdce v éře osmistovek MotoGP

Souboj o nejúspěšnějšího jezdce v éře osmistovek MotoGP

V příštím roce skončí pětiletá éra 800ccm prototypů MotoGP, což znamená, že v roce 2011 to nebude ´jen´ o tom, kdo získá v osmistovkách poslední titul mistra světa, ale také o tom, kdo bude nejúspěšnějším jezdcem vůbec.

Současný mistr světa Jorge Lorenzo zůstal u Yamahy, což představuje vysoce konkurenceschopný komplet a jeho šance na obhajobu prvenství určitě nejsou malé, naopak, vzhledem k okolnostem jsou až moc vysoké.

Šanci vyhrát poslední titul má samozřejmě víc lidí, jako třeba Dani Pedrosa, Casey Stoner nebo Valentino Rossi. Oba posledně jmenovaní jezdci ale v příštím roce pojedou v barvách nových týmů a s novými motocykly, což se na jejich výkonu může, ale také nemusí podepsat. To je velká otázka.

Na ni možná před týdnem velmi rázně odpověděl Australan, když v testech zajel s Hondou nejlepší čas a na zimní dovolenou odjel v pozici nejrychlejšího jezdce královské kubatury. Valentino Rossi to s Ducati nebude mít jednoduché, ale jsme skutečně na samotném začátku příprav.

Nicméně oba posledně jmenovaní, budou v příštím ročníku bojovat o status nejlepšího jezdce, jenž absolvoval kompletní pětiletou éru osmistovek. A jaký je stav po čtyřech letech?

Casey Stoner - Ducati Team

Casey Stoner (Austrálie, Repsol Honda):

Sezona 2007 až 2010 - Ducati

Mistr světa (2007), 2. místo (2008), 4. místo (2009), 4. místo (2010)

Počet Grand Prix: 67

Počet vítězství v GP: 23

Počet pole position: 21

Celkem umístění na stupních vítězů: 42

Bodů celkem: 1092

Valentino Rossi - Katar 2010

Valentino Rossi (Itálie, Team Ducati):

Sezona 2007 až 2010 - Yamaha

 3. místo (2007), Mistr světa (2008), Mistr světa (2009), 3. místo (2010)

Počet Grand Prix: 67

Počet vítězství v GP: 21

Počet pole position: 14

Celkem umístění na stupních vítězů: 47

Bodů celkem: 1153

Oba závodníci mají odjeto stejný počet závodů. Co se týče zisku mistrovských titulů, umístění v šampionátu, pódiových umístění a celkového počtu bodů je na tom lépe Valentino Rossi. Naopak počet vítězných Grand Prix a pole position je na straně Australana Casey Stonera. Rozdíly jsou minimální, takže v příštím ročníku se můžeme těšit na další zajímavý souboj titánů.

Doporučujeme

Články odjinud