Stát přispěje na brněnskou GP částkou 39 miliónů místo požadovaných 65

Stát přispěje na brněnskou GP částkou 39 miliónů místo požadovaných 65

Dnes se rozhodovalo o příspěvku na brněnskou Grand Prix. Místo požadovaných 65 miliónů korun dá stát pouze 39 miliónů.

V pondělí 29. dubna se rozhodovalo o dotacích pro motocyklovou Grand Prix České republiky, která se pojede letos 4. srpna.

Požadováno bylo 65 miliónu korun, ale stát nakonec přispěje pouze částkou 39 miliónů, čímž se pořadatelský Spolek města a kraje dostane do finančních potíží. Už loňský ročník skončil ztrátou 31 miliónů korun. Náklady na akci byly 170 miliónů. 20 miliónů dal loni kraj, 10 miliónů město, 70 miliónů vynesly vstupenky a 39 miliónů bylo od státu.

Letos kraj navýšil svůj příspěvek na 25 miliónů, město na 15 miliónů, což spolu s příspěvkem od státu a s předpokládaným výdělkem ze vstupenek nebude stačit.

Loni Spolek kvůli nižší dotaci od státu zaplatil pozdě tzv. zalistovací poplatek pro Dornu a dostal za to vytýkací dopis, v němž se píše o tom, že v případě, že Spolek nebude platit poplatek včas, nebude mu prodloužena smlouva na další roky. Aktuální smlouva je na pět let a končí příští rok.

Letošní ročník se dle slov primátorky města Brna pojede, ale další ročníky jsou v ohrožení. „My tento ročník musíme uspořádat, ale přiznám se, že nevím, jestli bude město a kraj schopné chybějící peníze doplatit. Stát nás přivedl do velmi složité situace, která určitě může ovlivnit příští ročník," uvedla primátorka Vaňková a dále dodala, že nyní bude potřeba zvážit postup pro příští roky, nicméně bez potřebné podpory od státu nebude Spolek schopen další konání závodů zajistit.

Hejtman Jihomoravského kraje dnes odmítl situaci komentovat. Kraj vydá oficiální prohlášení až v úterý.

Zdroj: sport.cz, foto: Repsol

Doporučujeme

Články odjinud