Statistika před víkendem v Kataru

Statistika před víkendem v Kataru

Před úvodním závodem sezony 2012 přichází první přehled zajímavých čísel, které nějakým způsobem souvisí s víkendovým podnikem na závodní dráze okruhu Losail ležícím v katarské poušti.

Statistika uvádí u Velké ceny Kataru pořadové číslo devět, připomíná devatenácté narozeniny Jakuba Kornfeila, ale také fakt, že jezdci Ducati už nebyli na stupních vítězů v posledních třinácti závodech královské kubatury.

99 – Španělé dosud vyhráli devadesát devět závodů střední kubatury motocyklového šampionátu – osmdesát pět v kubatuře do 250ccm a čtrnáct v nové Moto2

38 – Jorge Lorenzo a Dani Pedrosa dosud vyhráli v seriálu Grand Prix po osmatřiceti závodech (125ccm, 250ccm, MotoGP)

25 – v úterý 3. dubna oslavil Julián Simón (Avintia Racing Moto2) své pětadvacáté narozeniny. Španělský jezdec je Mistrem světa kubatury do 125ccm z roku 2009. Od roku 2010 závodí v kubatuře Moto2, kde byl v premiérovém ročníku druhý a loni kvůli zranění čtrnáctý.

19 – devatenácté narozeniny oslaví v den závodu Velké ceny Kataru český závodník Jakub Kornfeil. Jezdec z Rohatce u Hodonína závodí v kubatuře Moto3 s týmem Redox-Ongetta-Centro Seta.

13 – jezdci Ducati nezískali v posledních třinácti závodech MotoGP ani jedno umístění na stupních vítězů. Posledním jezdcem italské značky s umístěním mezi nejlepšími třemi byl v závodu Velké ceny Francie 2011 třetí Valentino Rossi. Tato série je v případě Ducati vůbec nejdelší řadou bez umístění na stupních vítězů od jejich příchodu do královské kubatury v roce 2003.

11 – v den závodu katarské Grand Prix to bude přesně jedenáct let od zahajovacího podniku sezony 2001 v japonské Suzuce. Tehdy tam vyhrál závod 500ccm kubatury Valentino Rossi a pro Hondu získal pětisté vítězství japonského výrobce v seriálu mistrovství světa.

9 – letošní Grand Prix v Kataru je celkem devátým podnikem uspořádaným katarskými pořadateli a pátým závodem pod světly reflektorů. Yamaha a Ducati mají na okruhu v Losail po třech vítězstvích v závodu MotoGP. Pro Hondu loni vyhrál druhý závod v Losail Casey Stoner.

8 – celkem osm jezdců na seznamu startujících třídy MotoGP pamatuje éru 990ccm prototypů - Casey Stoner, Colin Edwards, Randy de Puniet, Iván Silva, Dani Pedrosa, Valentino Rossi, Nicky Hayden a James Ellison

8 – jezdci Hondy vyhráli posledních osm kvalifikací MotoGP. Tato série jednoho výrobce je nejdelší v celé historii čtyřdobé éry MotoGP.

7 – celkem sedm jezdců MotoGP, kteří budou v neděli startovat do katarské Grand Prix, už minimálně jednou slavilo na okruhu v Losail vítězství. Héctor Barberá - 250ccm v roce 2009, Álvaro Bautista – 125ccm v roce 2006, Stefan Bradl – Moto2 v roce 2011, Jorge Lorenzo dvakrát 250ccm a jednou v 125ccm, Mattia Pasini – 250ccm v roce 2008, Valentino Rossi – třikrát v MotoGP a Casey Stoner – čtyřikrát v MotoGP a jednou v 250ccm.

5 – v den závodu katarské GP to bude přesně pět let od momentu, kdy Casey Stoner startoval z pole position do závodu v Kataru a to ve svém teprve druhém závodu v sedle prototypové Hondy LCR

5 – jen pět různých jezdců obsadilo v posledních pěti letech stupně vítězů v Kataru. Casey Stoner a Jorge Lorenzo čtyřikrát, třikrát Dani Pedrosa a Valentino Rossi a jedno umístění získal Andrea Dovizioso.

4 – v posledních čtyřech závodech MotoGP slavili vítězství pouze jezdci Hondy. Pokud tuto sérii prodlouží vítězstvím v Kataru, bude to pro japonského výrobce nejdelší řada následných vítězství v MotoGP od roku 2003.

3 – v posledních třech katarských kvalifikacích MotoGP dominoval Australan a úřadující mistr světa Casey Stoner

Doporučujeme

Články odjinud