Statistika před víkendem v Indianapolisu

Statistika před víkendem v Indianapolisu

Den před zahájením dvanáctého závodního víkendu sezony patří statistice, kde se například píše, že posledním jezdcem, který ve stejný den vyhrál závod dvou různých kubatur, byl Jorge Martinez v roce 1988.

Jako již tradičně je tu řeč čísel, kterou připravili na motogp.com a nabízí zajímavosti, které se vztahují na poslední závod v Brně i ten, který nás tento víkend čeká v Indianapolisu. Ve Spojených státech je to celkem devatenáctý podnik motocyklového mistrovství a v IMS v pořadí čtvrtý.

329 – součet vítězství v závodech Grand Prix, byl v případě všech sedmnácti jezdců na startovním roštu MotoGP v Brně, celkem 329. Je to rekordní počet od loňského závodu v San Marinu, kde měli jezdci na startovním roštu MotoGP celkem 328 vítězství v závodech seriálu Grand Prix.

100 – start do závodu v Indianapolisu bude pro Aleixe Espargara jeho stým v kariéře jezdce mistrovství světa. Espargaró debutoval závodem ve Velancii 2004, kde jako patnáctiletý startoval na divokou kartu v kubatuře do 125ccm. První kompletní sezonu absolvoval v roce 2005, jako jezdec nejnižší kubatury a v polovině roku 2006 se přesunul mezi jezdce čtvrtlitrů. Tam působil v období let 2007 a 2008. Pro sezonu 2009 neměl smlouvu s žádným týmem, ale později dostal šanci jet dva závody 250ccm kubatury a nakonec sezonu ukončil v týmu Pramac Racing MotoGP. V roce 2010 závodil v elitní královské kubatuře, ale od letošního roku přestoupil do Moto2, kde získal své první umístění na stupních vítězů v Katalánsku.

27 – ve čtvrtek 25. srpna slaví turecký jezdec Kenan Sofuoglu své sedmadvacáté narozeniny

24 – Andrea Iannone je letos jediný Ital, který do této chvíle vyhrál závod Grand Prix. Poprvé v Jerezu a podruhé v Brně. V tomto období nevyhrál ani v jednom ze čtyřiadvaceti závodů všech tří kubatur italský závodník. Je to druhé nejdelší období bez italského vítěze od doby, kdy v roce 1989 vyhrál Luca Cadalora 250ccm závod v Brazílii. Bylo to celkem třicet závodů od posledního vítězství Itala Piera-Francesca Chiliho, který začátkem roku vyhrál Grand Prix 500ccm v Misanu 1989.

23 let – v den závodu GP Indianapolisu to bude přesně dvacet tři let od momentu, kdy Jorge Martinez vyhrál oba závody 125ccm a 80ccm v GP Československa 1988. Zároveň to bylo naposledy, kdy nějaký jezdec vyhrál dva závody Grand Prix ve stejný den.

22 – Valentino Rossi bodoval ve všech posledních dvaadvaceti závodech. První body získal v Německu 2010, tedy v okamžiku, kdy se k závodění vrátil po zranění z italského Mugella a zatím posledním bodovaným závodem byla Velká cena České republiky v Brně.

19 – Velká cena Indianapolisu je devatenáctým podnikem motocyklového šampionátu na půdě Spojených států. První dva podniky proběhly v Daytoně 1964 a 1965, třináct jich uspořádali v Laguně Seca a pro Indianapolis Motor Speedway (IMS) je letošní Grand Prix čtvrtá v pořadí.

8. - Simone Grotzkyj projel cílem závodu 125ccm kubatury v Brně na osmém místě, což je letos zároveň nejlepší umístění pro jezdce, kteří v nejnižší kubatuře závodí s italským pasem

3 – IMS je jedním ze tří současných okruhů v kalendáři mistrovství světa, kde zatím Australan Casey Stoner neslavil vítězství. Další je španělský Jerez a portugalský Estoril.

3 – vítězstvím v české Grand Prix je Sandro Cortese po Stefanu Bradlovi a Jonasu Folgerovi třetím Němcem, který vyhrál letošní Grand Prix. Naposledy vyhráli ve stejné sezoně tři různí jezdci z Německa závody v roce 1991 – Helmut Bradl v 250ccm a v nejnižší kubatuře do 125ccm Ralf Waldmann a Peter Öttl.

2. - Johann Zarco zatím čeká na své první vítězství v kubatuře do 125ccm a to mu až neuvěřitelně těsně uniká. V posledních třech závodech pokaždé skončil druhý a nikdy s ne větším rozdílem na vítěze než 0,4 sekundy. V Mugellu na Terola ztratil 0,167 sekundy, na Sachsenringu projel cílovou čarou stejně jako Héctor Faubel a rozhodovalo nejrychlejší kolo závodu a naposledy v Brně dojel 0,397 sekundy za Cortesem.

Doporučujeme

Články odjinud