Statistika před víkendem ve španělské Valencii

Statistika před víkendem ve španělské Valencii

Závěrečný podnik motocyklového šampionátu zahájí jezdci prvními volnými tréninky už zítra dopoledne. Ve Valencii je vše připraveno a dřív než zaburácejí motory prototypů je tu tradiční statistika.

O tom, kdo letos získá titul mistra světa je stoprocentně rozhodnuto v kubatuře MotoGP, v Moto2 zranění vyřadilo Marca Márqueze z boje o titul, takže jediným soubojem o zlato zůstává bitva mezi Nicolasem Terolem a Johannem Zarcem v nejnižší kubatuře do 125ccm.

750 – ve Valencii bude 750. Grand Prix královské kubatury v seriálu mistrovství světa

380 – Honda získala v Austrálii titul v Poháru konstruktérů, který je zároveň jejich osmnáctým v královské kubatuře. Pokud někdo z jejich jezdců ve Valencii vyhraje, nastaví Honda nový rekord v počtu dosažených bodů. Současný rekord drží Yamaha, která loni získala celkem 404 bodů.

150 – první místo Mavericka Viñalese v malajské Grand Prix představuje pro Aprilii 150. vítězství v kubatuře do 125ccm seriálu Grand Prix. Jen Honda má na svém kontě větší počet vítězství, celkem 164.

100 – po zrušeném závodu v Malajsii, má nyní Casey Stoner před sebou jubilejní 100. start v závodu Grand Prix královské kubatury

58 – vítězství Casey Stonera v australské Grand Prix, bylo zároveň jeho padesátým osmým umístěním na stupních vítězů královské kubatury. Stejný počet umístění získal za celou svoji kariéru Randy Mamola. Pouze pět jezdců má na kontě více pódiových umístění v královské kubatuře než Stoner - Valentino Rossi, Mick Doohan, Giacomo Agostini, Eddie Lawson a Wayne Rainey.

39 – vítězstvím v Austrálii si Casey Stoner připsal na konto celkem třicáté deváté první místo v mistrovství světa. Nyní má o jedno vítězství víc než jeho soupeři Jorge Lorenzo a Dani Pedrosa. V tabulce dosažených vítězství mu patří desátá příčka, kde je společně s Carlem Ubbialim, který vyhrál devět titulů 125ccm a 250ccm v období let 1951 až 1960.

32 – vítězství v Austrálii je pro Casey Stonera jeho třicáté druhé v královské kubatuře. Je to o jedno první místo víc než během kariéry dosáhl Eddie Lawson a to nyní Stonera posouvá na pátou příčku v tabulce dosažených vítězství. V první čtveřici před Australanem je Valentino Rossi, Giacomo Agostini, Mick Doohan a Mike Hailwood.

16 – pokud Casey Stoner dokončí závod ve Valencii mezi nejlepšími třemi, bude to letos jeho šestnácté umístění na stupních vítězů a tím vyrovná rekord, jehož před ním dosáhl v královské kubatuře Valentino Rossi a Jorge Lorenzo

15 – prvním místem v Malajsii zajistil Maverick Viñales pro Aprilii letos patnácté vítězství v závodu 125ccm kubatury. Je to nový rekord v počtu vítězství jednoho výrobce za sezonu.

14 – první místo v Austrálii, bylo pro Casey Stonera čtrnáctým umístěním na stupních vítězů po sobě, což je jedna z nejdelších sérií v královské kubatuře. Pouze Wayne Rainey, Mick Doohan, Giacomo Agostini a Valentino Rossi zaznamenali v dvaašedesátileté historii královské kubatury delší řadu umístění na stupních vítězů.

6 – v den závodu ve Valencii to bude přesně šest let, kdy Švýcar Thomas Lüthi vyhrál na okruhu Ricarda Torma v roce 2005 titul mistra světa kubatury do 125ccm

5 – od roku 2002, to znamená v čtyřdobé éře motocyklových prototypů královské kubatury, je nejúspěšnějším výrobcem na okruhu ve Valencii japonská Honda s pěti vítězstvími. Ducati a Yamaha má na kontě po dvě vítězství.

4 – v královské kubatuře vyhráli závod ve Valencii čtyřikrát domácí jezdci – Sete Gibernau na 500ccm Suzuki v roce 2001, Dani Pedrosa na 800ccm Hondě v roce 2007 a 2009, Jorge Lorenzo na 800ccm Yamaze v roce 2010.

Doporučujeme

Články odjinud