Statistika před třináctým závodem sezony

Motorland Aragón je nový závodní komplex v Aragónském autonomním společenství, které je jedno ze sedmnácti společenství historického území na severu Španělska.

Hlavním městem Aragonie (španělsky Aragón) je město Zaragoza, které leží nedaleko okruhu. Mistrovství světa silničních motocyklů tam pojede svou premiérovou Grand Prix a letos je Aragón (video) v kalendáři šampionátu po Jerezu, Barceloně a Valencii čtvrtým španělským okruhem (video).

Před třináctým podnikem sezony připravili na motogp.com opět zajímavou statistiku, kde se například píše, že v éře čtyřdobých motocyklů má Honda a Yamaha stejný počet vítězství.

59 – prvním místem Daniho Pedrosy v Misanu Honda vyrovnala skóre v počtu vítězných Grand Prix v čtyřdobé éře MotoGP a spolu s Yamahou jich teď mají každý padesát devět

34 let – v den závodu na okruhu Motorland Aragón uplyne přesně třicet čtyři let od doby, kdy se naposledy pořádala Velká cena na okruhu Montjujic Park v Barceloně

12 – Jorge Lorenzo a Dani Pedrosa teď mají oba na kontě po dvanácti vítězstvích v kategorii MotoGP. Pokud někdo z nich vyhraje v některém z dalších závodů, získá stejný počet vítězství jako Randy Mamola a Max Biaggi, dva závodníci s nejvyšším počtem prvních míst v závodech královské kubatury bez zisku titulu mistra světa.

12 – V Misanu se stal Jorge Lorenzo teprve čtvrtým jezdcem v historii, jemuž se podařilo v úvodních dvanácti závodech sezony zajet pokaždé na stupně vítězů. Před ním to samé dokázal Wayne Rainey, Mick Doohan a Valentino Rossi.

8 – první místo v Misanu, pro které si začátkem září zajel Marc Márquez, je v letošní sezoně nejnižší kubatury do 125ccm celkem osmým triumfem pro jezdce motocyklu značky Derbi. Pokud někdo z jezdců Derbi vyhraje závod v Aragónu, vyrovná rekord v počtu vítězství na jednu sezonu, kterého naposledy docílili v roce 1988.

3 – poslední závody na půdě Španělska vyhráli domácí závodníci. Poslední závod sezony 2009 ve Valencii Dani Pedrosa a letos v Jerezu a Katalánsku Jorge Lorenzo.

2 – jen dva jezdci ze všech tří kubatur motocyklového mistrovství světa dokázali skórovat v posledních dvanácti (pro Moto2 jedenácti) závodech sezony 2010. V MotoGP Jorge Lorenzo a v Moto2 Toni Elías.

Doporučujeme

Články odjinud