Statistika před americkým víkendem v Laguně Seca

Statistika před americkým víkendem v Laguně Seca

Den před zahájením závodního víkendu ve Spojených státech je tu tradiční pohled statistika na události spojené s desátým podnikem světového šampionátu na závodním okruhu v Laguně Seca.

První trénink na víkendovou Velkou cenu USA je až zítra večer, ale už dnes je tu několik zajímavostí, jako například to, že před jednapadesáti lety získal Kendžiro Tanaka pro Hondu první umístění na stupních vítězů v seriálu Grand Prix. Honda je také nejúspěšnějším výrobcem na okruhu v Laguně Seca, kde má na kontě troje vítězství v závodech kubatury MotoGP.

150 – Španěl Héctor Barberá (Mapfre Aspar MotoGP) absolvuje v americké Laguně Seca svou jubilejní sto padesátou Grand Prix kariéry jezdce motocyklového mistrovství světa. V nejnižší kubatuře do 125ccm startoval ve čtyřiceti sedmi závodech, v kubatuře čtvrtlitrů jich bylo sedmdesát pět a v MotoGP dvacet sedm.

51 let – v den závodu Velké ceny USA to bude přesně jednapadesát let, kdy v roce 1960 Kendžiro Tanaka skončil třetí v závodu čtvrtlitrů Velké ceny Německa na silničním okruhu Solitude. Pro Hondu tím získal první umístění na stupních vítězů v seriálu Grand Prix.

51 – do této chvíle získal Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) a Casey Stoner (Repsol Honda Team) jednapadesát umístění na stupních vítězů v závodech kubatury MotoGP. Je to stejný počet umístění, jakého v královské kubatuře dosáhl mistr světa z roku 1993 Kevin Schwantz a mistr světa z roku 1999 Alex Criville.

20 – od loňského závodu na Sachsenringu, kde se Valentino Rossi vrátil po zranění, dokončil všech dvacet závodů a pokaždé s umístěním do devátého místa

17 let – v den závodu americké Grand Prix to bude přesně sedmnáct let od vítězství Kevina Schwantze, který v roce 1994 vyhrál v sedle Suzuki závod 500ccm kubatury na okruhu v Donington Parku poté, co v tréninkových jízdách absolvoval těžký pád. Zároveň to bylo jeho poslední vítězství v seriálu Grand Prix. Celkem jich získal pětadvacet.

7 – z celkem dvanácti závodů královské kubatury pořádaných na okruhu v Laguně Seca, jich celkem sedm vyhráli jezdci ze Spojených států

7 – Casey Stoner v posledních sedmi závodech pokaždé projel cílem v první trojce. Je to jeho nejdelší řada umístění na stupních vítězů v seriálu Grand Prix.

5 – pět let uplynulo od okamžiku, kdy po závodu MotoGP v Laguně Seca slavil umístění na stupních vítězů Američan. Naposledy to byl v roce 2006 Nicky Hayden (Ducati Team), který tehdy závod královské kubatury vyhrál v sedle Repsol Hondy.

4 – pouze čtyři jezdci závodící v letošním ročníku MotoGP jeli ve všech šesti předchozích závodech od návratu Laguny Seca zpět do kalendáře motocyklového šampionátu v roce 2005 – Loris Capirossi, Colin Edwards, Nicky Hayden a Valentino Rossi.

4 – v posledních čtyřech závodech MotoGP vyhrál pokaždé jiný jezdec – Casey Stoner, Ben Spies, Jorge Lorenzo a Dani Pedrosa. Naposledy slavili vítězství čtyři různí jezdci ve čtyřech následných závodech na přelomu let 2009 a 2010. Poslední dva závody sezony 2009 a první dva úvodní závody sezony 2010 – Casey Stoner, Dani Pedrosa, Valentino Rossi a Jorge Lorenzo. Pokud v Laguně vyhraje zase někdo jiný, bude to poprvé od přelomu let 2006 a 2007, kdy v pěti závodech v řadě vyhrálo pět různých jezdců. Tehdy jich bylo v pěti posledních závodech sezony 2006 a úvodního závodu roku 2007 celkem šest - Valentino Rossi, Marco Melandri, Loris Capirossi, Toni Elías, Troy Bayliss a Casey Stoner.

3 – po návratu Laguny Seca do kalendáře mistrovství světa je v éře čtyřdobých motocyklů nejúspěšnějším výrobcem Honda, která tam vyhrála třikrát, Yamaha dvakrát a Ducati jednou

Doporučujeme

Články odjinud