Statistika před druhou Grand Prix ve Spojených státech

Před závodním víkendem ve slavné ´Staré cihelně´ přinášíme několik statistických zajímavostí z prostředí motocyklového šampionátu prototypů.

Statistiku připravili na motogp.com a můžeme tam například najít to, že Jorge Lorenzo je v této chvíli jediným jezdcem MotoGP, který v každém z prvních deseti závodů sezony dokázal bodovat nebo že španělští závodníci třídy do 125ccm vyhráli posledních devatenáct závodů v řadě.

276 – vítězství Nicolase Terola v Brně, bylo pro značku Aprilia 276. triumfem v seriálu Grand Prix. Je to o jedno vítězství víc než dosáhla MV Agusta, což z Aprilie dělá nejúspěšnějšího nejaponského výrobce všech dob v rámci vítězství v Grand Prix. Výrobci, kteří mají na svém kontě víc vítězství než Aprilia je Honda s 632 GP a Yamaha s 458 GP.

50 – první místo Jorge Lorenza v Brně, bylo 50. vítězstvím španělského závodníka v královské kubatuře. Španělsko je jen pátou zemí, které se tohoto milníku podařilo dosáhnout. Před Španělskem se to podařilo Itálii, USA, Velké Británii a Austrálii.

Před 34 lety – v den závodu na okruhu v Indianapolisu to bude přesně čtyřiatřicet let od prvního vítězství pětinásobného mistra světa Toniho Manga, které získal roku 1976 v třídě do 125ccm na okruhu Nürburgring v západním Německu.

19 – v posledních devatenácti závodech nejnižší kubatury do 125ccm dominovali pouze španělští jezdci. Posledním závodníkem jiné národnosti než španělské byl v minulém roce Ital Andrea Iannone, který se těšil z vítězství v Katalánsku. Španělé tak dosáhli nejdelší řady vítězství jezdců jednoho státu v celé dvaašedesátileté historii závodů Grand Prix.

17 – tento víkend to bude po sedmnácté, kdy mistrovství světa motocyklů zavítá na území Spojených států. První dva podniky uspořádal v letech 1964 a 1965 okruh v Daytoně. Dvanáctkrát se jelo v Kalifornii na okruhu v Laguně Seca a o víkendu se v Indianapolis Motor Speedway pojede třetí Grand Prix.

14 – prvních čtrnáct jezdců, kteří projeli cílem závodu Moto2 v Brně, má na kontě minimálně jedno vítězství z podniku Grand Prix

4 – Indianapolis je jedním ze čtyř okruhů v letošním kalendáři mistrovství světa (který již v minulosti pořádal GP), kde Ducati zatím nezaznamenala vítězství v kubatuře MotoGP. Zbývající tři jsou v Le Mans, Silverstonu a Estorilu.

3 – Indianapolis je jedním ze tří okruhů v letošním kalendáři závodů mistrovství světa (který již v minulosti pořádal GP), kde Honda v třídě MotoGP nikdy nevyhrála. Další dva okruhy jsou v Misanu a Silverstonu.

2 – Yamaha vyhrála oba závody třídy MotoGP, které v Indianapolisu pořádají od roku 2008 (2008 – Valentino Rossi, 2009 – Jorge Lorenzo).

1 – poté, co Andrea Dovizioso závod v Brně nedokončil je Jorge Lorenzo jediným jezdcem třídy MotoGP, který dokázal v každé z dosavadních deseti Velkých cen bodovat

Doporučujeme

Články odjinud