Statistika před závodem silničních prototypů na jihu Španělska

Před víkendem ve Španělsku je tu pár zajímavostí v podobě čísel statistiky, která například uvádí, že počet jezdců střední kubatury byl na startu v Kataru nejvyšší od roku 1988.

200 – vítězstvím v závodu královské kubatury v Kataru se Valentino Rossi stal teprve třetím jezdcem v historii, který dokončil svůj celkem dvoustý závod Grand Prix na bodech. Před ním takového milníku dosáhli jen dva jezdci - Loris Capirossi a Alex Barros.

171 – vítězství Japonce Shoya Tomizawy v historicky prvním závodu třídy Moto2 bylo sto sedmdesátým prvním vítězstvím japonského jezdce ve všech třech kubaturách mistrovství světa. To znamená, že do této chvíle má Japonsko jen o jeden vítězný závod Velké ceny méně než Spojené státy.

41 – toto číslo znamená počet jezdců třídy Moto2, kteří se postavili na start úvodního závodu v Kataru. Pro střední kubaturu je to největší počet od roku 1988, kdy v německém Nürburgringu startovalo celkem osmačtyřicet jezdců čtvrtlitrových motocyklů.

34 – v den závodu Velké ceny Španělska to bude přesně čtyřiatřicet let od doby, kdy v roce 1976 vyhrál v rakouské Grand Prix Barry Sheene a spolu s Marco Lucchinellim a Philem Readem získali poprvé umístění na stupních vítězů třídy 500ccm čistě pro Suzuki.

23 – příští týden oslaví v úterý čtvrtého května své třiadvacáté narozeniny jezdec tovární stáje Yamahy, Španěl Jorge Lorenzo.

4 – první čtyři jezdci výsledkové listiny závodu 125ccm katarské Grand Prix byli všichni španělské národnosti. Je to teprve podruhé v historii, kdy se Španělům podařilo v mistrovství světa takové umístění. Poprvé se tak stalo loni při Velké ceně Německa, když v třídě 125ccm projela cílem jako první hned pětice Španělů.

1,876 sekundy – Nicky Hayden, čtvrtý muž katarské Grand Prix projel cílem o 1,876 sekundy později než vítěz závodu Valentino Rossi. To znamená, že je to od doby, kdy v roce 2007 začaly závodit osmistovky, vůbec nejvyrovnanější první čtveřice v cíli a desátá v šampionátu vůbec.

Doporučujeme

Články odjinud